Most vennél klímát? Új hűtő kellene? Innen szerezhetsz rá pénzt

2015. július 7. 05:47

Mindenki életében vannak olyan helyzetek, amikor egy váratlan kiadás miatt hirtelen pénzre van szüksége. Egy új klíma, egy elromlott hűtő a nyári nagy melegben, valamilyen hirtelen orvosi költség, vagy baleset kapcsán felmerülő költségek könnyen nehéz helyzetbe hozhatnak, ha nincs megtakarított pénzünk. Ezekben a helyzetekben jelenthet megoldást a személyi kölcsön.

A személyi kölcsönök legtöbb esetben bármilyen céllal felhasználhatók. Ezért nyújtjatnak segítséget bármilyen váratlan helyzetben, ha megszorul a család. Persze rögtön tegyük hozzá: van olyan hitelintézet, ahol egyes esetekben (például lakásfelújításnál) más feltételeket határoznak meg.

Ha hitelt veszünk fel, érdemes rögtön hitelfedezeti biztosítást is kötni, így ha valami történik (például munkanélküliség, tartós betegség), ami miatt nem tudjuk fizetni a törlesztő részleteket, kisegít minket a biztosító. Ennek a feltételeiről és részleteiről érdemes tájékozódni a hitelfelvétel előtt.

Kinek és mikor lehet jó a személyi kölcsön?

Kisebb összegű kölcsönöket felhasználhatunk például akkor, ha meghibásodik valami az autón, amit meg kell javíttatni, ha elromlik a mosógép, a hűtő, és újat kell venni. Ha a gyerekünknek fogszabályzó kell, de nem akarjuk az SZTK-ba vinni, vagy csak épp olyan helyzetbe kerül a család, amikor sürgős anyagi segítségre van szükség.

A kisebb összegű személyi kölcsönök az alacsonyabb jövedelműeknek is megfelelőek arra, hogy egy-egy hirtelen helyzetben kisegítsék őket szorult helyzetükből. Ha a hitelösszeg alacsony, nem kell magas fizetésünknek lennie ahhoz, hogy a kölcsönt megkapjuk.

Az igénylés feltételei eltérőek az egyes hitelintézeteknél, de általában meghatároznak egy minimum és egy maximum életkort (25, illetve 70 év), az igénylő nem szerepelhet a hivatalos adóslistán, és szükség van hozzá állandó jövedelemre.

Mennyi az annyi?

Az egyes bankok különböző jövedelemigényeket támasztanak a személyi kölcsön igényléséhez. Van olyan hitelintézet, amelyik 750 ezer forintot meg nem haladó kölcsönösszeg igénylése esetén legalább havi nettó 100 ezer forintot vár el, míg 750 ezer forint feletti kölcsönnél minimum havi nettó 150 ezer forintos jövedelemre van szükség. Ha 3 millió forint feletti összeget igényel valaki, abban az esetben a kért hitelösszeg 10 százalékát meghaladó rendszeres jövedelemre van szükség, azaz a 3 milliós példa esetében 300 ezer forint feletti fizetésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Találunk olyan bankot is, ahol havi nettó 80, vagy 85 ezer forint a keresetre vonatkozó elvárás. Érdemes a választáskor nemcsak az elvárt havi fizetésre figyelni, azaz hogy milyen a kereseti elvárás, hanem arra is, hogy ehhez mekkora kamat párosul. Ha végül sokkal többet kell visszafizetnünk, nem biztos, hogy az a jó konstrukció számunkra, amelyiknél alacsonyabb keresetet vártak el. A teljes hiteldíj mutató (THM) igen széles skálán mozog, attól függően, mekkora összeget és milyen futamidővel veszünk fel.

Például, ha 500 ezer forintot veszünk fel egy éves futamidővel a kamat 16,99 százalék, a THM pedig 18,65 százalék, akkor a havi törlesztő részlet 45 600 ezer forint körüli lenne, és körülbelül 547 ezer forintot kellene végül visszafizetni. Ugyanígy 48 hónapos futamidővel a havi törlesztőrészlet 14 500 forint körüli lenne, és végeredményben majdnem 693 ezer forintot kellene visszafizetni. 84 hónapos futamidő esetén a havi részlet több mint 10 ezer forint lenne, és így végül 858 ezer forintot kellene visszafizetni. Kivéve, ha pénzvisszatérítésre is van lehetőség. Van ugyanis, ahol kedvezményként pénzvisszatérítés jár a kölcsön összegétől és futamidejétől függően, amennyiben az ügyfél mindig határidőre teljesíti a részlet befizetését.

Személyi kölcsön? Adósságcsökkentés? Várjuk olvasóink kérdéseit a témával kapcsolatban, szerda délig. 
Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu 
A kérdésekre a Sberbank szakértői válaszolnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem