16 °C Budapest

Fény derült 2016 legkeresettebb szakmáira: a tied közte van?

2016. április 25. 17:30

2015-ben a dolgozók 81 százalékának növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás egy új vállalatnál vagy egy általános éves béremelés eredménye.


Az alkalmazottak több mint fele pozitívan tekint a 2016-os évre, és ezzel együtt többségük béremelésre számít. Továbbá, a legtöbb munkavállaló lojális munkáltatójához, és 60 százalékuk akár 3-5 évet is eltölt egy vállalatnál. Mindezek mellett az is kiderül, hogy bár az átlagbérek növekedtek, csak a munkavállalók fele van megelégedve jelenlegi fizetésével. De vajon milyen szakmák iránt van kereslet 2016-ban?

Life Sciences

Magyarország továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, és a globális trendeknek megfelelően, a gyógyszercégek egyre több vizsgálatot szerveznek ki. Az olyan gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken, amelyek export piacokra termelnek, szintén növekszik a szakemberek iránti igény, amit tovább növel az a tény, hogy a frissen végzettek leginkább külföldön helyezkednek el.

Arra számítunk, hogy 2016-ban az innovatív gyógyszercégeknél a legkeresettebbek a gyógyszer ártámogatási ügyekkel foglalkozó szakemberek lesznek, valamint kevesebb nyitott pozícióra számítunk az orvosi eszközök értékesítésében. Az orvos tanácsadók és szakértők iránt is növekszik az igény, mivel az egészségügyi döntéshozókkal és véleményformálókkal való kapcsolattartás kiemelt jelentőségű, ahogy az orvos látogatói hálózatok mérete tovább csökken.

IT

A Hays tanácsadói szerint, várhatóan a Java fejlesztők lesznek 2016-ban is a legkeresettebb szakemberek. Ugyanakkor egyre növekvő igényt tapasztalunk a Microsoft technológiákban tapasztalt fejlesztők iránt. Az utóbbi időben több olyan kereséssel is találkoztunk, ami a hazai piacra addig nem volt jellemző, ilyen például a DevOps szakemberek iránti igény. Nem mellékes, hogy egyre több mobilfejlesztési projektet hoznak a hazai piacra. A bérek tekintetében a legnagyobb növekedést a Java fejlesztőknél figyeltük meg, ez körülbelül 10-15 százalékra tehető.

Mérnöki és gyártási területek

A termelési- és gyártási területek továbbra is népszerűek, és nagy az igény a nyelveket beszélő, multinacionális gyártó cégnél szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltekre. A cégek szívesen fogadnak pályakezdő (főként szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkező), ambiciózus jelölteket is.
Az elmúlt években tapasztalható trend továbbra is jellemző, és egyre nagyobb a kereslet a megfelelő szaktudással rendelkező projektmérnökök iránt. A Projektmérnöki és az NPI mérnöki pozíciók mellett, egyre több vállalat keres ún. Termékmérnöki pozícióba szakembereket, amely tulajdonképpen projektvezetői feladatokat takar egy adott termék vagy termékcsalád teljes életciklusára való felelősséggel.

A mechanikai konstrukció és tervezés területen, leginkább a természetes fluktuáció kapcsán találkozunk munkaerő igényekkel. A 3D tervezésben jártas mérnökök például az ország szinte bármely pontján könnyedén el tudnak helyezkedni.

Az automatizálást és az ipari mérnökséget illetően a komolyabb fejlesztések, beruházások miatt, szintén egyre több szakembert várnak a cégek. A megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkezőknél pedig kiemelkedően magas bérezés érhető el, csakúgy, mint a Continous Improvement területen.

Pénzügy és számvitel

Az elmúlt évek szabályozásai alapján, tovább nő a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelők iránti igény. A Magyarországon jelentős gyártó- és gyógyszeripari szektor mellett, a Szolgáltató Központok különböző nyelvtudást igénylő, könyvelési szempontból összetettebb pozíciói jellemzik a piacot. Utóbbiak bérezésével nehezen veszi fel a versenyt a nem Szolgáltató Központ szektor, ahol a komplexebb feladatok mellé alacsonyabb bérezés társul, azonban ezeknél a pozícióknál is egyre gyakrabban tartozik az elvárások közé a nemzetközi számviteli ismeret.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyarországi gyártóipar további megerősödése számos új lehetőséget nyit a termelési kontrollingben járatos szakemberek számára vidéken és Budapesten egyaránt. Ezek alapján tovább növekszik a nyelveket beszélő, specializált kontrollerek iránti igény, akik a klasszikus pénzügyi kontrolling feladatokon túl, átfogóbb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Értékesítés és marketing

A műszaki értékesítői terület továbbra is gyorsan és jelentősen fejlődött az elmúlt évben a gyártási és mérnöki ágazattal párhuzamosan. Megfigyelhető volt, hogy a gyártási tevékenység növekedése miatt, több cég is Magyarországra hozta az értékesítési folyamatait. Bérezés tekintetében ezen ágazatban a leginkább versenyképesek a fizetések. Hasonló növekedés volt megfigyelhető az IT és telekommunikációval kapcsolatos értékesítés területén. Az információs és technológiai terület gyors és egyre nagyobb mértékű fejlődése nemcsak az IT szakembereknek, hanem az értékesítőknek is új lehetőségeket biztosított.
Nyelvtudást tekintve a legtöbb pozícióban az angol nyelv ismerete továbbra is alapelvárásnak számít a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt. Magasabb szintű pozícióknál fontos az adott iparág és terület ismerete, azonban az elmúlt év során, sok cég keresett motivált, értékesítési beállítottságú pályakezdőket is.

Üzleti kiszolgáló központok

A Kiszolgáló Központok körében Magyarország kedvelt hely, de Budapesten kívül, egy vidéki kormánytámogatás révén, egyre több vállalat jelenik meg más városokban is (pl. Debrecen, Pécs). Az új partnerek számára a pénzügy és számvitel terület a legkedvezőbb. A francia/német/olasz nyelvtudás továbbra is keresett, de olyan új nyelvek iránti igények is megjelentek, mint pl. a szlovák, cseh, román, török. A piac továbbra is szűkölködik a holland, norvég és svéd nyelvet beszélő jelentkezőkben.

A jelöltek rövid időn belül akár 2-3 állásajánlat közül is válogathatnak. Amikor egy ajánlat mellett döntenek, már nem csak a bérezés számít, hanem felértékelődtek olyan nem anyagi előnyök is, mint például a környezet, a szakmai fejlődés és a tréningek. Mindemellett a jelölt és a munkáltató bérezésről való elképzelése közötti eltérés továbbra is növekszik.

A speciális nyelvek esetében, mint pl. a holland, svéd és norvég, a munkáltatók a piaci átlagnál nagyobb fizetést ajánlanak. A következő évben további növekedést várunk az olyan Reporting, Helpdesk és Supply Chain szakemberek iránti keresletben akik több nyelven beszélnek (pl. francia, német, olasz és holland), és több nyitott pozícióra számítunk a pénzügyi szektorban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem