Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 24. kedd Eszter, Eliza
Hírek » Karrier

Az ingyenbölcsőde rejtett költségei: így húzzák le a szülőket

Sok szülő van, aki nem tudja megoldani a gyermeke napi felügyeletét másképp, csak ha beíratja bölcsődébe. A Pénzcentrum most megnézte, mennyibe kerül havonta egy bölcsődés korú gyermek napközbeni elhelyezése, ha önkormányzati bölcsődébe megy, és átlagban milyen kiadásokkal kell számolni a szülőknek.


Bár a kisgyermekesek számára kedvezőek a támogatási feltételek, mégis sokan vannak, akik emellett plusz kereseti lehetőségként hamarabb visszatérnek a munkaerőpiacra. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni.

Ehhez azonban biztosítani kell valahogy a bölcsődés korú gyermek felügyeletét. Ha a szülők, vagy a nagyszülők ezt nem tudják megoldani, akkor maradt a bölcsőde, a családi napközi, vagy esetleg az óvodákkal integrált bölcsőde.

Ezek közül a magánbölcsőde a legdrágább, ami havonta akár 70-80 ezer forint is lehet. A többi lehetőség sem olcsó mulatság, a családi napközik például átlagban 30-40 ezer forint körül mozognak, de ma már az állami intézmények többségében is fizetni kell. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül a szülőknek, ha úgy döntenek, önkormányzati bölcsődébe viszik a gyereket.

Mitől függ, mennyit kell fizetni a bölcsiért?

A kisgyermekek napközbeni ellátásának biztosítását a jogszabály a települési, valamint a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok feladataként határozza meg.

2012 januárjától van érvényben az az intézkedés, miszerint az önkormányzati bölcsődék gondozási díjat szedhetnek. A bölcsődei gondozási díj mértékét az önkormányzatok állapítják meg, a gondozási díj mértéke viszont változó. Egyes helyeken nem számítanak fel ezért külön díjat, azaz ingyenes, máshol viszont fizetni kell érte.

A fizetendő térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét. A bölcsődei térítési díj összege az étkezéssel együtt ugyanis maximum az egy főre eső nettó jövedelem huszonöt százaléka lehet.

A felmérések szerint a bölcsődék 42 százaléka kért gondozási díjat 2014-ben, amelyből összességében közel 1,3 milliárd forint bevételük származott. A beíratott gyermekek közül pedig minden második járt fizetős bölcsődébe. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének információi alapján a gondozási díj havi mértéke megközelítőleg 4 500 és 10 ezer forint között mozog.

Makay Zsuzsanna, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára szerint az országon belül az intézmények nagyobb arányában kell fizetni Közép-Magyarországon (a bölcsődék több mint felében), míg például a Közép-Dunántúlon csak 32 százalékukban.

A fizetős bölcsőde is lehet ingyenes

Bizonyos esetekben a fizetős bölcsődék sem számolnak fel térítési díjat a szülőknek. Vannak ugyanis mentességi kategóriák, ami miatt nem kell fizetni, ha:

  • a bölcsődés gyermek tartósan beteg, vagy fogyatékos
  • a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • a család három vagy annál több gyermeket nevel
  • a szülők munkanélküliek, vagy nem rendelkeznek jövedelemmel
  • a gyermek átmeneti gondozásban, vagy nevelőszülőknél van

A KSH egy korábbi felmérése szerint a beíratott gyermekek közül minden harmadik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, tartós beteg vagy fogyatékos volt, esetleg három vagy annál több gyermekes családból származott, így ők mentesültek a fizetés alól.

Van, akinek az étkeztetés is térítésmentes

A gondozási díjon felül a szülőknek étkezési díjat is fizetni kell, aminek a napi költsége körülbelül 400 - 600 forint között mozog.

Nem kell viszont fizetni az étkezésért, ha a gyermek:

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
  • olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek
  • olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130 százalékát (a jogosultsági összeghatár 2016-ban nettó 95 960 forint)
  • nevelésbe vették

A települési önkormányzat kötelező feladatává vált továbbá az iskolai szünidő, valamint a bölcsőde és óvoda zárva tartása esetén a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása is. Erre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek közül a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak ingyenesen.

A térítésmentes sem jelent teljes ingyenességet?

Sok esetben a térítésmentes bölcsőde sem jelent teljes ingyenességet. Egyes intézmények ugyanis elvárnak bizonyos hozzájárulást a szülőktől, például nem ritka, hogy csoportpénzt, papír zsebkendőt, fogkrémet, gyümölcsöt, vagy egyéb napi cikket kérnek tőlük.

A csoportpénz esetében (ha kér az intézmény) körülbelül havi 200 - 500, maximum 1000 forintról lehet beszélni.

Kevés kivétel van csak az országban, ahol minden napi cikket biztosít az intézmény fenntartója. Zsebkendőt, WC-papírt, szalvétát szoktak a legtöbb helyen kérni, aki pelenkás ott pelenkát, popsitörlőt is. Ez utóbbit nem havonta, hanem ahogy fogy. A játékok vásárlását/elhasználódással járó cseréjüket, a szűkös anyagi forrásaik miatt, a legtöbb esetben a saját bölcsődei alapítványokon keresztül próbálják az intézmények pótolni. De van arra is példa, hogy a bölcsődei szolgáltatásokból (pl.: játszóház, időszakos gyermekfelügyelet), vagy a gondozási díjakból befolyt összeget fordítják erre a célra

- mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Sokaknak még mindig nem jut férőhely

A KSH adatai szerint 2014-ben a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek a 16,8 százaléka járt valamilyen napközbeni ellátást biztosító intézménybe, a legtöbben bölcsődébe vagy családi napközibe mentek.

A bölcsődei férőhelyek 95 százaléka önkormányzati fenntartású volt az országban, amit a nonprofit szektor 3,7, az egyházak 1,3, a központi költségvetési intézmények pedig 0,4 százalékkal egészítettek ki.

Bár a napközbeni ellátások országos lefedettsége, illetve az intézmények kihasználtsága javul, a területi egyenlőtlenségek továbbra is komoly problémát okoznak. Településenként egyaránt vannak ellátáshoz nem jutó gyermekek és üresen álló bölcsődei férőhelyek is.

2014-ben 2592 településen az ott élő 65 338, 3 éven aluli gyermeknek nem volt helyben hozzáférhető sem a bölcsődei, sem a családi napközis ellátás. A három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka élt olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás, országosan pedig körülbelül 2000 gyermeket utasítottak el férőhely hiány miatt.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének számításai szerint megközelítőleg 60 ezer férőhelyre lenne szükség.
Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Mutatjuk: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok
Sokaknak havonta 30 ezer forintnál is kevesebből kell kijönnie.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ömlik a sör Európára: döbbenetes, mennyit iszunk

A sört már évezredek óta szívesen fogyasztják, és hazánkban is az egyik legnépszerűbb alkoholos ital, évente 71 litert fogyasztanak belőle átlagosan. Ezzel egyébként a középmezőny tetején helyezkedünk...

Így készíthetsz filléres házi pizzát szikkadt kenyérből

Ha kicsit elszámoltad magad a bevásárlás során, és maradt néhány szelet szikkadt kenyér, még véletlenül se dobd ki, inkább csinálj belőle pizzát a családnak. És még a tésztakelesztés körüli...
 
NÉPSZERŰ
FRISS