18 °C Budapest

Totális csőd is lehet a CSOK-ból: erre kell figyelni

Pénzcentrum
2016. január 7. 05:44

Három gyerek bevállalása esetén 10+10 millió forintot kaphatunk az államtól, azonban, ha nem teljesítjük a gyerekcélt, akkor a támogatást kiemelkedő büntetőkamattal kell visszafizetnünk. Kiszámoltuk, hogy mennyivel tartoznánk az államnak 10 év múlva, és mennyibe kerülne a törlesztés, ha hitel felvételével próbálnánk törleszteni az államnak a támogatást.

20 millió forintot is kaphatunk az államtól, ha bevállaljuk, hogy 10 éven belül három gyerekünk lesz, 10 millió forintot vissza nem térítendő támogatás, 10 millió forintot pedig kedvezményes hitel formájában kaphatunk. Jól hangozhat a 10+10 milliós otthonteremtési támogatás, ha azonban előre kell bevállalni gyereket, akkor nem árt tudni arról, hogy mi történik akkor, ha mégsem tudjuk teljesíteni valamilyen okból a három gyermek vállalását.

Két gyerek jött csak össze

Ha nem jön össze a három gyerek, de kapunk egészségügyi igazolást, akkor nem kell fizetnünk büntetőkamatot, igaz az eredeti támogatást ilyenkor is vissza kell fizetni. Ha három gyerek helyett csak két gyerek születik ez 7,4 millió forintot jelent, ami a mai kamatszintek mellett egy 15 éves futamidejű, 62 ezer forintos hitelből oldható meg, ha egyáltalán adnak a bankok hitelt erre. Így egyszerre jár le az eredeti, ekkortól piaci kamatozású hitellel (ha ezt 25 évre vettük fel), aminek a törlesztőrészlete 64 ezer forint, tehát a havi kiadás összesen 130 ezer forint lesz.

Igazán nagyot viszont akkor bukhatunk, ha nem orvosi okokból nem lesz 3 gyermekünk a bevállalt időszak alatt. Ekkor ugyanis a vissza nem térítendő támogatást a jegybanki alapkamat (1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezményét is vissza kell fizetni, igaz, ez csupán az alapkamat szintjén kamatozik.

Ha két gyermekünk lesz a 10 év végén, akkor az utánuk járó támogatást levonhatjuk a visszafizetendő összegből, így 14,2 millió forintot kell az államnak adnunk a CSOK miatt és 2,2 milliót a kamatkedvezmény miatt, ez 16,4 millió forint összesen.

Ezt nyilvánvalóan nehéz egy összegben kifizetni. Ha viszont hitelből szeretnénk kifizetni, akkor 15 éves futamidő mellett 138 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatunk, de ehhez még hozzá kell adni a korábbi hitelünk piaci kamatozású részletei is (64 ezer forint), így összesen 203 ezer forintot költhetünk a lakásra.

Mi a helyzet akkor, ha nő az alapkamat?

Az elmúlt 25 évben az alapkamat jellemzően hat százalék felett volt, így nem elképzelhetetlen, hogy a következő tíz évben is magasabb lesz az irányadó ráta. A késedelmi kamat egyébként fél évente kerül felülvizsgálásra a Polgári törvénykönyv szerint, ilyenkor illeszkedik az alapkamathoz a késedelmi kamat mértéke. 2017 végéig egyébként nem kell tartani az alapkamat növekedéséről, mivel Matolcsy György jegybankelnök szerint az alapkamat a jelenlegi szinten marad.

Ezután viszont akár jóval magasabb is lehet ennél, így elkészítettünk számolásunkat 4 százalékos irányadó ráta mellett is, így a büntető kamat mértéke 20 százalékos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek köszönhetően 51 millió forintot kellene visszafizetni az államnak, ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt.

Ha ezt 15 éves futamidejű hitelből próbálnánk törleszteni 9 százalékos kamattal (hiszen a hitelkamatok is megugranak az alapkamat növekedése miatt), akkor a régi hitel piaci kamatozása miatt 84 ezer forintba, a tartozás törlesztése pedig 519 ezer forintba kerülne havonta. Ez azt jelenti, hogy a támogatásra és a hitelre összesen 603 ezer forintot kéne költenünk minden hónapban.

Mit tehetünk, hogy teljesítsük a gyerekcélt?

Az egyébként igen jelentős támogatás mértékéhez képest látható, hogy elképesztően magas összegeket kell visszafizetni, ha nem tudjuk teljesíteni a gyerekcélt. Az átlagos családok számára kigazdálkodhatatlan kamatok ugyanis pénzügyileg olyan bajba sodorhatnak, amin már a magáncsőd sem segíthet. Ezért nem árt megbizonyosodni arról, hogy teljesítjük a három gyerek feltételt. Erre egyébként az örökbefogadás is alkalmas lehet, ugyanis ezzel is teljesíthető a CSOK igényléséhez kötött gyerekcél.

Mi a helyzet a korábbi lakástámogatásokkal?

A CSOK 2015. júliusa óta érhető el, de korábban is voltak vissza nem térítendő lakástámogatások Magyarországon. Ezek közül eddig a legsikeresebb a szocpol volt, amit 2001 és 2009 között lehetett kérni, viszont erről pontos adatai nincsenek az illetékes minisztériumnak. A CSOK közvetlen elődje a lakásépítési támogatás (LÉT) volt, ami 2012 és 2015 között volt igényelhető. Ezzel összesen 2 200-an éltek, összesen 3,1 milliárd forint értékben, vagyis átlagosan 1,4 millió forinthoz jutottak a családok.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm