13 °C Budapest

Totális csőd? Elkaszálták a devizahiteles lakóparkot

2016. október 18. 17:30

Egy friss jogszabály elkaszálta az ócsai devizahiteles lakópark további fejlesztését. Eredetileg 500 házat akartak ide felhúzni, végül csak 80 ingatlan épült meg - írja a Napi.hu.

Hatályon kívül helyzete a kormány 2011-es határozatát a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról - derül ki a Magyar Közlönyből.

A programra Ócsát találták a legalkalmasabbnak, ahol a most hatályon kívül helyezett kormányhatározat szerint minimum 66 hektáron, több ütemben összesen 500 házat, ebből az első ütemben 80 családi házat terveztek felhúzni. Szó volt emellett intézményi bővítésről is, de végül mindössze az első ütem fejeződött be, 80 ház épült fel.

Nehezen telt meg

A lakópark a bedőlt devizahitelesek lakásproblémáinak megoldására életre hívott Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) kezelésébe került, az első szerződést 2013. május 29-én írták alá, az első lakók 2013 nyarán költözhettek. A 80 lakás azonban igencsak lassan népesült be, eleinte a pályázati feltételek bizonyultak túl szigorúnak, azonban a lazítások után sem kapkodtak a potenciális bérlők azért, hogy egy lakott településtől öt kilométerre lévő telepre költözzenek, ahol a busz is csak napi kétszer áll.

A több ütemben zajló pályáztatás eredményeként 2014. novemberre végül mind a 79 ház bérletére határozatlan idejű bérleti szerződést kötött a NET Zrt. Egy házat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület ingyenes használatra kapott- tájékoztatta lapunkat az eszközkezelő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pályázati nyertesekkel határozatlan idejű bérleti szerződést kötöttek, tehát amíg a bérlők és a velük jogszerűen együttlakók az abban foglalt feltételeket, kötelezettségeket teljesítik, addig az ingatlant bérleti díj ellenében használhatják. A bérleti jog a bérlő halála esetén örökölhető. A bérlők köre nagyjából fix, de időről időre történhetnek változások. Egy család döntött eddig úgy, hogy felmondja a bérleti szerződést és más településre költözik. A szerződést felmondhatja a bérlő, de a bérbeadó is a feltételek nem teljesítése esetén.

Az első bérlők beköltözését követően a lakóparkban eddig összesen kettő megüresedett házra írt ki a NET Zrt. pályázatot. Mindkettő sikeresen zárult, az egyik nyertes bérlő már bent lakik, míg a másikkal a szerződéskötés folyamatban van. Jelenleg egy ingatlan üres, melyet szükséges felújítások után pályázat útján fog a NET Zrt. hasznosítani. A lakópark jelenleg mintegy 350 lakójának több mint fele kiskorú gyermek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem