Plusz 600 ezret vághat hozzád az állam, ha kicsit vársz

2015. november 9. 11:31

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) már most is sikeres programnak mondható, azonban hamarosan eltörölhetik az energetikai besoroláshoz kötött támogatást. Így gyakorlatilag nagyobb összeghez juthatnak az átlagos igénylők, sőt sokaknak ezzel lehet meg a szükséges önerő ahhoz, hogy a számukra megfelelő ingatlant tudják megvásárolni.

Egy gyermek után egy 40-55 négyzetméter közötti alapterületű lakásra jelenleg félmillió forint CSOK igényelhető. Kedvezőbb, "A" energetikai minősítés esetén a támogatás összege 550 ezer forint, "A+" energiahatékonyság esetén 600 ezer forint, alacsony fogyasztású lakóingatlan esetén pedig 650 ezer forint lehet.

A kormány tervei szerint használt lakás vásárlásakor a CSOK összegét befolyásoló energetikai minősítést a jövőben nem vennék figyelembe a kedvezmény összegének meghatározásánál, hanem energetikai minősítéstől függetlenül az igénylőknek a legmagasabb támogatás járna.

Ez a fenti példát alapul véve azt jelenti, hogy egy gyermek után már "B" vagy annál kedvezőtlenebb energiaosztályú lakásra is a 650 ezer forint támogatást lehetne igénybe venni.

Egy három gyermekes család esetében, akik 90 négyzetméter alapterületet meghaladó lakást vásárolnak ez a könnyítés 600 ezer forint további kedvezményt jelentene, vagyis ennyivel kevesebb önerőre lenne szükség a vételár kiegyenlítéséhez.

 Eddig ugyanis ebben a kategóriában 2 millió forintot kaphattak a családok, ami az új rendszer elfogadása esetén 2,6 millióra nőne.

Milyen lakást kell ehhez venni?

Konkrét példát nézve egy 10 milliós használt lakás vásárlásakor jelenleg 2 millió forint CSOK kapható, ebből következően az ügyfelek a fennmaradó 8 millió forintot önerőből, illetve lakáshitelből finanszírozhatják. A jogszabály által előírt maximális finanszírozási arány lakáshiteleknél 80 százalékos, de a legtöbb bank valójában ennél kisebb mértékben, 70-75 százalék körüli hitelfedezeti aránnyal hitelez, vagyis a lakásszerzéshez a vevőknek (hitelbírálattól függően) jelenleg valamekkora összegű önerőre is szükségük van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az új rendszer bevezetésével az elvárt önerő mértéke minimalizálható. A példában szereplő 2,6 millió forintos támogatással a 10 milliós lakás vételárából 7,4 millió forint hiányzik, amit a megfelelő jövedelemfedezettség esetén akár kizárólag hitelből is kifizethetünk

 - mondta el Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Adott esetben a finanszírozási arány 74 százalék, ami már lényegesen több pénzintézetnél elérhető, szintén megfelelő összegű jövedelmek igazolása esetén.

Milyen előnyökkel jár az energetikai besorolás eltörlése?

A legnagyobb előny egyértelműen a plusz pénz, amit a lakásvásárlók kapnak, illetve, hogy ennek köszönhetően alacsonyabb önerőre van csak szükség. További könnyebbséget jelenthet, hogy a hatósági bizonyítvány beszerzése is feleslegessé válik. Jelenleg ugyanis minden "C" energetikai besorolásnál kedvezőtlenebb ingatlannál szükséges ennek beszerzése. Ugyan ez csupán 3 ezer forintot tétel, mégis a CSOK igénylés folyamata egyszerűsödik azzal, hogy kevesebb dokumentumot kell beszerezni, ha ezentúl nem kötik a támogatás összegét energetikai besoroláshoz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm