5 °C Budapest

Te mennyit kapsz vissza a bankodtól? Egyszerűen kiszámolhatod

Pénzcentrum
2014. június 27. 16:51

Egy olvasónk kiszámolta, neki mekkora összeg jár vissza a folyósítási árfolyamrés miatt, és meghökkentő számot kapott eredményül. Megmutatjuk, hogyan tudod kiszámolni, hogy te mennyit kapsz vissza, ennyivel biztosan csökkenni fog a tőketartozásod.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy átlagos devizahitelesnek mennyi pénz jár vissza. Egy olvasónk kiszámolta, hogy neki mennyi lesz a visszakapott összege a folyósítási árfolyamának köszönhetően. Megdöbbentő szám jött ki.


Nézzük meg, hogy mekkora összegű hitelt vett fel az olvasónk és ez alapján mennyi jár vissza neki. Érdekes, hogy nem a legtöbb helyen elterjedt svájci frank alapú, hanem euró alapú hitelről beszélhetünk, így ne lepődjünk meg a használt árfolyamon. Az is lényeges, hogy amikor lehetőség volt erre, akkor a hitel kiváltásra került (egy másik euró alapú hitellel), vagyis már nem élő szerződésről van szó, igaz a másik szerződés továbbra is él.

A szerződésben a folyósított forint volt rögzítve, ami 9 millió 450 ezer forint volt. Ez a 264,6 forintos folyósítási árfolyamon átszámolva 35 714 eurónak felel meg, és a folyósítás reggel történt, vagyis az előző napi MNB középárfolyamon kellett volna a pénzt elküldeni. Így viszont az euró mennyiségét alapul véve 9 725 715 forintnak kellett volna megérkeznie, vagyis 275 715 forinttal többnek, mint amennyit valójában kapott az ügyfél.


Három érdekesség van ebben az esetben, az egyik, hogy az árfolyamrés mérete az átlagosnál jóval nagyobb, mintegy nyolc forintos, ez az egyik oka a tetemes különbözetnek. A másik érdekesség, hogy a törlesztőrészletekből csak kisebb összegre számíthat az ügyfél, mivel 2010 végétől már kötelező volt a lakáscélú devizahitelek esetén az MNB középárfolyam használata.

A harmadik érdekesség az, hogy az ügyfél kiváltotta az euró alapú devizahitelét egy másik euró alapú hitellel, amiből szintén jár neki vissza pénz, igaz ez a kedvezőbb árfolyamrésnek köszönhetően valamivel kisebb, mintegy 116 ezer forintot tesz majd ki. Bár a hitelkiváltás azt jelenti, hogy végtörlesztett az ügyfél, ezt nem a kedvezményes végtörlesztés keretein belül tette, így visszajár neki a törvényjavaslat alapján a pénz mivel öt éven belül zárta le a szerződést.

Hogyan számoljam ki a folyósítási árfolyam miatti visszatérítés mértékét?

A legegyszerűbb a folyósítási árfolyam esetében kiszámolni a visszajáró összeg mértékét, így erről egy infografikát állítottunk össze:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Először keresd meg a folyósítási értesítőd, ezen alapvetően fontos adatok vannak, amelyek nélkül nem tudod kiszámolni a neked járó összeget
  • Erről szükséges adat a folyósítás összege forintban, és a folyósítás árfolyama, az összeget el kell osztani az árfolyammal, így megkapjuk a devizában mért tartozásunkat
  • Ezután keresd ki az előző napi MNB árfolyamot, amit itt találsz meg
  • Az MNB árfolyammal szorozd fel a devizatartozást, így megkapod, hogy mekkora összeget kellett volna megkapnod valójában
  • Vond ki a kapott összegből a ténylegesen folyósított összeget, így megkapod azt, hogy mekkora volt a veszteséged a folyósítási árfolyamrésen
    Kattints az infografikára a nagyításhoz!


Mi a helyzet a többi visszajáró összeggel?

A törlesztéskori árfolyam kiszámolása és az egyoldalú kamatemelések miatt visszajáró pénzek kiszámítása ennél jóval összetettebb számításokat igényel, mivel minden hónapban ki kell számolni az árfolyamkülönbözet, illetve a kamatkülönbözet mértékét, ami igen hosszadalmas számítási metódust jelent. Ennek ellenére ezek után is jár vissza pénz a ma benyújtott törvényjavaslat értelmében, ennek a pontos kiszámítása a bankok dolga lesz. Fontos, hogy a pénzt nem készpénzben kapják meg az ügyfelek, hanem a tőketartozásuk csökken, így a jövőbeni terheik mérséklődnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm