14 °C Budapest

6 millió forintot kaphatnak fejenként a háziorvosok

2015. augusztus 5. 09:33

A tavalyihoz hasonlóan idén is 500 millió forintot szán a kormány a háziorvosok letelepedésösztönzésére, hogy ezzel csökkentsék a tartósan betöltetlen praxisok számát. Hatmillió forint szabad felhasználású támogatást kaphat az, aki olyan térségben vállal háziorvosi munkát, ahol 12 hónapja nincs ilyen szolgáltatás - írja a Magyar Nemzet.

Tavaly az ötszázmilliós pályázati forrásból harmincnyolc háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Július 30-án az OEP újra kiírta a letelepedési pályázatot. Jelenleg ugyanis az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint 231 betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon Magyarországon. A legnehezebb helyzetben (40 praxis) Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás.

Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég. - Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni

 - mondta Selmeczi Kamill a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. hazánkban a háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem