13 °C Budapest

Fontos változás az idei adóbevallásnál: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2015. május 4. 06:00

Május 20. a személyi jövedelemadó bevallás elkészítésének és postára adásának határideje. Ez egyben azt is jelenti, hogy alig pár napunk maradt arra is, hogy az adónk 1-1 százalékáról rendelkezzünk. Ha hibásan töltjük ki a szükséges nyomtatványokat, vagy határidőn túl rendelkezünk, az általunk választott intézmények nem kapják meg a pénzt. Idén először arról is dönthetünk, megadjuk-e az adatainkat annak az intézménynek, amelyiknek a felajánlást tesszük.

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglaltak szerint lehetőségünk van arra, hogy az adónk egy részét felajánlhassuk egyházi és civil kedvezményezetteknek. A személyi jövedelemadónk 1-1 százalékával így egyházi, vagy civil szervezetek munkáját támogathatjuk. Annyit kell tennünk, hogy az adóbevallásunkban rendelkezünk arról, hova kerüljön ez a pénz. Ha nem tesszük, vagy hibásan töltjük ki a szükséges nyomtatványokat, a pénz nem vész el, csak átalakul.

Nem azokhoz az arra rászoruló segítő intézményekhez jut el, amiket mi kiválasztottunk, hanem marad az állami költségvetésben.

Ez azt is jelenti, hogy nem kötelező az 1 százalékunkkal törődni, hagyhatjuk nyugodtan a költségvetésben. Viszont ha más célt szánunk a pénzünknek pontosan és határidőre, május 20-ig kell kitöltenünk a rendelkező nyilatkozatokat.

Hogyan töltsd ki a szükséges papírokat?

Idén először dönthetünk arról, hogy nevünket, lakás- és email címünket az adott civil szervezettel közölje-e az adóhatóság. Így a szervezet bármikor kapcsolatba léphet velünk az elkövetkező öt évben, tájékoztatást kaphatunk arról, mire fordították a felajánlott összeget. Ezt egy egyszerű ikszel kell jelölni a papíron.

Az EGYSZA nyomtatványokat idén is papíron, vagy elektronikusan tölthetjük ki, a kedvezményezettek, és saját adataink megadásával. Ha csak az egyik 1 százalékunkról rendelkezünk, a másik rubrikát nyugodtan hagyjuk üresen.

  • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig, vagy
  • munkáltatói adómegállapítás választása esetén munkáltatójához juttathatja el 2015. május 11-éig, lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban nyilatkozatát, valamint
  • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján

- tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez tehát azt jelenti,

ha valaki nem rendelkezett százalékairól az egyszerűsített bevallásában, május 20-ig még utólag is megteheti azt.

Elküldeni kétféleképpen lehet:

  • kinyomtatva lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, illetve
  • elektronikus űrlapként, elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül.

Kinek ne adjuk?

A NAV tájékoztatása szerint különböző okokból zárhatnak ki egyes szervezeteket:

  • A kedvezményezett nem küldte meg az állami adóhatósághoz a részére átutalt szja 1 százalékos összeg felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó elektronikus közlemény(eke)t.
  • A kedvezményezett a közleményében számszaki hibás adatokat közölt, vagy nem az elszámolandó összeget szerepeltette, és az állami adóhatóság által az adatok javítására kitűzött határidőt elmulasztotta.
  • Az állami adóhatóság az átutalt szja 1 százalékos összeg közcélú tevékenységnek megfelelő felhasználásának az ellenőrzése során megállapította, hogy a kedvezményezett a közleményében valótlan adatot közölt.

Ebben az évben 1211 intézmény került kizárásra. Ezek között voltak gyermekjóléti, sport-, vagy gyógyászati tevékenységet végző szervezetek is. De még így is több mint 26 ezer egyesület vagy alapítvány támogatását választhatjuk.

Kinek mehet a pénz?

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, az egyházi, illetve a civil intézmények közül. Ha például nem választanánk egyházit, az nem jelenti azt, hogy helyette mehet az összes 1 százalék egy civil szervezetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha valamelyik csoportból nem választ az adózó kedvezményezettet, akkor csak egy rendelkező nyilatkozatot adhat be.

Nem érdemes próbálkozni: ha azonos körből próbálnánk két kedvezményezettnek is felajánlást tenni, automatikusan "elvesztenénk" mindkét 1 százalékunkat.

Civil szervezetek esetében azok adószámára van szükség a rendelkezéshez. Az adóhatóság a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét. A közzétett listát az adóhatóság folyamatosan frissíti.

Az egyházak esetében csak technikai számra van szükség. Ebbe a csoportba tartoznak az egyházi törvény által elfogadott egyházak. Ha valamelyiknek nincs technikai száma, annak nem is utalhatjuk a százalékot.

Ki rendelkezhet az 1 százalékáról?

  • Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást
  • adónyilatkozatot
  • egyszerűsített bevallást
  • vagy adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az 1 százalékról rendelkezni.
  • A magánszemélyek mellett az egyéni vállalkozók
  • és az őstermelők is jogosultak rendelkezni.

A rendelkezési jogosultságot nem érinti az, ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 forint (például az egyes adókedvezmények miatt). Az egyházi 1 százalékot még így is fel lehet ajánlani. Az egyházak 1 százalékon túli kiegészítő támogatása a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik, így a 0 forintról történő rendelkezés is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét.

Mekkora összegről rendelkezhetünk?

Az 1 százalék alapja az összevont adóalap kedvezményekkel, továbbá az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat, a nyugdíj-előtakarékossági és a nyugdíjbiztosítási nyilatkozat szerinti átutalásokkal csökkentett része akkor, ha ezt az összeget határidőre megfizettük. Rendelkezni az összes, munkával szerzett jövedelmünk 1 százalékáról lehet. Ha például ingatlaneladásból tettünk szert egy kis pénzre, akkor az nem számít bele.

Az adóhatóság az utalást csak akkor teljesíti, ha a kedvezményezett részére utalandó összeg legalább 100 forint.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem