9 °C Budapest

Durván átszabják az OKJ-s képzést: ezeknek a tanfolyamoknak vége

Pénzcentrum
2016. április 27. 05:55

Az OKJ-s képzések nagyon népszerűek, minden évben egyre többen jelentkeznek. A képzési rendszer azonban időről-időre változik, a következő módosítás például idén szeptembertől várható. Ennek apropóján a Pénzcentrum megnézte, mik a legnépszerűbb képzések, többet ér-e egy OKJ a diplománál, és milyen változásokra kell számítani szeptembertől.


Sokan vannak, akik a jobb fizetés reményében a felsőfokú végzettséget választják, pedig most már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomások keresete feltétlenül magasabb. Emellett a munkaerőpiaci kereslet is meglepően gyorsan változik, így lehet, hogy ami még tíz éve versenyképesnek számított, ma már nem az. Részben emiatt egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések, a tavalyi év összesített adatai alapján minden területen nőtt az OKJ-s képzésekre jelentkezők száma.

Az OKJ-s végzettségre egyre inkább tekintenek úgy a fiatalok, mint a felsőoktatásban megszerezhető diploma kiegészítésére vagy alternatívájára. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint a képzési forma azoknak is jó megoldás lehet, akik pályamódosításon gondolkoznak, hiszen rugalmas időbeosztásban végezhető, és rövid idő alatt gyakorlati tudást kínál.

A Trenkwalder munkaerő-közvetítő cég szerint elsősorban azok választják ezt a képzési formát, akik érettségit követően tovább szeretnének ugyan tanulni, de idejük vagy anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a főiskolai, vagy egyetemi képzést. Egy-egy hosszabb álláskeresési időszakot követően is elő szokott fordulni, hogy az álláskeresők a piaci igényeknek megfelelően választanak OKJ-s képzést, bízva a nagyobb elhelyezkedési esélyekben.

Ezen felül arra is szép számmal akad példa, hogy a hosszú évek óta egy munkahelyen dolgozók vágnak bele OKJ-s képzésekbe. Egyrészt hogy a tanulási készségeiket fenntartsák, másrészt hogy esetleg hogy nagyobb teret adjanak a hobbitevékenységüknek (pl. kertépítő, lakberendező) vagy hogy "több lábon álljanak".

Mik a legnépszerűbb képzések?

A toplistát még mindig a gazdasági-pénzügyi szakok vezetik, de továbbra is népszerűek a bérügyintéző és könyvelő, a pénztárkezelő és valutapénztáros képzések is.

2015-ben tovább növekedett az ipari OKJ-s képzésekre jelentkezők száma is, ami jól mutatja, hogy nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A targoncakezelő mellett az emelőgépkezelő képzés is felkerült a legnépszerűbb 10 közé.

Tényleg ingyenes a második képzés?

Tavaly júniusban lépett életbe az a rendelkezés, hogy már nem csak egy, hanem két szakképesítés is ingyenes, ráadásul a korhatárt is eltörölték. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ingyenesség csak az iskolai rendszerű képzésekre érvényes. Ez tehát azt jelenti, hogy ha egy tanfolyamként indított szakmát szeretnénk elvégezni, az a továbbiakban is fizetős marad.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtalálható a képzési jegyzék, ami azonban nem tartalmazza azokat az iskolákat, amik lebonyolítják a képzéseket. Ehhez egy külön kereső van, ahol az adott szakmát beírva meg lehet tudni, mely szakképzési centrumokban indítanak ilyen jellegű képzést.
Ugyanakkor abban az esetben is lehetnek rejtett költségek, ha elvileg ingyenes a képzés.

Több intézmény kérhet például néhány tízezer forintos működési támogatást, illetve van, ahol akkor is fizetni kell, ha valaki egy vizsgán nem ment át, és javítani szeretne. Esetenként kérhetnek pénzt a tankönyvekért, vagy a munkaeszközökért is.

Változik az OKJ szeptembertől

Az OKJ várhatóan 2016. szeptember 1-jétől változik, ami az iskolai rendszerű szakképesítések tekintetében a következő változásokat jelentheti:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a szakképesítés kikerül az OKJ-ból,
  • a szakképesítés több szakképesítésre válik szét,
  • több szakképesítés összeolvad egy szakképesítéssé,
  • a szakképesítésnek megváltozik a megnevezése és esetleg a tartalma,
  • a szakképesítés adatai és tartalma változatlan marad.

Az OKJ módosításával új iskolai rendszerben oktatható szakképesítések és új ágazatok is megjelentek a jegyzékben. Meg kell jegyezni, hogy nem minden esetben van ténylegesen új szakképesítésről szó, mert néhány esetben az OKJ-ban már szereplő, de korábban csak iskolarendszeren kívül megszerezhető szakképesítés-ráépülés vált az iskolai rendszerben is oktathatóvá. Az új szakképesítésekhez a megszerzésükre irányuló képzések 2016/2017. tanévi indíthatósága érdekében megyénkénti és a fővárosra összesített képzési keretszámok kerültek meghatározásra - olvasható a tájékoztatóban.

Magyarul ez azt jelenti, hogy a képzési modulok, a szakmai és vizsgakövetelmények, valamint a kerettantervek is módosulni fognak valamelyest. Több tanfolyam esetében utoljára lehet majd jelentkezni, de csak akkor, ha meghirdetik még szeptember eleji kezdéssel. Ezen felül több képzés összevonódik, vagy teljesen más nevet kap majd.

Tényleg megéri az OKJ?

A legtöbb munkaerő-közvetítő cég szerint önmagában az OKJ-s képesítés megszerzése ritkán növeli az elhelyezkedési esélyeket (kivéve a saját vállalkozás beindításához szükséges képzések (pl. boltvezető, műkörömépítő), mert a legtöbb munkáltató elvárja a kapcsolódó szakmai tapasztalatot (pl. gyártási területeken - CNC forgácsoló).

A munkáltatók általánosságban azonban pozitívan értékelik a tanulási igényt és az erre irányuló konkrét lépéseket. Ha már van némi szakmai gyakorlat, és az egészül ki a képesítés megszerzésével, úgy gyakrabban jár előnyökkel és segíthet is egy esetleges munkahelyváltást, hiszen két hasonló háttérrel és személyiséggel rendelkező pályázó közül nagyobb eséllyel választják azt, aki képesítést is fel tud mutatni.

A munkaerőpiacon keresettnek mondhatóak a logisztikai, pénzügyi, számviteli OKJ-s képesítések, melyek egy-egy asszisztensi pozícióhoz mindenképp jól jönnek, fizikai munkakörökben pedig szinte bármelyik műszaki irányultságú végzettség (pl. mechanikai, elektronikai műszerész) megszerzése előnyökkel járhat, de ezeknél a pozícióknál is a tapasztalati háttérrel és a személyes jellemzőkkel együtt mérlegelnek a munkáltatók. A munkáltatók részéről keresettek továbbá pl. az adótanácsadó, mérlegképes könyvelő, TB és bérügyintéző végzettséggel rendelkező jelöltek

- tudtuk meg Csenki Zsuzsától, a Trenkwalder senior közvetítési tanácsadójától.

Akár az is elképzelhető, hogy bizonyos esetekben többet ér a diplománál egy OKJ-s képzés. Főként a bérszámfejtő, TB ügyintéző, mérlegképes könyvelő pozíciókban, ahol alapvető elvárás a képesítés megléte, de nem ragaszkodnak a munkáltatók a felsőfokú végzettséghez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm