8 °C Budapest

8 alig ismert tipp: így szerezd meg álmaid munkáját

2016. augusztus 7. 13:00

Állásinterjú után is növelheted az esélyeidet, hogy megszerezd a munkát. Mutatjuk, mit tehetsz azután, hogy kiléptél leendő munkahelyed kapuján.

Nagyon sok hasznos, és működő praktika olvasható a karrier oldalakon arról, hogyan kell jó benyomást elérni állásinterjún, mire mi a legjobb válasz, milyen ruhában jelenjünk meg, satöbbi. Arról viszont nem sok szó esik, hogy mit csináljunk interjú után. Mit tehetünk akkor, mikor fellélegezve kilépünk az épületből? Mit tehetünk még azért, hogy végül mi legyünk a befutók a megpályázott állásra?

Bár legtöbben azt hiszik, hogy egy jól sikerült interjú maximálisan elegendő ahhoz, hogy megkapják az áhított munkát, és nincs más dolga a továbbiakban, mint türelmesen várni az értesítést. Ez azonban egyre kevésbé állja meg a helyét, Amanda Augustine karrier-tanácsadó szerint bőven van még mit tenni a cél eléréséért.

Az alábbi 8 tanácsot, ha megfogadod, sokat teszel azért, hogy végül te légy a befutó.

1. Kérdezd meg, hogyan tudod nyomon követni!

Két fontos információt kell megtudnod ehhez, az egyik, hogy milyen időintervallumot ölel fel a döntés meghozatala, és kinél kell érdeklődni a továbbiakról, mikor, és hogyan.

2. Kérd el az interjúztatód elérhetőségeit!

Mielőtt kilépsz az ajtón, győződj meg róla, hogy begyűjtötted mindenki névjegykártyáját, akivel beszélgettél. Ha nem teljes a lista, akkor a recepción, vagy a titkárságon kérd el a hiányzó adatokat.

3. Egy kis távolság, és elemzés

Ahogy kiérsz az épületből, sétálj egy keveset. Épp csak annyit, hogy érzelmileg kellően eltávolodj a helyszíntől, és ne is futhass össze az interjúztatóiddal. Közben gondold át az egész interjút, és annak minden részletét. Gondold át mindazt, amit mondtál, és azt is, hogyan reagált az elhangzottakra a kérdeződ. Volt olyan részlet, mire nem adtál túl egyértelmű választ, és esetleg tisztáznod kellene?

4.Hogy érezted magad a cégnél?

Ez belülről, zsigeri szinten működik, hogy valahol jól érzi magát az ember, vagy sem. Ha figyelsz arra, hogy érezted magad a leendő munkahelyeden, akkor azt is könnyebben felismerheted, hogy az adott pozíció, vagy cég valójában mennyire illik hozzád. Ugyanis nem csak a leendő munkaadódnak kell döntenie, hanem neked is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Írd le az egészet!

Vesd papírra a gondolataidat, különösen, ha az interjú alatt nem jegyzeteltél. Nagyon fontos, hogy felülvizsgáld, újragondold és elemezd mindazt, ami az interjún történt. Főleg akkor veheted ennek nagy hasznát, ha vissza kell térned az álláskereséshez. 

6. Vesd be a "beépített" embert

Egyre gyakrabban fordul elő az, hogy a munkaadó és a leendő munkavállaló között van egy állásközvetítő, vagy fejvadász. És ha már ott van, akkor használd! Kérd meg, hogy beszélgessen az interjúztatóddal az aznapi tapasztalatairól, meglátásáról. Abból, amit mond rólad, nagyjából ki is tudod következtetni a dolog végkimenetelét.

7. Ne hagyd abba a keresést

Teljesen függetlenül attól, hogy sikerült az állásinterjú, semmi sem garantált. Hacsak nem kaptál ajánlatot már ott a helyszínen. Mindenmás esetben viszont nem érdemes abbahagyni az álláskeresést a várakozás ideje alatt sem.

8. A későbbi nyomon követés is fontos

Az utókövetés nagyon sokat nyomhat a latba. A karrierszakértő szerint legfeljebb öthétig érdemes várni egy állásra. Ha ennyi idő alatt nem szólnak, hogy te vagy a befutó, akkor több mint valószínű, hogy nem te vagy. Ugyanakkor érdemes egy hét eltelte után érdeklődni. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy van egy finom vonal a lelkes és a zavaró magatartás között. Utóbbi azt a látszatot is kelti, hogy kétségbeesett vagy, és ezért akarod nagyon ezt a munkát, nem pedig a benne rejlő lehetőségek miatt.

Szóval hívd fel nyugodtan azt, akivel megbeszéltétek, hogy tartjátok a kapcsolatot. Ez általában az interjúztató, vagy a leendő főnököd. A karrierszakértő azt javasolja, hogy ilyenkor 3 kérdést tegyél fel:

  • Hol tart most a felvételi folyamat?
  • Hogy lát téged a többi jelölthöz képest? Esetleg tud mondani olyan okot, amiért másik jelölt alkalmasabb lenne a pozícióra?
  • Nagyjából mikorra várható a döntés (ha az előző kérdésre pozitív választ kaptál)?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem