7 °C Budapest

Mutatjuk a titkot: ők a bankok kedvenc ügyfelei

2014. október 23. 06:04

Ma már könnyebb prémium ügyféllé válni egy magyar banknál, mint néhány évvel ezelőtt, akár átlagos jövedelem mellet is elérhetőek a kiemelt hitelek, kedvezőbb bankszámlák. Egy hitelen keresztül megmutatjuk a kiemelt státusz előnyeit és feltételeit.

Egyre gyakrabban hallani azt, hogy mennyi kedvezményt kapnak azok a banki ügyfelek, akik teljesíteni tudják a prémium ügyfelek kritériumát, illetve jó adósnak bizonyulnak a hitelező szerint. Megnéztük, milyen előnyei vannak a teljesítésnek, és mennyit spórolhatunk jó adósként a banki kölcsönökön. De mégis mire figyeljünk, amikor például személyi kölcsönt veszünk fel, és mik azok a konkrét előnyök, amiket kaphatunk?

Lényeges kiemelni, hogy a prémium kategória nem egyezik meg a privátbanki besorolással. A prémium státusz átlagemberek számára is elérhető szolgáltatásokról szól, ami kedvezmények nyújtását jelenti. Ez különösen igaz a hitelek esetén, ahol kamatkedvezményt nyújtanak a bankok, a bankszámlák esetén pedig a havidíjból és a tranzakciók díjából nyújtanak kedvezményeket a pénzintézetek.

Felmerül a kérdés, hogyan szerezhetjük meg ezeket a kedvezményeket. Két dolog határozhatja meg, bankonként eltérő, hogy melyiket veszik alapul, de akad, ahol mind a két tényező számít:

  • A számlánkon található pénz havi átlagegyenlege
  • A havonta beérkező jövedelem (legtöbb esetben igazolt jövedelem)

Míg az előbbinél a bankok akár több millió forintot is elvárhatnak, és jellemzően a bankszámlavezetéshez kapcsolódnak, addig a második feltételt, ami a személyi kölcsönök esetén jellemző, nem is annyira nehéz teljesíteni. Nézzük meg egy személyi hitel felvételén keresztül, hogy mégis hogyan kerülhetünk be a kedvezményezett ügyfelek közé.

Könnyebben lehetsz prémium ügyfél, mint gondolnád

Alapvető feltétel, hogy a rossz adósokat tartalmazó Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régen BAR) listáján ne szerepeljünk. Ha ezt a feltételt teljesítjük, akkor a fenti feltételek közül az egyiknek kell megfelelni, azaz vagy egy nagyobb összegnek kell a számlánkon lenni, vagy az átlagos jövedelemnél többnek kell befolynia havonta.

Ez utóbbi esetén egyébként nem minden banknál kell egy helyről befolynia az összegnek, vagyis több jövedelem is összeadódhat (jellemzően a házastársaké), és könnyedén teljesíthető az általában havi 250 ezer forintban meghatározott limit.

Lényeges persze az is, hogy igazolható jövedelemről beszélünk, vagy csupán havonta befolyó összegről, továbbá van olyan hitelintézet, ahol kifejezetten munkabér címén érkező jóváírást írnak elő. Ebből a szempontból is érdemes azt a hitelintézetet kiválasztani, amelyik a mi jövedelmünkhöz leginkább illik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További szempont lehet egyes bankoknál, hogy egyéb háttéradatok alapján további feltételeket vizsgálnak (pl: bankszámlahasználat, életkor stb.), ennek részleteiről érdemes a banknál érdeklődni, hogy megtudjuk, melyik kategóriába esünk bele.

Milyen kedvezményeket kapunk prémium ügyfélként?

A legszembetűnőbb kedvezmény maga a kamatkedvezmény, ami a törlesztőrészletek csökkenésével jár, a magyar bankok jellemzően három és öt százalék közötti kamatkedvezményt adnak a személyi kölcsönök esetén, ha teljesítjük a feltételeket. Ez elég jelentős, viszont érdemes megnézni azt is, hogy milyen egyéb előnyökkel jár az, ha prémium ügyfelek vagyunk. Vannak ugyanis olyan pénzintézetek, ahol például a számlavezetési költségeink is csökkennek, ha kiemelt ügyfelek vagyunk.

Mit érdemes figyelembe venni ezek kívül?

Különösen hosszabb futamidejű hiteleknél fontos a kamatperiódus hossza, vagyis, hogy a törlesztőrészlet mennyi időre van fixálva, vagy dinamikusan változó. Érdekes, hogy míg a lakáshiteleknél a fixált hitelek látványosan magasabb kamatozásúak, addig a személyi kölcsönök esetén nincs jelentős eltérés ebben, igaz van, ahol valamivel drágábban vehetünk fel ilyen konstrukciót. Megfontolandó viszont, hogy a biztonságosabb hitelt válasszuk egy kisebb felárért cserébe, hiszen így kiadásaink jobban tervezhetővé válnak, ráadásul lehet, hogy később még jobban is járunk a fixált kölcsönnel, mintha a rövid kamatperiódusút választottunk volna.

Ezen a héten lehetőséget biztosítunk arra, hogy bárki kérdést tegyen fel szakértőnknek a személyi kölcsönökkel, hitelkiváltással kapcsolatban. A kérdéseket a penzcentrum@penzcentrum.hu email címre várjuk október 24-én 12 óráig.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem