"Túl öreg" volt a hitelkártyához: tényleg ezért utasították vissza?

Pénzcentrum
2014. július 27. 13:02

Visszautasították egy brit nő hitelkártya-igénylését, mert a bank szerint 85 évesen már "túl öreg" hozzá. Az ügyintéző ráadásul félre is vezette a nőt, mert a pénzintézetüknél valójában nem is létezik az általa emlegetett 75 éves felső korhatár. De vajon mi a helyzet a magyar bankokkal, itthon hány éves korig lehet igényelni bankkártyát? A Pénzcentrum.hu utánajárt.

Hitelkártyát szeretett volna igényelni egy 85 éves brit nő, azonban a bankban visszautasították a kérelmét. Az ügyintéző először azzal indokolta a döntést, hogy 75 éves kor felett senkinek sem adnak hitelkártyát - írja a Daily Mail. Amikor a nő rákérdezett, hogy miért, a válasz az volt, hogy egy idős személy is nagy adósságot tud felhalmozni a kártyával, ami a halála esetén a bankra szállhat vissza.

Az idős nő azért sérelmezte különösen a pénzintézet bánásmódját, mert ma már számos helyen leginkább csak hitelkártyát fogadnak el: például hotelszoba vagy repülőjegy foglalásánál, biztonságos online vásárlásánál.

A cikk szerint nem ez az első ilyen eset az országban  , amikor valakinek azért utasították el a hitelkérelmét, mert "túl öreg". A brit törvények ugyanakkor hiába tiltják 2010 óta a cégeknek, hogy életkoruk alapján diszkriminálják az embereket, néhány kivétel - így a pénzügyi szektor - akad. Ez azt jelenti, hogy a bankok és biztosító cégek továbbra is használhatják a britek életkorát akkor, amikor felmérik az esetleges kockázatokat.

A cikk írója viszont felkereste az érintett bankot, akik arról tájékoztatták, hogy a pénzintézetnél nem létezik az emlegetett 75 éves felső korhatár, és ezért nem is kerülhet náluk visszautasításra egy igénylés. Végül a bank egyeztetett a fiókkal, és nemcsak a hölgy kérelmét fogadták be, de egy 50 fontos (közel 20 ezer forintos) kártérítést is felajánlottak neki a téves információkért.

KATTTINTS! Tényleg tízezreket spórolhatunk hitelkártyával, vagy kamu az egész?

Ami a hazai gyakorlatot illeti, úgy tűnik, hogy nincs egységesen felső korhatárhoz kötve a magyar bankoknál a hitelkártya igénylése. A legtöbb pénzintézet honlapján leginkább csak a minimum szükséges 18-23 éves életkort tüntetik fel. Az Erste, az MKB, az FHB és a Budapest Bank lapunknak küldött válaszából kiderül, hogy náluk valóban nincs is maximalizálva a hitelkártyát igénylők kora, tehát ezért nincs is a honlapon sem feltüntetve.

Ugyanakkor a CIB Bank honlapján található tájékoztatóból kiderül, hogy CIB Café hitelkártyát csak 20 és 65 év közötti személyek igényelhetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Habár a pénzintézetek többségénél nem befolyásolja az igénylő életkora a hitelkártya-igénylés elbírálását, az FHB tájékoztatása szerint azért a hitelkeret maximálisan adható összege függ az életkortól is. Továbbá természetesen a havi állandó jövedelem (vagy ilyen esetekben nyugdíj) összege is nagyban meghatározza, hogy mekkora hitelkeretet kaphatunk. Az Ersténél például minimum 61 ezer forint, az FHB-nál 75 ezer, Raiffeisennél 90 ezer, a CIB-nél pedig 100 ezer forintra van szükség.

Az igaz, hogy Magyarországon - szemben a nyugati országokkal, így például a Nagy-Britanniával is - egyelőre az elfogadóhelyek nem részesítik előnyben a hitelkártyákat, ettől függetlenül a pénzvisszatérítést kínáló plasztikok népszerűsége hazánkban is folyamatosan növekszik. Ez nem véletlen, hiszen tudatos használatukkal valóban több tízezer forintot lehet spórolni éves szinten. Ehhez természetesen nagyon nagy odafigyelésre van szükség, és fontos, hogy csak annyit költsünk el a kártyával, amennyit egyébként is kifizetnénk a boltokban, szolgáltatóknál készpénzben vagy betéti kártyával.

KATTINTS! Most akkor kinek is éri meg a hitelkártya?

Ugyanakkor a számok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy erre a kártyát használók nagy része nem képes, és nem fizeti vissza mindig a teljes kintlévőségét határidőre. Habár a bankok többsége üzleti titokként kezeli azokat az adatokat, hogy az ügyfelek hány százaléka használja tudatosan a plasztikot, az UniCredit válaszából azért annyi kiderült, hogy az átlagos hitelkeret 400 ezer forint, melynek 45-50 százalékát használják ki. Viszont azoknak az aránya alacsony, akik a havi költés egyenlegét a kamatmentes időszakban mindig teljes mértékben visszafizetnék. A CIB Bank is úgy tájékoztatta lapunkat, hogy "az ügyfelek többsége él a hitelkártya nyújtotta rugalmas fizetési lehetőségekkel."

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm