Tényleg túlárazzák azt a terméket, amire van nullás hitel?

2016. december 11. 13:00

A nullás hiteleket kínáló áruházak jellemzően a termékek árán hozzák be a kölcsön miatt kieső bevételeiket. A sokszor 30 százalék körüli teljes hiteldíj mutatójú (THM) kölcsönök azonban nem azt jelenti, hogy a termékek ára is harmadával drágább. Példával mutatjuk be, hogy mennyivel drágábbak a nullás hiteleket kínáló áruházak.

Korábbi cikkünkben írtunk a nullás hiteleket kínáló áruházakról. Ezekben a cikkekben arról is szó volt, hogy ezek a boltok úgy gazdálkodják ki a nullás hitelajánlatokat, hogy a termékeiket valamennyivel drágábban adják a versenytársaikhoz képest.

Tényleg drágábbak ezek a boltok?

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyivel drágábbak a nullás hitelt adó boltok a nullás kölcsönt nem adó társaiknál, ezért véletlenszerűen kiválasztottunk három terméket:

  • Egy lapostévét,
  • Egy okostelefont és
  • Egy mosógépet,

amelyek több áruházban is megtalálhatók, így hasonlítottuk össze az árakat. A leginkább szembetűnő kölönbséget a tévénél tapasztaltuk, ahol 10 százalékkal olcsóbb volt a Mall.hu-ban az ár, mint a Media Marktban vagy az Euronicsban, mind a két boltban 100 ezer forintba kerül az általunk kiválasztott tévé. Ez egyébként nem nagy különbség, vagyis, ha nem tudjuk megvenni egyben kifizetve a tévét, akkor a hitel felvételével nagyjából ugyanott vagyunk, mintha többet fizettünk volna érte.

A másik két terméknél viszont minimális, 2-3 százalékos különbséget fedezhetünk fel a nulláshitelt kínáló és a nullás hitelt nem kínáló boltok átlagárai között,

ami még a drágább iPhone esetén is mindössze 6 ezer forintos különbség. Persze a boltok között vannak eltérések, a legolcsóbb ajánlatot pedig az infografikánk alapján választhatjuk ki.

De akkor hol vásároljunk?

A fenti összehasonlítás alapján is látszik, hogy érdemes körülnézni a boltok ajánlatai között, hiszen lehet, hogy jobb ajánlatot találunk. Ha viszont egy nagyobb értékű tárgyat vennénk meg, akkor a hitellel járhatunk jól, abból viszont érdemes lehet a nullás ajánlatot választani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha viszont egyben ki tudjuk fizetni a vásárolni kívánt terméket, akkor mindenképp nézzünk szét az ajánlatok között, mivel lehet, hogy olcsóbbat is találunk. Persze arra sem árt figyelni, hogy van olyan áruház, amely csak az akciós újságban szereplő termékekre ad nekünk nullás hitelt. Ilyenkor arra is figyeljünk oda, hogy véletlenül ne a drágább kölcsönt vegyük fel, mivel annak a költségei akár 30 százalék felettiek is lehetnek.

Címlapkép: MTI / EPA / Erik S. Lesser

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm