16 °C Budapest
Oktogon Autumn Cityscape with Pedestrians and Wolt Food Delivery Drivers, Bike Couriers in Andrássy Avenue and Grand Boulevard, Terézváros, 6th District of Downtown Budapest, Hungary, Europe on a Sunny Saturday Afternoon in November 2021 - Andrássy Avenue is a boulevard in Budapest, Hungary, dating back to 1872. Lined with spectacular Neo-renaissance mansions and townhouses featuring fine facades and interiors, it was recognized as a World Heritage Site in 2002. It is also one of Budapests main shopping streets, with fine cafes, restaurants, theaters, embassies and luxury boutiques.

Itt a mesterterv: így enyhülhetne az égető nyári munkaerőhiány a fővárosban

2022. június 20. 16:33

A bérjellegű juttatásokhoz hasonlóan a felszámolási költségek körébe vonná a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT). A két érdekvédelmi szervezet csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvényt módosító javaslata a szezonális munkaerőhiány hatékonyabb enyhítése mellett az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan nagyobb anyagi biztonságot adna a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat tömörítő szövetkezetek tagjainak.

A BKIK az OSZT-vel közösen a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt módosító javaslat benyújtását kéri jogalkotótól a szövetkezeti tagok jövedelmének védelme és a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek csökkentése érdekében. Javaslatuk célja, hogy a felszámolási költségek körébe – más tartozásokat megelőzően –a kisgyermekkel otthon lévők és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek természetes személy tagjai részére járó díjak is bekerüljenek.

A BKIK és az OSZT módosító javaslata szerint felszámolási eljárás esetén a két szövetkezeti típus tagjainak a jövedelme is az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esne egy kategóriába, hasonlóan az iskolaszövetkezetekre vonatkozó jelenlegi szabályozáshoz. Ez azt jelenti, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek is ki kell fizetni a munkabért a munkáltató fizetésképtelensége esetén.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál fontosnak tartjuk, hogy a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok a munkavállalói bérekhez hasonló védelem alatt dolgozhassanak. A felszámolási eljárás miatti bizonytalanság kiiktatásával ráadásul növelhető a munkavállalói kedv és enyhülhet a szezonális és az általános munkaerőhiány is, amely jelentősen hozzájárulhat a hazai vállalkozások versenyképességéhez

– mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. A BKIK-t és az OSZT-t a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész) és a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete kereste meg azzal a céllal, hogy a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény által nyújtott biztosítékok a nyugdíjas és kisgyermekes szövetkezetek dolgozóit is segíthessék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kisgyermekes szövetkezetek 2021. óta segítik a GYES-en, GYED-en lévő szülők munkavállalását, a nyugdíjasokat támogató szövetkezeti formát 2017-ben vezették be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem