A gatyád is rámehet a nyelvtanulásra: így úszhatod meg olcsóbban

2016. február 24. 11:00

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Sokan vannak, akik a kötelező tanórák mellett nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. A nyelvtanulás azonban nem olcsó mulatság, ezért a Pénzcentrum most megnézte, mennyi az annyi.

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Éppen ezért sokan vannak, akik a kötelező tanórákon túl nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. De vajon mennyibe kerül átlagosan a nyelvtanulás?

Nem állunk túl jól nyelvtudás tekintetében

Itthon a munkahelyek körülbelül 50-60 százalékánál alapelvárás a nyelvtudás. Ehhez képest nem állunk túl jól, jelenleg a felsőoktatásba felvételizők közel felének nincs középfokú, B2-es nyelvvizsgája, miközben 2020-tól legalább középfokú érettségi vagy nyelvvizsga kell a jelentkezéshez. Hazánkban a 4. évfolyamtól kötelező egy idegen nyelv oktatása, a másodikat pedig csak a 9. évfolyamtól, ráadásul csak a gimnazistáknak írja elő a tanterv. Ezeket az adatokat figyelembe véve nem csoda, hogy az Európai Unió országai közül mi állunk a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve.

Nem csak az iskolában lehet nyelvet tanulni

Sokan vannak, akik a kötelező tanórai nyelvoktatáson felül külön nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. Manapság azonban számtalan lehetőség van ezen kívül is a nyelvtanulásra, rengeteg online nyelvtanfolyam, mobil applikáció, vagy akár külföldi lehetőség akad. A választás legfőképpen az egyéni igényektől, na meg persze pénztárcánktól függ.

Mennyi az annyi?

A nyelvtanulás legtöbbször nem olcsó mulatság, a tanfolyamoknak, és a magántanároknak is megvan az áruk. Ha talpraesettebbek vagyunk, vagy van már némi alapunk, akkor viszont magunktól is nekikezdhetünk a nyelvtanulásnak, ugyanis sok ingyenes lehetőség is akad.

Nyelviskola

A nyelviskolákban kiscsoportos oktatás folyik, jellemzően 3-10 fős csoportokban tanulnak a diákok. Körülbelül 3-4 ezer forintos óradíjjal kell számolni, átlagban a 100 órás nyelvtanfolyamok (legtöbbször szintenként) 35- 45 ezer forint körül mozognak. Mielőtt nyelviskolát választunk, érdemes szétnézni a különböző iskolák ajánlatai között, ugyanis szinte mindegyik rendszeresen kínál akciókat. Itt a végleges ár attól függ, hogy mennyi szintet szeretnénk teljesíteni.

Magántanár

Aki nem szeret csoportban tanulni, annak jó megoldás lehet a magántanár. Az interneten is sok magántanár hirdeti magát, sőt már erre specializálódott gyűjtőoldalak is léteznek. 45 percért átlagban 2000-2500 forintot kérnek el, az óradíjak viszont már 3000 ezer forinttól kezdődnek. Érdemes lehet felkeresni akár olyan - még egyetemista nyelvszakos hallgatókat is, - akik vállalnak nyelvoktatást, ugyanis a legtöbb esetben - mivel még egyetemisták - valamivel alacsonyabb díjat számolnak fel az órákért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Külföldi nyelvtanfolyam

Nincs is annál jobb módszer a nyelvtanulásra, mint amikor élesben, külföldön próbálja ki magát az ember. Főleg, ha ehhez még utazás, új barátok, és egy idegen ország megismerésének lehetősége társul. Ez azonban már jóval borsosabb áron van, angol nyelvterületen minimum kéthetes tartózkodással például 500-900 ezer forint körül mozog, de ha esetleg egy egész félévet szeretnénk külföldön tartózkodni, akkor már milliós összegekben kell gondolkodnunk.

Online nyelvtanfolyam

Érdemes böngészni az interneten, ugyanis nagyon sok hasznos feladatot (szintfelmérőt, fejtörőket, játékokat, tanulási tippeket, szókincsfejlesztőket) lehet találni, ráadásul teljesen ingyen. Egyes oldalakon ingyenes hírlevélre is fel lehet iratkozni, így naponta kaphatunk gyakorló feladatokat, amivel fejleszthetjük a nyelvtudásunkat.

Nyelvkönyvek

Ha valaki teljesen egyedül vágna bele a nyelvtanulásba, akkor is szüksége van legalább nyelvkönyvekre, amiből tanulni tud. Bár a nyelvkönyvek sem olcsók, lényegesen kevesebb pénzbe kerülnek, mint a magántanár, vagy a nyelvtanfolyam. A szótárak körülbelül 2500 - 6000 forintba kerülnek, a nyelvtankönyvek átlagban 2500 - 5000 forintért kaphatóak, míg a szókincsfejlesztő könyvek megközelítőleg 2 ezer forinttól kezdődnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm