7 °C Budapest

Nehéz helyzetbe hozták a lakásvásárlókat

Pénzcentrum
2012. április 26. 05:26

Tovább nőtt a lakáscélú hitelek átlagos költsége.  A végtörlesztés bejelentésével megindult a díjak növekedése, ami azóta sem ért véget. Ez és más kormányzati intézkedések kedvezőtlen helyzetbe hozták azokat, akik most akarnak felvenni lakáscélú hiteleket. A nagyobb bankok ajánlatai közül a legjobb is 11,75 százalékos teljes hiteldíjjal érhető el. Az IMF hitelről való megegyezéssel némileg csökkenhet a nyomás a hitelintézeteken, a hitelkeret a forrásköltségek csökkenését hozhatja. Jelenleg viszont a kormány lakossági államkötvény vásárlást támogató tervezetei növelik a banki költségeket, míg a gazdasági helyzet sem javult eddig. A hitelek drágák maradtak, a bankok aktuális ajánlatai a cikk végén.

A hiteldíjak növekedésének legnagyobb hajtóereje a kereslet növekedése volt. 313 milliárd forint új végtörlesztő hitelt helyeztek ki a bankok február végéig, ami nagy kiugrást jelentett a hitelfelvételi hajlandóságot nézve. Annak ellenére, hogy az átlagos hiteldíjak drasztikus mértékben nőttek. Ez a végtörlesztés végével sem változott meg, de mára a gazdasági hatások és a forrásköltségek drágulása befolyásolta a díjakat, amire még rátesznek egy lapáttal a jelenlegi kormányzati intézkedések.

A jelenlegi hitelkínálatot az állami kamattámogatás bevezetése nem befolyásolja. Hiába adott minden jogi feltétele a kamattámogatás bevezetésének, azzal még nem tudnak élni az újonnan hitelfelvevők, hiszen a bankoknak még idő kell a rendszerek és termékek kidolgozására. Ezt tovább lassítja az új árfolyamrögzítés munkaigénye, amit ugyancsak most kell elvégezniük a hitelintézeteknek.
Május elsejétől kapható az új féléves magyar kincstárjegy, melynek éves hozama 7,5 százalék lesz, futamideje pedig fél év. Ez költség nélkül vásárolható a lakosság számára az Államkincstár kirendeltségein vagy Webkincstáron, Telekincstáron keresztül. A bankok akciós betéti ajánlatai ezzel szemben 9 százalék körüliek, melyek versenyképesek lehetnek még, mindaddig, amíg az ügyfelek teljesíteni tudják az akció feltételeit.

A keresleti sokkot okozó árfolyamrögzítés után a kormányzati lakossági államkötvény vásárlást támogató intézkedések másik oldalról drágíthatják a hitelek díjait. Ez a forrásoldalon végbemenő számottevő drágulás, ami legfőképp országkockázati okokra vezethető vissza. Az állampapírok átlagos hozama jóval magasabb a tavalyi hasonló időszak értékeinél, miközben a kormány a lakossági papírvásárlásokat is nagyban elkezdte támogatni. Ezzel a banki betéteknek is nagyobb konkurenciát állít, a Magyar Prémium Államkötvény, de a most májusban bevezetésre kerülő féléves kincstárjegy is forrásokat vonhat ki a szektorból. Ezen változtathat a most első alkalommal elérhető távolságra kerülő IMF hitel, amennyiben gyorsan az állampapírhozamok esését hozza magával.

A BankRáció.hu adatai alapján a legkedvezőbb feltételek mellett nyújtott lakáscélú jelzáloghitelek THM értékét ábrázoltuk, jól látszik a szeptember végén megindult erőteljes növekedés. Ennek elsődleges oka lehetett a kereslet nagyarányú növekedése és a végtörlesztés finanszírozásában ellenérdekelt bankok. Minden egyes kihelyezett végtörlesztő hitel után a másik oldalon nagyarányú veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a hitelintézetek. Akik nem rendelkeztek számottevő devizahitel állománnyal, azok kapacitás hiányában nem tudtak elegendő hitelkérelmet befogadni. A kérvények befogadása gyakorlatilag már decemberben leállt a fiókjaiban.

Jól érzékelhető a betéti hozamok növekedésén az elmúlt egy év változása, tavaly még könnyen lehetett találni olyan hitelt, melynek kamata nem volt magasabb, mint a jelenlegi betéti hozamok. Eddig csupán három nagyobb bank korrigált valamennyit vissza díjaiból az elmúlt hetekben, de ezek még így is a legdrágább ajánlatok a piacon. A IMF hitel megállapodáson túl kedvező változást hozhat az új kammattámogatás bevezetése, melyben egy beépített kamatplafon is található, amihez igazodva a hitelintézetek díjainak csökkenése is elképzelhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem