13 °C Budapest

Ezt eszik minden nap a legszegényebb magyarok

2015. július 6. 11:00

Nem tudni pontosan, hány létminimum alatt élő ember van ma Magyarországon. A jelenlegi mérési módszerek szerint 356 ezer háztartásban nélkülöznek. Ugyanakkor ez a mérés csak az élelmiszer-fogyasztást nézi, a jövedelem nincs a kalapban.

Egyes források szerint Magyarországon körülbelül 461 ezer fő, mások szerint 4,6 millió ember él mélyszegénységben. Ez az adat nem egyenlő azzal, ahányan létminimum alatt élnek. Mert a létminimum meghatározása, mérése elavult, állítja a Központi Statisztikai Hivatal. Adataik szerint a magyar háztartások 35-36 százaléka (356 ezer ember) él létminimum alatt. És akkor elvileg ennél sokkal kevesebben vannak.

Ki a szegény?

A létminimum megállapítása során a KSH a normatív élelmiszerfogyasztást veszi alapul, azaz az alapján mér, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő élelmiszereknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó összes személyes kiadások havi átlagos értéke.

  • Ez 2014-ben egy főre nézve havonta 23 954 forint volt. Egy gyereké 18 636, egy időskorúé pedig 21 127 forint volt.
  • Egy fogyasztási egységre, azaz háztartásra számított létminimum értéke 87 351 forint.
  • 2 felnőtt és 2 gyerek megélhetésére számítva 253 318 forint.


Az Európai Unió szegénységre és kirekesztődésre vonatkozó összehasonlításaiban a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott. A mediánjövedelem (átlagkereset) 60 százalékában határozták meg a jövedelmi szegénység küszöbértékét. Ez

Magyarországon 2013-ban egy fogyasztási egységre számítva 67 747 forint volt egy hónapban. Akkor ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 14,6 százaléka élt.

Mi kerül az asztalra?

A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az optimális kalóriaérték 2400 kcal. Egy felnőtt esetében többek között ezek vannak a kosárban:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • napi 81 gramm fehérjét (ezen belül 32 gramm állati fehérjét)
  • 83 gramm zsírt
  • 356 gramm szénhidrátot
  • 800 milligramm kalciumot
  • 3500 milligramm káliumot
  • 13 milligramm vasat
  • 60 milligramm C-vitamint tartalmaz.


A létminimum definíciója szerint:
  • igen szerény fogyasztási szintet takar
  • alapvető szükségletek kielégítésére nyújt lehetőséget
  • a hónapról hónapra éléshez elég, és egy rendkívüli kiadás már akadályozza a szükségletek kielégítését.

Új mérések

Egyébként utoljára jelenik meg a Központi Statisztikai Hivatal létminimumra vonatkozó adatsora, mert feltétlenül ad helyes képet a szegénységről az élelmiszerkosárral való mérés. Ezentúl más módszerrel számítják majd. Csak a szegénységgel foglalkozó kiadványukban jelennek meg a létminimumra vonatkozó adatok, de ebben a fogyasztói kosár mellett a jövedelmi adatok is szerepet kapnak majd.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem