17 °C Budapest

Na, ezt sokan nem tudják a gyorskölcsönökről

2014. október 24. 06:17

Egy előre nem tervezett pénzügyi kiadás esetén sok családnak jelent megoldást a személyi kölcsön, amely a meglepően lendületes ügyintézés, és a gyors pénzhez jutás lehetősége miatt rendkívül népszerű termék Magyarországon. Nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen kell döntenünk. 14 pontban a legfontosabb tudnivalók.

A legtöbb hazai hitelintézet kínálatában megtalálhatók a személyi kölcsönök, melyek sok magyar családnak nyújtanak megoldást a váratlan pénzügyi helyzetekben. A személyi kölcsönök népszerűsége nem véletlen, a meglepően lendületes ügyintézés, a gyors pénzhez jutás lehetősége, valamint az, hogy a kapott összeget arra költhetjük el, amire csak akarjuk, rengeteg ember számára teszi vonzóvá a terméket. Sok esetben ugyanis ez az egyetlen megoldás egy nagyobb, váratlan családi kiadás, sőt, akár egy sürgős adósságrendezés esetén is.

Bár a konstrukció népszerűsége magáért beszél, nem szabad elfelejteni, hogy a személyi kölcsön is egy hitel, amelynek felvételéről felelősen, anyagi teherviselő képességünk függvényében kell dönteni. A Pénzcentrum éppen ezért pontokba szedte a személyi kölcsönök felvételéhez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

A személyi kölcsönökről általában:

  • 1. A személyi kölcsön forintban igényelhető
  • 2. A kölcsön összege jellemzően 100 ezer forinttól 5 millió forintig terjed (adóstárs bevonása esetén magasabb hitelösszeg is elérhető)
  • 3. A kölcsönök futamideje rugalmas, általában 12-72 hónap
  • 4. A kölcsön a legtöbb banknál ingatlanfedezet és kezes bevonása nélkül igényelhető
  • 5. A személyi kölcsön kamata lehet fix vagy változó
Fix vagy változó, melyiket válasszam?

Ahogy a legtöbb hiteltípus esetén, úgy ma már a személyi kölcsönöknél is lehet a változó helyett fix kamatozású konstrukciót választani több hitelintézetnél is. A hosszú távra fixált hitellel kivédhetjük azt, hogy később elszálljanak a törlesztőrészletek, viszont ezért cserébe (az induláskor) valamivel magasabb kamatot kell fizetnünk. Mint ismert, a jegybank mostani tisztségviselői az alapkamat stabilitását jósolják a következő egy-másfél évre, ezután pedig kérdéses, hogy mekkora központi rátával számolhatunk. Egy esetleges alapkamat változásnak minden bizonnyal hatása lenne a hitelek kamatszintjére is. A kamatozás típusának előnyeit és hátrányait tehát érdemes összevetni a felvett összeg nagyságával, a futamidővel, illetve a törlesztőrészletekkel is.

Így vegyél fel személyi kölcsönt:

  • 6. Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket és jövedelmünk esetleges csökkenésének lehetőségét is!
  • 7. Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, míg előre meg nem tervezzük, miből, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni.
  • 8. Mivel a személyi kölcsönt készpénzben kapjuk meg, és arra költhetjük el, amire csak akarjuk, így könnyen elkölthetjük olyan dolgokra, melyeket akár nélkülözni is tudnánk. Ezt mindenképp mérlegeljük a felvétel előtt és legyünk rá figyelemmel a folyósítás után is!
  • 9. A kamaton felül egyéb költségeket is felszámolhat a hitelintézet, ezért alaposan tanulmányozzuk át az ajánlatot és az aláírása előtt a hitelszerződést is!
  • 10. Jobb, ha tudod, az akciós hiteleknél az első néhány törlesztőrészlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.
  • 11. Alaposan nézzünk körül a bankok, pénzügyi szolgáltatók ajánlatai között! Hasonlítsuk össze az ajánlatokat a THM segítségével. Ehhez használjuk az online elérhető hitelkalkulátor programokat, illetve a termék-összehasonlító táblázatokat.
  • 12. Az előzetes tájékozódás részeként a kérdéses részeket beszéljük meg szakértővel, banki ügyintézővel! A bankok többségénél akár személyesen vagy telefonon, sőt egyes bankoknál, akár e-mailben vagy chaten is információt tudunk kérni a hitelfelvétel feltételeiről, a költségekről illetve a hozzájutás folyamatáról.
  • 13. Napjainkban egyre elterjedtebb az online hiteligénylés. A bankok honlapjukon lehetőséget kínálnak rá, hogy kényelmesen, otthonunkból elindítsuk a hitelkérelmet. Ez több szempontból is kedvező lehet, egyrészt az igénylés online elindítása általában nem jelent kötelezettsége vagy költséget, sőt spórolhatunk azzal, hogy ilyen esetben a bank keres meg ajánlatával, másrészt vannak olyan pénzintésetek is, amelyek az interneten igénylő ügyfeleknek valamilyen kedvezményt biztosítanak.
  • 14. A személyi kölcsönöknél kiemelten fontos, hogy időben törlesszünk, semmiképp se csússzunk ki a törlesztési határidőkből! Ügyeljünk arra, hogy hitelünk törlesztőrészleteit rendszeresen fizessük, mert az elhanyagolt kölcsönök hamar problémás adóssággá válhatnak.
Ezen a héten lehetőséget biztosítunk olvasóinknak arra, hogy a személyi kölcsönökkel, hitelkiváltással kapcsolatos kérdésekkel bombázzák szakértőinket. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre várjuk ma 23:59-ig.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm