15 °C Budapest

Aggasztó jelentés: ezért keresel kevesebbet, mint a munkatársaid

2018. április 16. 15:02

Arról már írtumnk, hogy a tavaly őszi OECD jelentés szerint  az országoknak világszerte többet kell tenniük azért, hogy a nemek közötti szakadék csökkenjen. Most kiderült, nem csak a nem számít, hanem az is, van-e gyereke a munkavállalónak. A tendencia világszerte az, hogy a háromgyerekes anyukák 18, a kétgyerekes családanyák 13 százalékkal keresnek kevesebbet átlagosan a gyermektelen nőknél, míg a kisgyermekes apukáknak több a fizetése, mint a gyermektelen férfiaknak.

Októberbenszámoltunk be arról, hogy az OECD jelentése szerint a nők munkaerő-piaci részvétele az utóbbi évtizedekben bár közeledett a férfiakéhoz, mégis minden OECD országban kisebb valószínűséggel kapnak fizetett munkát, mint a férfiak. Tehát egy nőnek már eleve nehezebb elhelyezkednie, mint a férfiaknak. Ha sikerül is munkát találni, ugyanazért a munkáért a nők általánosan 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, mint a férfiak, és kevesebb előrelépési lehetőségük is van, mint a férfiaknak.

Most kiderült, hogy ha valakinek gyereke van, még rosszabbak az esélyei. A Washington Center for Equitable Growth kutatóintézet által finanszírozott felmérés során 1986-ig visszamenőleg elemezték nagyjából 14 ezer nő karrierrel, keresettel kapcsolatos, korábbi kutatás során megadott adatait. Azt találták, hogy jelentősen nőtt az évek során a dolgozó nők száma, ugyanakkor munkaerőpiaci helyzetük elég kilátástalan.

Kiderült ugyanis, hogy a háromgyerekes anyukák 18, a kétgyerekes családanyák 13 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a gyermektelen nők. Akinek csak egy gyereke van, az is kevesebbet vihet haza havonta, mint aki (még) nem vállalt gyereket. Miközben az anyukák átlagosan 5 évvel idősebbek a gyermektelen kollegináknál, és általában képzettebbek és nagyobb munkatapasztalatuk is van, mint a fiatalabb munkatársaiknak.  Ugyanakkor érdekes visszásság, hogy a kisgyermekes férfiak általában többet keresnek, mint a gyerektelen férfiak.

Lehet másképp is

A kutatást ismertető Business Insider cikk írója kiemeli, lehet ezt máshogy is intézni, jó példa erre Svédország, ahol a szülők összesen 50 hetet lehetnek otthon a gyerekeikkel, maguk közt elosztva ezt az időt. Ennek közel 75 százalékát töltik gyesen az anyukák, a maradék 25 százalékban pedig az apukák vannak a gyerek(ek)kel. 2016 január elsejétől egyébként az apukáknak alanyi jogon jár három hónapnyi gyes, amit nem ruházhatnak át az anyára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek mellett a fizetési különbség is elenyésző, a nők a férfiak fizetésének 87-95 százalékát kapják, szakmától függően. Ráadásul a parlamentben a nők aránya is közel 50 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm