16 °C Budapest

A pénzszóró nők öt típusa: Te melyik vagy valójában?

Pénzcentrum
2014. április 14. 16:05

Nem könnyű megfontoltan, napról-napra megtervezni és vezetni a pénzügyeinket. Mivel nemcsak egy tudatosan elhatározott döntésről van ilyenkor szó, hanem egy érzelmeink által is motivált viselkedés átalakításáról, sokan élik meg nehézségként szokásaik megváltoztatását. Pedig néhány befolyásoló tényező azonosításával nagyon hamar érhetünk el olyan változásokat, melyekkel jelentős összegek maradhatnak a zsebünkben.

Sokan ódzkodnak tőle, sokan halogatják és sokan pedig hamar abbahagyják: hiába lenne csak pár perc minden nap vezetni kiadásainkat és bevételeinket, mégis kevesen teszik. Pedig tudatosan vezetni és megtervezni mindennapi pénzügyeinket talán az egyik legjobb befektetés, amit tehetünk. Mivel azonban nem egy egyszerű logikai feladatról van szó, hanem sokkal inkább egy olyanról, melyet érzelmeink befolyásolnak, így nem véletlen állnak neki sokan olyan nehezen pénzügyeik rendbetételéhez. Főleg a hölgyek hajlamosak rá, hogy érzelmeiktől vezérelve hozzanak meg egy-egy döntést, ezért bemutatjuk, hogy milyen lelki háttere lehet egy-egy meghozott döntésnek, hogyan lehet azt felismerni, végül pedig megváltoztatni szokásainkat.

A túlköltekezés érzelmi okai

Annak, hogy rosszul kezeljük a pénzügyeinket, sokkal inkább érzelmi okai vannak általában. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a berögzült szokásokon, először is tehát szükséges tisztázni, hogy mi motiválja valójában a viselkedésünket Az alábbi öt érzelmi motiváció mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy ne lássuk reálisan a pénzhez való viszonyunkat. Amikor megtanuljuk felismerni ezeket az állapotokat, akkor a döntéseinket is más szempontok szerint fogjuk tudni meghozni.

  • Szeretet és kötődés: ha nehézséget okoz új kapcsolatokat létesíteni, előfordulhat, hogy azért vásárolgatsz, hogy ezt az űrt pótold.
  • Kikapcsolódás és szórakozás: ha munkamániás vagy, akkor könnyen előfordulhat, hogy a költekezéssel a szórakozást próbálod meg helyettesíteni. Ahelyett, hogy egy kiegyensúlyozottabb életre törekednél, inkább rengeteg pénzt elköltesz vagy elmész egy elképesztően drága nyaralásra.
  • Személyes hatalom: mindig más hibája egy-egy költésed? Azért kellett még azt is megvenned, mert...? Ha úgy érzed, hogy életed irányítása felett nincs hatalmad, akkor a költekezés az irányítás hamis érzetét keltheti ideiglenesen. Tudat alatt talán bizonyítani is szeretnél valamit.
  • Szabadság: Úgy érzed, hogy a körülmények áldozata vagy? Utálod a munkád, eleged van a párkapcsolatodból? Ilyen helyzetekben azért lehetsz hajlamosabb többet költeni, mert ezen a területen még úgy érzed, van bármilyen választásod.
  • Szomorúság: a rosszkedvű emberek 30 százalékkal is többet költhetnek mint azok, akik más érzelmi állapotot élnek meg. Úgy érezheted, hogy a költekezéssel be lehet tölteni azt az űrt, amit a szomorúság okoz.

A 16 legfontosabb spórolós trükk: így indulj vásárolni - KATTINTS!

A túlköltekezők öt típusa

A viselkedésünk mögött meghúzódó érzelmi okokat nem könnyű mindig beazonosítani. A túlköltekezők ugyanakkor általában az alábbi öt kategória valamelyikébe tartoznak. Ha te is hajlamos vagy így viselkedni, akkor itt az ideje végiggondolni a költési szokásaidat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A külsőségek megszállottjai: akik nagyon látványosan költekeznek. Ha gyakran állod te a számlát, ha egy feltűnő kocsit vezetsz, drága és márkás ruhákat hordasz, akkor lehet, hogy te is ebbe a csoportba tartozol. Akik a látszat miatt szórják a pénz, sokszor különleges elbánást várnak el, jelmondatuk pedig ez lehetne: "Ha sikeresnek nézek ki, akkor az is vagyok".
  • Az akcióvadászok: akiknek nem az a fontos, hogy minőséget vagy valóban értékes dolgot vegyenek. Számukra a lealkudott ár a lényeg, hogy kedvezményesen, "olcsóbban" juthattak egy-egy termékhez.
  • A megrögzött vásárlók: akik azért költekeznek vég nélkül, mert így tudják elterelni figyelmüket a negatív érzelmeikről. Náluk nem egy olyan szerzemény hever érintetlenül a fiókok és szekrények alján, amiről valószínűleg még a címke sem került le. Másik jele ennek a viselkedésnek, hogy teljesen bele tudják élni magukat az áhított termékekről szőtt álmokba. Elképzelik, hogy fog megváltozni az életük, miután megvették azt a bizonyos táskát vagy cipőt...
  • A kapcsolatfüggők: akik azért költenek mindig másokra, hogy elfogadják vagy szeressék őket. Sokszor azzal próbálják meg igazolni, vagy megmagyarázni a túlköltekezéseiket, hogy erre szükségük volt a gyereküknek/szüleiknek/párjuknak.
  • Akik mindent elköltenek: gyakran magas keresettel rendelkeznek. Néhány ember az összes pénzét elkölti, teljesen lenullázza magát anyagilag, mert így kényelmes nekik. Az egyik jele, hogy közéjük tartozol: szégyenkezve nézel vissza a döntéseidre.

Itt a tavasz, most tízezreket spórolhatsz - KATTINTS!

Így tudod kezedbe venni a saját pénzügyeidet

Ha úgy gondolod, hogy a fentiek közül bármelyik is illik rád, akkor van egy jó hírünk: tudsz rajta változtatni. Íme öt tipp, hogyan tudod jobban kézben tartani a pénzügyeidet:

  • Tudatosság: tudatosítsd magadban az érzelmeidet. Éhes vagy, mérges, fáradt vagy csak egyedül érzed magad? Ne engedj az impulzusoknak, például soha ne menj éhesen vásárolni.
  • Lelkesedés: gondolj arra, mekkora sikerélményt nyújthat, amikor félre tudsz tenni pénzt azért, mert rendszerezted a pénzügyeidet. Tűzz ki célokat, és ne add fel őket.
  • Készpénzhasználat: tanulmányok szerint az emberek hajlamosak többet költeni, amikor kártyát használnak.
  • Előre tekintés - és sohasem hátra: koncentrálj a jövőre ahelyett, hogy azon búslakodnál, mit tettél (vagy nem tettél) múlt hónapban. Minden hónap elején készíts egy tervet, és döntsd el te, hogy mire fogod elkölteni a pénzed.
  • A változás belülről jön: a viselkedésnek három fő összetevője van. Gondolatok, érzelmek és cselekvések. Ahhoz, hogy a viselkedésedet meg tudd változtatni, mind a háromban változásokat kell elérned.

Filléres eszközzel spórolhatsz tízezreket - KATTINTS!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem