OTP-s vagy? Ezért jött pénz a számládra

2015. augusztus 22. 07:01

Rengeteg banki ügyfél kaphatta meg a már most a forinthiteles elszámolási értesítőjét. Egyelőre nem tudni, hogy hányan érintettek a mostani elszámolásban, de becslések szerint akár 3,5 millió (!) szerződés után kaphatnak pénzt az adósok. Mutatjuk, ki mikor kaphatja meg a pénzét.

Augusztus elején indult a forinthitelesek és a devizában törlesztő devizahitelesekkel való elszámolás. Ennek során - Binder István, a jegybank szóvivője szerint - akár 3,5 millió elszámolási értesítőt is kiküldhetnek a bankok, bár a tényleges szám végül lehet, hogy ennek töredéke lesz csupán, mivel akiknek nem jár vissza pénz, azok értesítőt sem kapnak.

A mostani elszámolási időszakban egyébként azok a devizában törlesztő devizahitelesek és azok a forinthitelesek kapnak vissza pénzt, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • A szerződésüket 2004. május 1. után kötötték
  • Még élő szerződésük van, vagy 2009. július 26. után zárták le azt
  • Nem folyószámlahitelről vagy hitelkártyáról van szó
  • Devizában törlesztett kölcsönük vagy forinthitelük van vagy volt

 

Az ügyfelek egy jelentős része már megkapta az elszámoló levelet. Aki még nem, az is meg fogja kapni törvényi határidőn belül

 - monda el a Pénzcentrum kérdésére az OTP Bank. Így már sokan megkaphatták az értesítőket akár az OTP-től, akár más banktól vettek fel korábban kölcsönt.

Így kaphatunk vissza pénzt

A jóváírásokat egyébként több bank már megkezdte, először várhatóan azok az ügyfelek kaphatnak vissza pénzt, akiknek lezárt szerződésük van, és a számlavezető pénzintézetük még most is hitelnyújtó bank. Az OTP például augusztus 15-én kezdte meg a jóváírásokat, így előfordulhat, hogy sokaknak már a számláján van a pénzük és még csak nem is tudnak róla. Persze akik a jóváírásokról kapnak SMS értesítést, azok azonnal értesülnek a beérkező pénzről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha szeretnéd tudni a részleteket is az elszámolásról, akkor kattints és olvasd el erről szóló kisokosunkat!

Az élő szerződések esetén viszont nem a bankszámlánkra érkezik a pénz, hanem a hitelünk tőketartozásán írják azt jóvá visszamenőlegesen, a devizahiteles elszámoláshoz hasonlóan. Ennek köszönhetően csökkenhet a tőketartozás és a törlesztőrészeletek egyaránt.

Miért jár most vissza pénz?

A mostani elszámolási időszakban az árfolyamrés miatt nem kapnak vissza pénzt az ügyfelek, hiszen vagy forintban, vagy eleve devizában történt a törlesztés. Ami miatt most elszámolnak az ügyfelekkel, az egyoldalú szerződésmódosításból és az ezzel járó egyoldalú kamatemelésből származó többlet. Ezt írják jóvá az ügyfeleknek, úgy mintha eleve nem is vonták volna azt el (hasonló képletet használnak, mint a devizahiteles elszámolásnál).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem