14 °C Budapest

Fontos változás az iskolákban: nagyon sok gyereket érint

2014. december 18. 06:02

December 13. óta a boltokban új élelmiszercímkékkel találkozunk, amiken megtalálhatjuk többek között az allergén információkat is. De nem csak a csomagolt élelmiszereken kötelező ez az info, hanem az étlapokon és a sulimenzán is.

A kormány feltett szándéka, hogy előbb az általános iskolában, 2016-tól pedig az óvodában és a bölcsődében is minden gyermek ingyenesen étkezzen, a szülőknek csak egy bizonyos jövedelmi határ felett kellene minimális térítési díjat fizetniük

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Erre 20 milliárd forintot fordít a kormány.

Közben már most januártól megújul a közétkeztetési rendszer, a gyerekek az ígéretek szerint egészségesebb ételeket kapnak majd az oktatási intézményekben. Ezzel párhuzamosan a december 13-án hatályba lépő élelmiszer címkéket érintő új szabályozás meghatározza a csomagolásokon alkalmazható legkisebb betűméretet, a háttér és a betű színét, és az allergének kötelező feltüntetését is. A problémákat okozó anyagokról nem csak az előre csomagolt termékek esetében kell tájékoztatást kapnunk. Hanem például akkor is, ha kimért árut veszünk, ha étterembe megyünk,

vagy éppen a sulimenzán.

A közétkeztetőnek minden általa biztosított étkezéshez étlapot kell készítenie, és azt az oktatási intézmény az étkezők - és adott esetben a szülők - által is jól látható helyen ki kell azt függesztenie. Az étlapon a következőknek kell szerepelnie minden étkezésre külön lebontva:

  • az energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát- és cukortartalomnak
  • a sótartalomnak
  • valamint az allergén összetevőknek

A só- és cukortartalom különösen fontos egyébként, számos olyan olcsósító és a főzést gyorsító élelmiszer került tiltólistára az új közétkeztetési rendszerben, ami magas só vagy cukortartalmú:

  • sótartalmú ételpor, sótartalmú leveskocka, sótartalmú ételízesítő krémek, paszták állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,
  • 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús,
  • 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítményt 15 éves kor alatti korosztály számára,
  • 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú ital,
  • az energiaital,
  • alkoholt tartalmazó élelmiszer,
  • szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,
  • az élelmiszerkönyvi előírás szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség ital,
  • bizonyos esetekben a gyümölcsíz,
  • az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsír

Az új elvárásoknak való megfelelés kétségkívül költségesebb az eddiginél. A nagyobb állami támogatás mellett különböző költségcsökkentő intézkedések is életbe léptek. Például a helyi termékek bevonása, a helyben megtermelt alapanyagok felhasználása, valamint a helyi munkaerő felhasználása mind további költségcsökkentő tényező. A helyi termelőket mentesítették a közbeszerzési eljárás alól, hogy alapanyagtöbblet biztosíthassanak, így a szállítási, csomagolási és tárolási költség is csökkenthetővé vált - tájékoztatta a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Olcsóbb is lesz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A többletforrásra azért is szükség van, mert a tervek szerint

bővül azon gyerekek köre, akik ingyen étkezhetnek majd a suliban.

Csak a szülők bizonyos jövedelemhatára felett kell majd minimális díjat fizetni az iskolai ellátásért 2016-tól. 2015 januárjától is egyre több gyerek étkezik ingyenesen vagy kedvezményesen. Az EMMI tájékoztatása szerint jelenleg az étkeztetést igénybevevő gyermekek, tanulók 34 százaléka ingyenes, 20 százaléka pedig kedvezményes (félárú) étkeztetésben részesül a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban.

Te felfedezted már a gyerekek iskolájában a kötelező kifüggesztést?

Fotózd le és küldd el, ha igen, panaszkodj, ha nem! Mindezt itt: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem