21 °C Budapest

Nehéz helyzetbe hozták a lakásvásárlókat

Pénzcentrum
2012. április 26. 05:26

Tovább nőtt a lakáscélú hitelek átlagos költsége.  A végtörlesztés bejelentésével megindult a díjak növekedése, ami azóta sem ért véget. Ez és más kormányzati intézkedések kedvezőtlen helyzetbe hozták azokat, akik most akarnak felvenni lakáscélú hiteleket. A nagyobb bankok ajánlatai közül a legjobb is 11,75 százalékos teljes hiteldíjjal érhető el. Az IMF hitelről való megegyezéssel némileg csökkenhet a nyomás a hitelintézeteken, a hitelkeret a forrásköltségek csökkenését hozhatja. Jelenleg viszont a kormány lakossági államkötvény vásárlást támogató tervezetei növelik a banki költségeket, míg a gazdasági helyzet sem javult eddig. A hitelek drágák maradtak, a bankok aktuális ajánlatai a cikk végén.

A hiteldíjak növekedésének legnagyobb hajtóereje a kereslet növekedése volt. 313 milliárd forint új végtörlesztő hitelt helyeztek ki a bankok február végéig, ami nagy kiugrást jelentett a hitelfelvételi hajlandóságot nézve. Annak ellenére, hogy az átlagos hiteldíjak drasztikus mértékben nőttek. Ez a végtörlesztés végével sem változott meg, de mára a gazdasági hatások és a forrásköltségek drágulása befolyásolta a díjakat, amire még rátesznek egy lapáttal a jelenlegi kormányzati intézkedések.

A jelenlegi hitelkínálatot az állami kamattámogatás bevezetése nem befolyásolja. Hiába adott minden jogi feltétele a kamattámogatás bevezetésének, azzal még nem tudnak élni az újonnan hitelfelvevők, hiszen a bankoknak még idő kell a rendszerek és termékek kidolgozására. Ezt tovább lassítja az új árfolyamrögzítés munkaigénye, amit ugyancsak most kell elvégezniük a hitelintézeteknek.
Május elsejétől kapható az új féléves magyar kincstárjegy, melynek éves hozama 7,5 százalék lesz, futamideje pedig fél év. Ez költség nélkül vásárolható a lakosság számára az Államkincstár kirendeltségein vagy Webkincstáron, Telekincstáron keresztül. A bankok akciós betéti ajánlatai ezzel szemben 9 százalék körüliek, melyek versenyképesek lehetnek még, mindaddig, amíg az ügyfelek teljesíteni tudják az akció feltételeit.

A keresleti sokkot okozó árfolyamrögzítés után a kormányzati lakossági államkötvény vásárlást támogató intézkedések másik oldalról drágíthatják a hitelek díjait. Ez a forrásoldalon végbemenő számottevő drágulás, ami legfőképp országkockázati okokra vezethető vissza. Az állampapírok átlagos hozama jóval magasabb a tavalyi hasonló időszak értékeinél, miközben a kormány a lakossági papírvásárlásokat is nagyban elkezdte támogatni. Ezzel a banki betéteknek is nagyobb konkurenciát állít, a Magyar Prémium Államkötvény, de a most májusban bevezetésre kerülő féléves kincstárjegy is forrásokat vonhat ki a szektorból. Ezen változtathat a most első alkalommal elérhető távolságra kerülő IMF hitel, amennyiben gyorsan az állampapírhozamok esését hozza magával.

A BankRáció.hu adatai alapján a legkedvezőbb feltételek mellett nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét ábrázoltuk, jól látszik a szeptember végén megindult erőteljes növekedés. Ennek elsődleges oka lehetett a kereslet nagyarányú növekedése és a végtörlesztés finanszírozásában ellenérdekelt bankok. Minden egyes kihelyezett végtörlesztő hitel után a másik oldalon nagyarányú veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hitelintézetek. Akik nem rendelkeztek számottevő devizahitel állománnyal, azok kapacitás hiányában nem tudtak elegendő hitelkérelmet befogadni. A kérvények befogadása gyakorlatilag már decemberben leállt a fiókjaiban.

Jól érzékelhető a betéti hozamok növekedésén az elmúlt egy év változása, tavaly még könnyen lehetett találni olyan hitelt, melynek kamata nem volt magasabb, mint a jelenlegi betéti hozamok. Eddig csupán három nagyobb bank korrigált valamennyit vissza díjaiból az elmúlt hetekben, de ezek még így is a legdrágább ajánlatok a piacon. A IMF hitel megállapodáson túl kedvező változást hozhat az új kammattámogatás bevezetése, melyben egy beépített kamatplafon is található, amihez igazodva a hitelintézetek díjainak csökkenése is elképzelhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem