7 °C Budapest

Üzent Orbán a hiteleseknek: mennyivel csökkenhetnek a törlesztők?

Pénzcentrum
2014. szeptember 12. 08:47

Orbán Viktor szerint a pénzintézetek ki fogják fizetni az elszámoltatási törvény alapján az embereknek visszajáró összegeket, a szektorban rend és nyugalom lesz. Általánosságban elmondható a miniszterelnök szerint, hogy a törlesztőrészletek harmadával csökkenhetnek. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában beszélt a 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrásról is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában többek között a devizahitelekről is beszélt. Azt kérte a miniszterelnök az érintettektől, hogy kövessék, mi történik a mai napon a kormány elé kerülő elszámoltatási törvényjavaslattal, mert személyes életüket érinti majd. Miután nyilvánosságra kerül a törvény, egy ország fog számolni és ezt tegyék is meg - mondta.

Nagy általánosságban annyit tudok mondani, hogy az elszámolás végén a fennmaradó hitelek törlesztőrészlete átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog, és ez nagyjából úgy, hogy a még fennálló tartozás csökken ennyivel

 - fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint aránylag gyors megoldás születik, ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása, fél éven belül mindennek a végére fognak érni.

Azt is hozzátette a miniszterelnök, hogy a bankok persze nem ellenségei az embereknek, ha azokat jól kezelik, fairek, nagymértékben segítik az embereket. Orbán Viktor biztos abban, hogy a pénzintézetek ki fogják fizetni a szükséges összegeket, a szektorban rend és nyugalom lesz.

Augusztus végén Rogán Antal arról beszélt, hogy közel 25 százalékkal csökkenhet egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete a tisztességtelenségek elszámolása és az eredeti kamatszint helyreállítása következtében, vagyis a forintosítás nélkül is. Orbán Viktor mostani szavaiból arra lehet következtetni, hogy ennél nagyobb mértékben eshetnek vissza a törlesztők.

Devizahitelek forintosítása: titkos találkozókra jár Orbán és Lázár

Legalább két érintett bankot megkeresett Orbán Viktor és Lázár János a színfalak mögött, hogy megtudja, mekkora terhet viselnének el a devizahiteles tisztességtelenségek csaknem 1000 milliárd forintos banki terhet okozó elszámolását követően, a forintosítás során - tudta meg a Magyar Nemzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kormány attól tart, hogy olyan sokba kerül a bankrendszernek a devizahitelek forintosítása, hogy a hitelezést visszafogva veszélybe sodorhatja a gazdasági fellendülést. A miniszterelnök és a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért "legkevesebb két - devizahitelügyben érintett - banknál igyekezett kipuhatolni, meddig hajlandók elmenni a devizahitelek jövő év első negyedében kezdődő forintosítása során".

Ahogy arra korábban a Portfolio becslései rámutattak, és Rogán Antal nyilatkozatai is megerősítették, a tisztességtelen feltételek elszámolásának köszönhetően egy átlagos devizahiteles törlesztőrészlete negyedével is csökkenhet. A forintosítás - amennyiben a bankok számára elfogadható árfolyam és jövőbeni kamatfelár mellett zajlik - a törlesztőrészletek hirtelen vagy fokozatos megemelkedését is okozhatja 2015 első felétől.

Az uniós pénzekről

A magyar kis- és középvállalkozások (kkv) a korábbinál jóval több lehetőséghez jutnak majd a következő hét évben az uniós források felhasználásáról Brüsszellel kötött partnerségi megállapodás alapján - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő - akinek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön Budapesten adta át a partnerségi megállapodás dokumentumait a 2014-2020 közötti EU-s források felhasználásáról - úgy fogalmazott: azzal, hogy az uniós pénzek 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy majd, "a magyar kkv-k körülbelül négyszer-ötször akkora lehetőségekhez jutnak a következő hét évben, mint ami elérhető volt számukra az elmúlt hét évben".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm