21 °C Budapest

Sokan már holnap bukhatják a devizahiteles elszámolást

Pénzcentrum
2015. március 30. 11:58

A devizahitelesek többségének nincsen teendője az elszámolással kapcsolatban, ugyanis automatikusan megkapják az értesítőjüket és a visszajáró összegüket, vagy a tartozáscsökkenést. A kedvezményesen végtörlesztőknek viszont már alig maradt hátra idejük az elszámolás igényléséhez, ugyanis a kérelem benyújtásának határideje március 31-e. Milyen feltételek mellett és kinek éri meg igényelni az elszámolást?

A devizahiteles elszámoló leveleket április 30-ig kell postáznia a bankoknak, azonban nem minden ügyféllel számolnak el automatikusan. A kedvezményesen végtörlesztő ügyfeleknek viszont már csak egy napjuk maradt hátra arra, hogy igényeljék az elszámolást.

Sokaknak fizetnie kell ezért

A kedvezményes végtörlesztés igénylésének határideje holnap lejár, így érdemes minél előbb beadni a kérvényt, ha egyáltalán élni szeretnénk a lehetőséggel.

A szabályozás szerint a kedvezményes végtörlesztőknek a banki elszámolást külön kell igényelniük március 31-ig.

Lényeges, hogy a bankok nyitvatartási ideje jóval rövidebb, mint a boltoké, erre sem árt odafigyelni. Az igénylésnek egyébként 10 ezer forintos eljárási díja van, viszont ezt nem mindenkinek kell megfizetnie.

Az elszámolást azoknak az ügyfeleknek is igényelni kell, akik részben vagy teljes egészében egy másik, forint alapú kölcsön felvételével fizették vissza kedvezményesen a tartozásukat.

Ők viszont mentesülnek a 10 ezer forintos eljárási díj megfizetésétől, vagyis nekik mindenféleképpen érdemes igényelni az elszámolást.

Kiknek érdemes kérelmezni az eljárást?

Azonban nem csak a forinthitellel végtörlesztőknek lehet érdemes igényelni az elszámolást a bankjuknál. Két feltétel van, ami segíthet azon, hogy a kedvezmény mértékét meghaladja visszajáró összeg, így van, akinek érdemes elgondolkodni az elszámolás igénylésén:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Akiknek a kedvezményes végtörlesztéskor a felvett hitelösszeghez képest alacsony volt a fennálló tőketartozása (emiatt aránylag kevés kedvezményt kapott). Ez előfordulhatott korábbi előtörlesztés miatt, illetve azt is lehetséges, hogy a futamidőből már csak kevés volt hátra.
  • Azoknak is érdemes kérnie az elszámolást, akiknek hatalmas, jóval az átlag feletti kamatemeléssel kellet szembenéznie. Különösen igaz ez, ha az árfolyamrés mértéke is nagy volt.

A visszatérítésre akkor lehet a legjobb esélye az adósoknak, ha a fenti feltételek együttesen teljesülnek, azonban ebben az esetben sem biztos, hogy jár vissza pénz. Minden szerződés egyedi, ezért eltérő a kedvezmény és a visszatérítés mértéke egyaránt.

Mikor kapják meg a pénzt az igénylők?

Azok a kedvezményes végtörlesztők, akik a bankjuknál igénylik az elszámolást, más határidő mellett kapják meg a nekik visszajáró összeget. Esetükben a banki elszámolást ugyanis 2015. november 30-ig kell megküldenie a banknak. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm