16 °C Budapest

Ez várható az új cafetéria-rendszertől: ki jár ezzel jól?

Pénzcentrum
2016. április 24. 14:31

Hamarosan átalakulhat a cafeteria rendszer, a változásokról már több részletet ismerhetünk. A változás várható hatásait a Blokkk.com szedte össze.

A cafeteria küldetése a munkavállalók - egyszerűen fogalmazva - segítése annak érdekében, hogy minél erősebben ösztönözzék munkavégzését és hűen szolgálja a kenyéradó vállalkozását, munkaadóját. Kötődést is jelenthet, hiszen béren felül kapja a cafeteriát, ami egyfajta jutalomként is elkönyvelhető. No persze, ne hallgassuk el, sok helyen azért adják ezt is, mert olcsóbb, mint a rendes bér, de többletként könyveltetik el a lelkekben.

Az a kezdeményezés a kormány részéről, hogy inkább pénzt kapjon a munkavállaló, mindent mérlegre téve (az uniós eljárás kényszerét és ütközését is) nem is biztos, hogy rossz ötlet. A jelenlegi magyar cafeteria rendszer ránézésre sokszínű ugyan, de bürokratikus, költséges és a cafeteriát beváltók üzleti érdekeit is jócskán megszolgálja (ami önmagában még nem hiba), na persze, a mindenkori politikáét is. Arról senki sem beszél, hogy a dolgozók egy része csak azért fogadja el, mert nem kap mást helyette, így ki is alakult a másodlagos piaca (ott, ahol ez persze megoldható).

Csak őszintén

Egyes szakmai érdekképviseletek kiálltak a jelenlegi cafeteria-rendszer védelméért, maradjon meg minél több belőle. De miért is teszik ezt? Azt mondják, félnek, hogy akkor a cafeteria elfogadásával eddig támogatott üzleti vállalkozások súlyos veszteségeket szenvednének, így például a vidéki szállodák, vagy a vendéglők. Ha ez igaz, az viszont azt jelenti, hogy a dolgozók szívesebben költenék másra a cafeteriát, mint amire kapják. Őszintén: másra szívesebben költenék, mint amire kapják. Érdekes ilyenkor a dolgozó érdekeire is hivatkozni, hiányolni a szakszervezet tiltakozását - könnyen lehet, hogy ők a dolgozók valós érdekeit nézik.

Kétség nem fér hozzá, a rendszer teljes megszüntetése gazdasági oldalról káros több szolgáltatónak, így egyebek mellett a szállodáknak, vendéglőknek, önkéntes egészség-, nyugdíjszolgáltatóknak. A kiindulóponthoz tartozik az is, hogy a vállalkozások többsége nem ad cafeteriát. Akik adják, nyilván mérlegelik, hogy ez olcsóbb, mint a munkabér. Igaz az is, hogy nyugdíj ezután sem jár.

A pénzbeli juttatás könnyen vonzóvá tehető, lepipálhatja a cafeteriát

Csak szabályozás kérdése az egész. És nem is lenne bonyolult. Nyilvánvaló, hogy ki kell kötni, hogy korábbi bér nem csökkenhet változatlan munkaidő mellett az új pénzbeli többletjuttatás mellett (mert akkor valóban rosszul járna a munkavállaló. Összegszerűen, arányában is behatárolható, meddig nyújtható kedvezményes adózással az új bértöbblet, nyilván a gazdasági érdekekhez igazodva. És nem kell félni attól, hogy a cafeteriát felváltó többletbér esetleg több lesz, hiszen a dolgozók úgyis azt nézik, mit tudnak megvenni a fizetésükből és a cafeteriából együtt, szőröstül-bőröstül. És ha több futja a villanyszámlára, az sem nagy baj.

Kialakíthatók ráadásul olyan szabályozások is, melyek továbbra is ösztönöznek egyes szolgáltatásokat, persze ehhez az kell, hogy szabadon azt válassza a dolgozó. A vendéglátás általános forgalmi adójának bejelentett csökkentése feltehetően ezt a célt szolgálja, hiszen - a mai magyar viszonyok közepette - sokak számára a vendéglő bizony luxus. Meg kell nézni a hosszú sorokat nyáridőben a lángossütők előtt, még mindig az a legnépszerűbb, mert bizonyára még mindig a legolcsóbb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Segítheti a rendszer a járulékcsökkentést is, hiszen mind a munkaadók, mind a szakszervezetek sokszor felvetik, csökkenjenek az élőmunka terhei. Így is csökkenhet, hiszen végül csaknem mindegy, hogy egy része után több, vagy az egész után esetleg kevesebb kedvezményt, kevesebb befizetnivalót szabna az állam.

És a dolgozó

Talán meg kellene kérdezni a dolgozókat is, mit szeretnének: bonyolult cafeteria rendszert, sok-sok kötelemmel, amikor csak arra használhatják fel, amire adják. Vagy helyette szabadon elkölthető pénzt. Tény, hogy a legjobban a boltosok járnának rövidebb távon, de hát ha egyszer inkább áruházban és nem vendéglőben akar valaki költekezni, akkor minek abba beleszólni.

Nehéz ráadásul elképzelni, hogy a munkaadó törődését is kifejező és nehezen kimondható cafeteria ne lenne lepipálható egy jól csengő nevű, a több juttatást ugyanúgy kifejező bérelem bevezetésével. Megszerethető egy ilyen is, jobban is akár, mint a cafeteria. Az egyes szolgáltatók kárenyhítése érdekében egyébként - elvileg - több lépcsőben is leépíthető lenne a cafeteria.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm