21 °C Budapest

100 melóst most azonnal felvenne a MOL

Pénzcentrum
2016. október 17. 05:25

Hiába folytat expanziós politikát a MOL, az olajiparban sem könnyű manapság új dolgozókat találni. A vállalat HR-vezetője szerint jelenleg nemcsak a mérnökök, vagy az informatikusok, hanem az ún. kék galléros, fizikai munkaerő esetében is nehézkes az utánpótlás. Megkérdeztük a MOL-t, hogy próbálják megfogni a fiatalokat, és megtartani a szakembereket.

Hiába tudna akár már holnap felvenni száz embert a MOL, az iparág nem vonzó a mai fiataloknak. Nem csak a mérnököknél, vagy az informatikusoknál nehézkes az utánpótlás biztosítása, hanem az ún. kékgalléros, fizikai munkaerő esetében is. Ennek több oka is van, beleértve, hogy a demográfia egy elöregedő társadalmat mutat egész Európában, és a középiskolások számára ma már inkább az egyetem a vonzó, hogy később szellemi munkakörökben dolgozhassanak majd. Egyre kevesebben vannak azok, akik valóban szakmát szeretnének tanulni, és utána abban is szeretnének elhelyezkedni.

A szakképző iskolákkal igyekszünk szoros kapcsolatot ápolni, programokat és ösztöndíjakat dolgozunk ki a diákjaik számára. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy már tanulmányaik alatt bepillanthassanak a szakmába, és sokszor azonnal tudunk munkát ajánlani a frissen végzett diákoknak" 

- mondta a Pénzcentrumnak Orosz Vivien, a MOL- csoport stratégiai HR-vezetője.

A szakember szerint a fizikai alkalmazottak hiánya nem egyedi, "magyarspecifikus" jelenség, hiszen a vállalat más országokban is hasonló problémával küzd. Ami viszont kimondottan nálunk, és közvetlen szomszédainknál tapasztalható, hogy még stabil, biztos állásért sem költöznek szívesen a munkavállalók. Ennek a problémának a megoldása még a tervező asztalon van.

Olajipar? Kösz, nem

Munkaerő-toborzás szempontjából az egyetemet végzett fiatalokkal sincs egyszerű dolga a vállalatnak, mert az olajipar egyáltalán nem vonzó a környezettudatos, zöldszemléletű Y generációnak.

Felmérések bizonyítják, hogy globálisan az egyik legkevésbé vágyott ágazat az olajipar a fiatalok körében. Valójában viszont egyáltalán nem lehet belelátni ebbe az iparágba, elképzelések ugyan vannak, de a tapasztalatok szerint ez általában messze nem találkozik a valósággal.

A MOL 2007-ben elindította a Growww nevű programját frissdiplomások számára. Eddig összesen 150 ezer fiatal pályázott a programra nemzetközi szinten, közülük kétezren nyertek felvételt, és 83 százalékuk még ma is a cégnél dolgozik. Az egyéves program során a fiatalok a valós munkakörük mellett az olajipar minden területére betekinthetnek, szakmai mentor is segíti őket, és tréningeken vesznek részt.

"Nem csak a zöldszemlélet, és az iparággal kapcsolatos valótlan elképzelések miatt nem vonzóak a fiatalok számára az olajcégek, hanem azért sem, mert itt speciális tanulmányokra és tudásra van szükség. 

Aki elvégzi az egyetemet, majd egy olajipari cégnél kezd dolgozni, annak még 6-10 év kell ahhoz, hogy valóban megtanulja a szakmát, és az elméleti tudást elmélyítse a gyakorlatban is. Ezt a tanulási időt nálunk sikerült 5 évre csökkenteni, ennyi idő kell, mire önállóan, felelős munkakörben valaki egyedül hozhat döntéseket" 

- mondta a HR-vezető.

Ennek fényében érthető, hogy hátrányban vannak az olajipari cégek azokkal a vállalatokkal szemben, amelyeknél néhány év alatt akár vezetői karriert is lehet építeni, kevesebb tanulást és energia-befektetést igényelnek, és sokkal gyorsabban lehet learatni a babérokat.

A külföldi munkavállalás viszont megoldható a cégcsoporton belül, tehát csak azért, mert valaki szívesen kipróbálná, hogy milyen az élet más országban, nem kell munkahelyet váltania.

A hosszú tanulási időszak viszont csak az egyik oldala az éremnek, mert reálisan végiggondolva, ha egy cég hosszú éveken keresztül tanítja és "neveli" a fiatal munkavállalót, aki közben dolgozik, egész jó fizetést kap, tehát a vállalat szempontjából sokkal nagyobb a ráfordítás, mint a haszon, akkor nyilván hosszútávon szeretné magánál tartani a munkavállalót, hiszen számára akkor kifizetődő a befektetés. 

Mit ad?

"Jelenleg, több mint 100 meghirdetett álláslehetőségünk van. Jellemzően a termelési és karbantartási területen, mérnöki, informatikus, pénzügyi pozíciókban a leggyakoribbak a keresések" - mondta a HR-vezető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kérdeztük a vállalatot a különböző pozíciókon elérhető bérekről, de üzleti titokra hivatkozva erről nem kaptunk információkat. A munkavállalók a béralapú juttatásokon kívül nagy mértékű cafeteria keretet is kapnak, és figyelembe veszik a munkavállalók különböző igényeit és élethelyzetét. 

A helyi juttatási és jóléti programok mellett rendelkezésre állnak különböző élet- és balesetbiztosítások, egyszeri díjas kockázati élet- és balesetbiztosítások 24 órás nemzetközi lefedettséggel. A dolgozók tréningeken, oktatásokon is részt vehetnek, így a cégen belül fejleszthetik saját kompetenciájukat. Emellett egészségfejlesztési programokon is részt vehetnek, valamint több helyen irodai masszázs és tornaterem is elérhető - tudtuk meg a HR-vezetőtől.

Elköteleződés a nyugdíjig

Egyre inkább elterjed az a tendencia, hogy a cégen belüli karrierutakat, egyfajta életpályákat terveznek a munkavállalóknak. Hiszen az a vállalatoknak az érdeke, hogy azok a munkavállalók, akiknek az oktatására és kinevelésére bőven áldoztak, a megszerzett tudást a cégnél kamatoztassák, és ott termeljék a hasznot.

Nagyon fontos, hogy nem akar mindenki vezető lenni, de ez nem jelenti azt, hogy az ő esetükben nincs szükség előrelépési lehetőségekre, és bérnövekedésre. Nem csak vezetőként lehet karriert építeni és ehhez mérten piaci fizetést elérni. 

"Nagyon részletesen kidolgozzuk a szakmai és vezetői karrierutakat, mert ez a kettő egy idő után szétválik. Minden lépcsőfokhoz meghatároztuk, hogy milyen elméleti és gyakorlati tudás szükséges, és ezekhez természetesen a kompenzációt is hozzárendeltük. Az előrelépés viszont nem automatikus, hanem lehetőség: tehát csak azért, mert valaki 10 éve a cégnél dolgozik, nem feltétlenül járja be ezt az utat, de aki szeretne előrébb jutni, tesz érte, és jól dolgozik, annak van rá lehetősége, méghozzá cégen belül" - mondta Orosz Vivien.

Munkaerő-piaci szempontból a két legnehezebb helyzetben lévő korosztály a fiatal pályakezdők, és a nyugdíj előtt álló munkavállalók. Utóbbi korosztály helyzetét is megvizsgáltuk az iparágban. 

Gyakran hallani, hogy a cégek az idősebb dolgozókat is tréningekre küldi, hogy megtartsák napra kész tudásukat, és tudják tartani a lépést a technikai változásokkal. 

"Nálunk az tapasztalható, hogy aki mondjuk 30 éve szerezte a diplomáját, az nem kizárólag az akkor megszerzett tudásával boldogul, hanem az évek során, ahogy a technológiák változtak, úgy fejlődött az ő tudása is. Sőt, nagyon sok újítást ők az idősebb munkavállalóink hajtottak végre, hiszen ismerik a rendszert, a folyamatokat, így abszolút MOL-ra szabott ötleteket tudtak behozni a cég mindennapjaiba. Nálunk ezek a munkatársak annyira nagy tudás értéket képviselnek, hogy adott esetben még nyugdíjasként is visszafoglalkoztatjuk őket" - mondta a HR-szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem