9 °C Budapest

Működik az adósmentés? Évek óta nem volt ilyen kevés rossz hitel

2016. augusztus 24. 19:02

Három és fél éve nem volt olyan alacsony a nem teljesítő lakossági hitelek aránya a bankrendszerben, mint most. Az MNB ma közzétett adatai szerint ugyanis június végén 17,3 százalék volt a lakossági NPL-ráta. A bedőlt hitelek állományának csökkenése azonban olyan alacsony, hogy a hasonló összegű követeléseladásokkal és leírásokkal is jórészt megmagyarázható. Az MNB márciusi jelzáloghiteles ajánlása egyelőre nem hozott látványos javulást, a lakossági nem fizetési probléma pedig egyre feltűnőbb, hiszen a vállalati NPL-ráta már 8 százalék alatt jár, miközben a lakosságnál nem történt érdemi portfóliótisztítás. Még a magáncsőd is teljes kudarcot vallott, a jelzáloghitelek eladása viszont - ha kis volumenben is - az elmúlt háromnegyedévben újraindult.

Kedvező adatokat tett közzé az MNB a lakossági hitelállomány összetételére vonatkozóan, hiszen bár a teljes lakossági hitelállomány 44 milliárd forinttal tovább apadt (5406 milliárd forintra) a második negyedévben, ezen belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 17,3 százalékra csökkent.

A KHR (régi nevén a BAR-lista) viszont darabszám alapján a helyzet romlását mutatja: 1,838 millió ügyben tartalmaz fennálló mulasztást a rendszer. Bár a fizetési késedelemmel rendelkezők pontos számát az összes hitelre nem ismerjük, valószínűleg 1 millió feletti.

A nem teljesítő lakossági hitelek állománya 32 milliárd forinttal 936 milliárd forintra csökkent, e csökkenés mögött pedig elsősorban a nem kamattámogatott lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek állományának csökkenése áll. Úgy tűnik, e kétféle hitel esetében gyorsult a portfóliótisztítás az elmúlt három negyedévben, a második negyedéves csökkenés mintegy 80 százalékát is követelésleírások és -eladások adták.

Nem tudni, ez az MNB márciusi, nem teljesítő jelzáloghitelekkel kapcsolatos ajánlásának következménye-e, mi inkább arra gyanakszunk, hogy megjelentek kisebb (néhány százmilliós, milliárdos) ajánlattal a vevők a jelzáloghitelek piacán is, és a leírások is részben ehhez, részben pedig a Nemzeti Eszközkezelő tevékenységéhez kapcsolódnak. A jelzáloghitelek eladásának elmúlt három negyedévben bekövetkezett növekedése azért is érdekes, mert az elmúlt években még inkább fedezetlen hiteleket vettek a követelésvásárlók - most mintha ez megfordult volna.

Ahogy azonban az alábbi ábra is mutatja, a jelzáloghitelek eladásának mostani hulláma nem új jelenség, inkább csak az elszámolás miatt befagyott piac részleges újraéledését jelenti. Ráadásul a legutóbbbi negyedév gyengébben alakult ebből a szempontból az előző kettőnél.

A második negyedévben a tapasztalatokhoz képest viszonylag sok, 13,6 milliárd forintnyi tőkekövetelést leírtak, és a múlthoz képest viszonylag kevés, 17,8 milliárd forintnyi követelést pedig eladtak a bankok. A bruttó érték átlagosan 35 százalékát és a nettó érték 59 százalékát fizették ki a vevők a követelésekért.

Nagy kérdés, beindul-e jelentősebb mértékben is a követelésvásárlói piac a jelzáloghiteleknél is. Májusi hitelezési konferenciánk szakmai közönségének több mint fele még úgy vélte, hogy nem, ugyanis a kicsi vagy bizonytalan a megtérülés, és a tőkeeerős, magyar piacot ismerő vásárlók is hiányoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ami a bankok eladási hajlandóságát illeti, valószínűleg ez már viszonylag magas, hiszen 70 százalékot közelítő értékvesztést számoltak már el a nem teljesítő lakossági hitelekre, egy még ha nulla forintért is adnák el a hiteleket (sőt még a fedezeteket sem érvényesítenék), alig több mint 30 százalékot buknának. Bankonként persze nagy eltérések is lehetnek az átlag mögött.

Említett konferenciánk közönsége elsősorban a piaci követelésvásárlás szabályozási ösztönzésével pörgetné fel a nem teljesítő hitelek banki problémájának megoldását, de a végrehajtások, valamint a magáncsőd egyszerűsítésében is sokan bíznak. A lakossági portfóliótisztítás lassúságára irányítja rá a figyelmet, hogy a vállalati NPL-ráta a lakossági 17,3 százalékkal szemben már csak 7,6 százalék.

Egyelőre a hitelek átütemezésében, az adósságszolgálati könnyítésében rejlő még megmaradt lehetőségek kiaknázása van terítéken a bankrendszerben. Ezt felgyorsítandó adta ki márciusban ajánlását az MNB arra alapozva, hogy adataik szerint a nem fizető jelzáloghitelesek 62 százaléka rendelkezik valamekkora jövedelemmel a tartozás törlesztéséhez, illetve annak reménybeli újraindításához. Épp az MNB friss adatai mutatják azonban azt, hogy egyelőre nem nőtt az átstrukturált hitelek volumene, sőt ezeken belül is nagyon magas, immár 40,5 százalék azok aránya, akik kisebb-nagyobb (inkább nagyobb) késedelemmel törlesztik a hitelüket.

Visszatérve a késedelmes hitelek megoszlására: szerencsére nem csak a 90 napon túli, hanem az azon belüli késedelmek aránya is csökkent az elmúlt negyedévben, és június végén 10,7 százalékon állt. A legnagyobb késedelmességi probléma még mindig a nagyon magas, 31,2 százalékos NPL-rátával rendelkező szabad felhasználású jelzáloghiteleket sújtja, de az autóhitelek 24,7 százalékos NPL-rátája sem elfogadható.

De mióta áll fenn a késedelem az ügyfeleknél: az összes késedelem 53%-a már több mint egy éve fennáll, ha pedig a 90 napon túliakat nézzük, akkor látható, hogy ezek mindössze 14 százaléka keletkezett az elmúlt 12 hónapban. Szerencsére egyre lelassult tehát az újonnan bedőlő hitelek képződése, ami a nem teljesítő hitelállomány csökkenésén is látszik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem