19 °C Budapest

Ennyit kereshetsz vasutasként a MÁV-nál: diploma sem kell hozzá

2016. július 1. 06:00

Nem rejtette véka alá a MÁV, hogy munkaerő-problémákkal küzd, és bőven akad a vállalatnál betöltetlen pozíció. Néhány hete a Keleti-pályaudvaron toborzott, és a hangosbemondóban is arra biztatták az utasokat, hogy vállaljanak munkát a vasúttársaságnál. Utána jártunk, mi áll a létszámhiány hátterében, és mit kínál a MÁV a jelenlegi és leendő kollégáinak.


A május végi helyzet szerint 360 betöltetlen állásra keres embert a vasúttársaság, ami elsőre ugyan soknak tűnhet, de ahhoz képest, hogy majdnem 38 ezer főt foglalkoztat a MÁV-csoport, már nem is olyan óriási. A vállalat kommunikációs igazgatósága arról tájékoztatott, hogy folyamatos a toborzás, és jelenleg is 271 főt foglalkoztatnak gyakornoki státuszban. Tehát a hatósági vizsgához kötött munkakörbe jelentkezők felvétele - a szükséges vizsgák megszerzéséig - gyakornoki beosztásban történik, a képzésük folyamatban van, és szeptemberben több tanfolyam is lezárul.

A toborzás és a felvétel folyamatos, függően a szükséglet és a képzési kapacitásoktól. A gyakornoki programba bekerülő, leendő vasutasok oktatását a MÁV saját tanintézete, a Baross Gábor Oktatási Központ valósítja meg, a munkáltató finanszírozza, a munkavállalót nem terheli fizetési kötelezettség.

Mennyit fizet és mit ad?

Idén vasutas-sztrájkoktól volt hangos a média, jelenleg viszont úgy tűnik, hogy csitultak a kedélyek.

Átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztés kaptak január 1-jei visszamenőleges hatállyal azok, akiknek az alapbére nem haladja meg a bruttó 350 ezer forintot. 

A választott szakmától, képzettségtől és a munkaviszony idejétől függő alapfizetésen túl a béren kívüli juttatás keretösszege évi bruttó 271 400 forint, a SZÉP-kártyára alanyi jogon járó összeg pedig 92 700 forint. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára pedig 2,5 százalékát tagdíj-kiegészítést is ad a cég. Korábbi értesüléseink szerint

egy mozdonyvezető bruttó 386 079 forintot, egy kalauz bruttó 227 656 forintot, egy vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozású pedig 227 133 forintot kap havonta.

A vállalat egyébként a vasutas életpálya-modell kialakítása mellett szeretne kialakítani egy olyan bértáblázatot is, ami figyelembe veszi a gyakorlati időt és a teljesítményt is. Ez átlagosan nettó 11 és 25 ezer forint pluszt jelentene a dolgozóknak, elsőként a jegyvizsgálóknak.

A hosszú hónapok óta tartó egyeztetések után a szakszervezetek azonban indokolás nélkül visszautasították a foglalkoztatási és bérreformot, és a társaság gazdasági lehetőségeihez képest irreális követelésekkel álltak elő. Ennek ellenére a MÁV-START vezetése a szakszervezetek támogatása nélkül továbbra is keresi a munkavállalók jobb kereseti lehetőségeit biztosító megoldásokat

 - tájékoztatott a MÁV kommunikációs igazgatósága.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért van munkaerőhiány a MÁV-nál? 

A vasúttársaság kérdésünkre azt válaszolta, hogy a szakmunkásképzés korábbi átalakítása (a vasutas szakközépiskolák egy részének megszüntetése) miatt a MÁV Zrt.-nél és a MÁV-START Zrt.-nél körülbelül 300-300 szakember hiányzik.

A tömeges elvándorlásról, naponta történő felmondásokról szóló hírek viszont teljesen alaptalanok, a vasúttársaság a szakszervezetek által említett munkakörökben, pozíciókban (szakértők, mérnökök, közép- és felsővezetők) egyetlen ilyen esetről sem tud

- írják közleményükben.

A magas szintű, megbízható szakmai tudással rendelkező utánpótlás biztosítása érdekében a vasúttársaság megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a szakképző iskolákkal, továbbá az érintett felsőoktatási intézményekkel. Ezzel párhuzamosan újraszervezik a belső továbbképzési rendszerüket is. Összehangolva, folyamatos szakemberképzéssel szeretnék biztosítani a munkaerő-szükségletet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem