14 °C Budapest

Ez a legújabb trükk, így húzzák le az álláskeresőket Magyarországon

Pénzcentrum
2014. március 27. 17:33

Egyre többször fordul elő az, hogy jóhiszemű álláskeresőket vernek át. Többféle trükkel élnek a csalók, hiszen aki kétségbeesett, gyakran bármit megtesz annak érdekében, hogy állást találjon. A Pénzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni, ha az interneten keresünk munkát.

Csak az elmúlt hetekben három olyan eset is történt, amikor a magukat munkaközvetítőnek álcázó csalók pénzt csentek ki áldozataik zsebeiből. Egy fiatal nő ellen vádat emeltek, mert több mint háromszáz embert csapott be. Interneten keresztül kínált otthonról végezhető számítógépes adminisztrációs munkát. A jelentkezés feltétele 870 forint átutalása és egy próbamunka elvégzése volt. A jelentkezők miután átutalták a kért összeget, a próbamunkát még megkapták, de az állást már nem.

Egy másik csaló, egy fiatal férfi a rendőrség információi szerint külföldi munkát kínált és biztosíték gyanánt pénzt kért a munkaközvetítésért. A jelentkezők átutalták neki a pénzt, és utána soha többé nem tudták elérni a hirdetőt. Az egyik károsult házaspár tett feljelentést, így indult meg a nyomozás, és derült ki, hogy még negyven másik embert is becsapott a férfi.

De pár hónappal ezelőtt olyan eset is előfordult, amikor egy férfi külföldi munkát kínált, és előre elkérte a kiutazás költségeit. Huszonegy álláskeresőtől be is szedte ezen a címen a pénzt, körülbelül hatezer és harmincezer forint körüli összegeket. Ellene is vádat emelt a helyi ügyészség.

Ezek a példák is mutatják, milyen veszélyeket rejthet az online álláskeresés. Összességében elmondható, hogy a munkaerő kölcsönző, kínáló cégek nem kérnek pénzt az álláskeresőktől. Érdemes odafigyelni a hirdetések böngészése közben, főleg akkor, ha külföldi munkát keresünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei munkakereséshez:

  • 1. Ha neten keresgélsz, minden esetben végezz alapos kutatómunkát. Keress rá a szervezetre, aki kínálja a munkát, és arra is, aki közvetíti. Sok esetben, ha botrány van körülöttük, akkor olvashatsz róluk a sajtóban, vagy fórumokon is találhatsz panaszos beszámolókat velük kapcsolatban. Ha a cím fel van tüntetve a honlapon, érdemes online térképeken ellenőrizni, valóban ott van-e az adott telephely.
  • 2. Itt is érvényes az, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha az ajánlatban az szerepel, hogy gyorsan juthatsz kevés munkával sok pénzhez, annak nagyon alaposan nézz utána, mert igen gyanús felhívás lehet.
  • 3. Ne fizess a munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér tőled mint munkakeresőtől, élj a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapja a jutalékát, nem pedig tőled.
  • 4. Ne fizess információért sem! Sok olyan hirdetés is van, ahol például munkáltatói adatbázist ígérnek neked mint otthonról dolgozónak. Azaz olyan munkáltatók listáját például, akik hozzád hasonló alkalmazottakat keresnek. De olyasmiért is szoktak pénzt kérni, hogy kiokosítsanak arról, hogyan csíphetsz meg egy különlegesen jól jövedelmező ajánlatot.
  • 5. Ne adj ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adj ki, például ne áruld el hol laksz, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem