9 °C Budapest

Ezért nem leszel soha kőgazdag: gazdaságpszichológust kérdeztünk

2016. május 15. 07:03

A sikeres emberek szerint mindenkinek ugyanakkora esélye van a meggazdagodásra, a legtöbben mégis hozzáállásuk miatt nem érik el soha céljaikat. Ha az alábbi felsorolás rád is igaz, akkor jobb, ha tudod, Te magad szabotálod a gazdagság felé vezető utadat.

1. Túl nagy a hangsúly a megtakarításon, és kevés a kereseten

A megtakarítás ugyan kulcsfontosságú a vagyonépítésben, de ha túl nagy hangsúlyt fektetsz a gyűjtögetésre, akkor elterelődik a figyelmed a kereseti lehetőségekről. Az átlag embereknél gyakori, hogy annyira az akciós vásárlásra koncentrálnak, hogy napi takarékoskodás közben elsétálnak a nagy lehetőségek mellett. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyj fel minden spórolós stratégiával, csak ne folyton azon járjanak a gondolataid, hogy elfogy a pénzed, hanem azon, hogyan szerezhetnél többet. A gazdagok közös vonása, hogy keresik a több helyről származó jövedelem lehetőségét, és kis megtakarítási stratégiákat alakítanak ki.

2. Még nincs befektetésed

Az egyik leghatékonyabb módja, hogy gyarapítsd a vagyonodat, az a befektetés. A hozzáértők szerint a befektetés is azok közé tartozik, amit jobb minél hamarabb elkezdeni. A milliomosok éves bevételének 20 százalékát befektetések adják.

3. Megelégszel a folyamatos fizetéssel

Az átlagember az alapján szeretné a fizetését, hogy mennyi időt munkával tölt. Ezzel szemben a gazdagok az eredmények után várják a fizetséget. A felső tízezer tagjai továbbra is vállalkozásokkal keresnek sok pénzt, míg a tömegek inkább a pénzügyi középszerűséget biztosító munkákat választják.

4. Olyan dolgokat vásárolsz, amiket nem engedhetsz meg magadnak

Ha feléled a bevételeidet, nem leszel gazdag. Még egy izmosabb fizetésemelés sem indokolhatja azt, hogy drága és felesleges dolgokkal halmozd el az életedet. Ha a szupergazdagok példáját nézzük: egyik se kezdett fejetlen költekezésbe, amíg nem volt biztos, folyamatos, magas bevétele a cégének - és később is megnézte, mire költ. 

Dr. Mihály Nikolett gazdaságpszichológus szerint főleg a fiatal férfiakra jellemző, hogy szeretnek többet mutatni, mint ami valójában van. Drága dolgokkal, márkás karórával, nagy autóval, státusszimbólumokkal próbálják kivívni mások elismerését. De tényleg megéri ennyit költeni azért, hogy mások szemében jobb színben tüntessük fel magunkat?

5. Valaki más álmáért dolgozol, és nem a sajátodért

Ha szeretnél sikeres lenni valamiben, meg kell szeretni azt, amit csinálsz, hiszen akkor tudod beletenni szíved-lelked. Sok fiatal esik abba a hibába, hogy a szülei álmait valósítják meg. Ha más céljainak, vagy álmainak veted alá magad, sosem leszel elégedett, és boldog.

Aki nem a saját céljaiért dolgozik, az a sikereit sem érzi majd sajátjának

- emelete ki a gazdaságpszichológus.

6. Ritkán lépsz ki a komfortzónádból

Ha szeretnél valami nagyot alakítani, sikereket elérni, akkor meg kell szoknod a bizonytalanság érzését. A gazdagok kényelmet találnak a bizonytalanságban. A középosztály gondolkodásmódjában elsődleges cél a fizikai, pszichikai és érzelmi kényelem. A hétköznapi értelemben vett kényelem pedig romboló hatású lehet. A sikeres emberek számára viszont egy idő után nem jelent kényelmetlenséget a bizonytalanság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Nincs terved

A pénz nem csak úgy lesz, mint tudjuk, sokat kell tenni érte. Ha nagy vagyont szeretnél, akkor világos és konkrét tervet kell készíteni, hogy elérd a célodat. A gazdagok tudatosan vállalják a vagyont. Bátorság, tudás és sok erőfeszítés kell, és mindent el lehet érni, ha pontos és világos célokat vázolsz fel magad elé. Az első számú oka annak, hogy az emberek nem azt kapják, amit akarnak, hogy nem tudják, hogy mit akarnak.

Dr. Mihály Nikolett szerint a gazdagság utáni vágy végtelennek tűnő bolyongásba torkollik, ha nincsenek konkrét célok, odavezető tervek, és legfőképp erőforrások a megvalósításhoz.

A sikerhez nélkülözhetetlen elhinni, hogy ami az egyénnel történik, az miatta történik, a személyiségjegyei, a döntései, és a cselekedetei miatt. Nyilván komoly kihívás előtt áll az, aki eddig nem így látta a világot, de ha meg se próbál változtatni a szemléletén, esélyt sem ad magának a meggazdagodásra

- fogalmazott a szakember.

8. Előbb költesz, és azt teszed félre, ami megmarad

Ha meg akarsz gazdagodni, először magadnak kell fizetni. A legtöbben, ha keresnek egy kis pénzt, azt azonnal odaadják valaki másnak: a banknak, a telefonszolgáltatónak, az államnak, és így tovább. Először jönnek a kiadások, és a maradékból tesz félre megtakarításokra. A gazdagok szerint ennek pont fordítva kell működnie, először tedd félre a bevételednek legalább a 10 százalékát magadnak, és utána jöhet minden más.

9. Úgy gondolod, sosem gazdagodhatsz meg

Az átlagember úgy véli, hogy csak a szerencsések kiváltsága a gazdagság. Az igazság viszont az, hogy mindenkiben megvan a lehetősége, hogy értéket teremtsen, ami mások számára hasznos. Miért pont neked ne sikerülne? Szóval gondolkodj nagyban! A gazdagoknak is magas az elvárása.

(Via)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem