13 °C Budapest

Na, ezt sokan nem tudják a gyorskölcsönökről

2014. október 24. 06:17

Egy előre nem tervezett pénzügyi kiadás esetén sok családnak jelent megoldást a személyi kölcsön, amely a meglepően lendületes ügyintézés, és a gyors pénzhez jutás lehetősége miatt rendkívül népszerű termék Magyarországon. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen kell döntenünk. 14 pontban a legfontosabb tudnivalók.

A legtöbb hazai hitelintézet kínálatában megtalálhatók a személyi kölcsönök, melyek sok magyar családnak nyújtanak megoldást a váratlan pénzügyi helyzetekben. A személyi kölcsönök népszerűsége nem véletlen, a meglepően lendületes ügyintézés, a gyors pénzhez jutás lehetősége, valamint az, hogy a kapott összeget arra költhetjük el, amire csak akarjuk, rengeteg ember számára teszi vonzóvá a terméket. Sok esetben ugyanis ez az egyetlen megoldás egy nagyobb, váratlan családi kiadás, sőt, akár egy sürgős adósságrendezés esetén is.

Bár a konstrukció népszerűsége magáért beszél, nem szabad elfelejteni, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen, anyagi teherviselő képességünk függvényében kell dönteni. A Pénzcentrum éppen ezért pontokba szedte a személyi kölcsönök felvételéhez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

A személyi kölcsönökről általában:

  • 1. A személyi kölcsön forintban igényelhető
  • 2. A kölcsön összege jellemzően 100 ezer forinttól 5 millió forintig terjed (adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető)
  • 3. A kölcsönök futamideje rugalmas, általában 12-72 hónap
  • 4. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető
  • 5. A személyi kölcsön kamata lehet fix vagy változó
Fix vagy változó, melyiket válasszam?

Ahogy a legtöbb hiteltípus esetén, úgy ma már a személyi kölcsönöknél is lehet a változó helyett fix kamatozású konstrukciót választani több hitelintézetnél is. A hosszú távra fixált hitellel kivédhetjük azt, hogy később elszálljanak a törlesztőrészletek, viszont ezért cserébe (az induláskor) valamivel magasabb kamatot kell fizetnünk. Mint ismert, a jegybank mostani tisztségviselői az alapkamat stabilitását jósolják a következő egy-másfél évre, ezután pedig kérdéses, hogy mekkora központi rátával számolhatunk. Egy esetleges alapkamat változásnak minden bizonnyal hatása lenne a hitelek kamatszintjére is. A kamatozás típusának előnyeit és hátrányait tehát érdemes összevetni a felvett összeg nagyságával, a futamidővel, illetve a törlesztőrészletekkel is.

Így vegyél fel személyi kölcsönt:

  • 6. Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét is!
  • 7. Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, miből, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
  • 8. Mivel a személyi kölcsönt készpénzben kapjuk meg, és arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt és legyünk rá figyelemmel a folyósítás után is!
  • 9. A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át az ajánlatot és az aláírása előtt a hitelszerződést is!
  • 10. Jobb, ha tudod, az akciós hiteleknél az első néhány törlesztőrészlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.
  • 11. Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével. Ehhez használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
  • 12. Az előzetes tájékozódás részeként a kérdéses részeket beszéljük meg szakértővel, banki ügyintézővel! A bankok többségénél akár személyesen vagy telefonon, sőt egyes bankoknál, akár e-mailben vagy chaten is információt tudunk kérni a hitelfelvétel feltételeiről, a költségekről illetve a hozzájutás folyamatáról.
  • 13. Napjainkban egyre elterjedtebb az online hiteligénylés. A bankok honlapjukon lehetőséget kínálnak rá, hogy kényelmesen, otthonunkból elindítsuk a hitelkérelmet. Ez több szempontból is kedvező lehet, egyrészt az igénylés online elindítása általában nem jelent kötelezettsége vagy költséget, sőt spórolhatunk azzal, hogy ilyen esetben a bank keres meg ajánlatával, másrészt vannak olyan pénzintésetek is, amelyek az interneten igénylő ügyfeleknek valamilyen kedvezményt biztosítanak.
  • 14. A személyi kölcsönöknél kiemelten fontos, hogy időben törlesszünk, semmiképp se csússzunk ki a törlesztési határidőkből! Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.
Ezen a héten lehetőséget biztosítunk olvasóinknak arra, hogy a személyi kölcsönökkel, hitelkiváltással kapcsolatos kérdésekkel bombázzák szakértőinket. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre várjuk ma 23:59-ig.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm