7 °C Budapest

10 megdöbbentő tény a munkáról: ezért nem mindegy, mennyit dolgoztatnak

2016. április 24. 07:01

A mai munkaerőpiacon az állás biztonsága az egyik legfontosabb tényező és a munkaidő rugalmassága számít a legkevésbé. Pedig nagyon fontos lenne, hogy minden munkahely figyelemmel legyen a munkavállalóinak testi és lelki egészségre is.

A biztonság mindenek felett

Ma a munkaerőpiacon azok a munkavállalók vannak a legjobb helyzetben, akik az önmegvalósítók csoportjába tartoznak, vagyis fontos számukra, hogy a munka érdekes és hasznos legyen. Ebbe a csoportba azonban az alkalmazottaknak csak kevesebb, mint a harmada tartozik.

A munkavállalók jóval több, mint a fele tartja nagyon fontosnak az állásbiztonságot, de sokan vannak azok is, akik szerint a jó kereset az, ami igazán meghatározó egy munkahelyen - világít rá a TÁRI Omnibusz kutatása.


A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a legkevésbé azt tartjuk fontosnak, hogy szabadon dönthessünk arról, hogy mikor és mennyit dolgozunk. A munkavégzés és az állás többi jellemzőjének megítélésében nincsenek nagy különbségek: fontosnak tartjuk, hogy legyenek karrier lehetőségek, hogy érdekes és hasznos munkát végezhessünk, a munka társas volta vagy mások segítése csak fontos vagy kissé fontos számunkra.

Kinek mennyire fontos a munka?

Egy nemzetközi összehasonlító kutatásban keresték a választ arra a kérdésre, hogy mennyire tölt be fontos szerepet az életünkben a munka. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik számunkra a munka és a 43-52 évesek számára a legfontosabb. Ezután azonban gyorsan veszít a fontosságából, a nyugdíjas évek kezdete körül (60 év felett)  a munka helyett már más dolgok válnak fontossá az emberek életében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kik dolgoznak a legtöbbet?

A munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hiszen ennek felborulása komoly negatív stressz forrást jelent, ami pedig életünk mindkét területére nagy hatással lehet. Ez probléma pedig elsősorban a gyermekes munkavállalókat érinti. A legtöbbet a párkapcsolatban lévő, és az egyedülálló gyermekes nők dolgoznak: átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel - derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból.

A munka-magánélet egyensúlyának megszűnése nagyobb leterheltséget okoz, és az időbeosztás felborulásához, valamint viselkedésbeli változás miatti konfliktusokhoz is vezethet a családban és a munkahelyen egyaránt.

Ezek a konfliktusok alapvető kihatással vannak a családi és társas életre, valamint a munkahelyi teljesítőképességre, ezért az egyénnek és a munkáltatónak egyaránt érdeke a munka és szabadidő egyensúlyának fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem