2 °C Budapest

Most vegyek fel lakáshitelt, vagy inkább várjak?

Pénzcentrum
2014. szeptember 15. 06:01

A lakáshitelek kamatszintjének történelmi mélypontja indokolná azt, hogy most vegyünk fel kölcsönt, azonban jövő év elejétől változik a szabályozói környezet. De vajon könnyebb lesz hitelt felvenni, vagy érdemes minél előbb belevágni az igénylési folyamatba?

Az elmúlt két és fél év folyamatos kamatcsökkenése alapjaiban forgatta fel a forint alapú lakáshiteleket, és ugyan a jegybanki kamatcsökkentésnek (egyelőre) vége szakadt, mégis a hitelezési folyamatokban további jelentős változások lesznek. Ennek két fő oka van:

  • Egyelőre nem tudni, meghosszabbítják-e az otthonteremtő kamattámogatási formát
  • A jegybank várhatóan januártól rendeletben szabályozza a jelzálog fedezetarányát és az igazolt jövedelemhez arányosított törlesztőrészleteket

De mégis, érdemes-e most hitelt felvenni, és ha igen, akkor melyik bankok nyújtják a legjobb ajánlatot?

Nehezebb lesz hitelhez jutni?

A Magyar Nemzeti Bank szeptember 10-én adta ki azt a rendeletét, amivel módosította a banki hitelezést, két területen vezetve be kiegészítő szabályokat:

  • A törlesztőrészletet maximálták az igazolt jövedelemhez arányában
  • Meghatározták, hogy az igényelt hitelösszeg mekkora lehet a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) forgalmi értékéhez képest

Míg ez utóbbit forint jelzáloghitelek esetén már korábban is 80 százalékban határozták meg, addig a jövedelemarányos törlesztőrészletnél számít az is, hogy mennyi a háztartás havi nettó bevétele. Havi négyszázezer forint alatt ugyanis a jövedelmünk felét fordíthatjuk lakáshitel törlesztésre, efelett viszont már az igazolt jövedelmünk 60 százalékát is ilyen célra használhatjuk fel.

Az is megnehezítheti a hitelezést, hogy a mostani szabályok szerint az öt éves otthonteremtési kamattámogatásos hitel idén december 31-ig igényelhető, vagyis eddig vehetünk fel ilyen, a következő 5 évben még államilagtámogatott hitelt. Amennyiben nem hosszabbítják meg, úgy ez a típusú kamattámogatás megszűnik, azonban azt érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi alacsony piaci kamatszintnek köszönhetően a piaci kamatozású lakáshitelek között is vannak kedvező lehetőségek. Ennek oka, hogy a jogszabály hat százalékban határozza meg a kamattámogatott hitelek (államilag támogatott és otthonteremtő kamattámogatás) minimálisan megfizetendő kamatát. Lényeges hozzátenni, hogy amennyiben ezt a típusú kamattámogatást meghosszabbítják, valamint az államilag támogatott hitellel együtt lehetséges, hogy a minimum kamatot is csökkenteni fogják azért, hogy versenyképessé tegyék a piaci kamatozású hitelekkel szemben, erről azonban még nem értesült a sajtó.

Most vegyem fel a lakáshitelt vagy várjak?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mostani feltételek mellett egyértelmű, hogy a piaci kamatozású konstrukciók között kell keresnünk a legolcsóbb hitelt, de kérdéses, hogy év végéig fog-e változni a kamattámogatási rendszer. Azt is érdemes figyelembe venni még az év vége előtt, lehet, hogy nem tudunk beleférni a későbbi törlesztőrészlet-arányos igazolt jövedelem követelményeibe. Az ingatlan értékarányának megfelelő hitelösszeg korábban is 80 százalékban határozta meg a maximumot, ami az új szabállyal megegyezik, ezért ezt most nem befolyásolja az időzítést.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a lakáshitelek témakörében, szerda délig: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.


Ha viszont ragaszkodunk a kamattámogatáshoz, akkor nem érdemes sokáig húzni az időt, mivel a hiteligénylési folyamatnak még idén le kell zárulnia ahhoz, hogy a már ismert otthonteremtő konstrukcióval élhessünk. Idővel persze kiderül, hogy a határidőt miként meghosszabbítják meg, s ezzel együtt a feltételek is módosulhatnak a jövőben.

Rendben, de hol érdemes hitelt felvenni?

Míg a kamattámogatott hitelek között csak kisebb eltérések vannak, addig a piaci kamatozású lakáshiteleknél nagyobb különbségeket találunk. Két kategóriában összeszedtük, hogy melyik bank ajánlata a legolcsóbb. Mind a két esetben a BankRáció.hu kalkulátorát használva 10 millió forintot vettünk fel 20 évre, de míg az előbb rövid kamatperiódusokkal számoltunk (3 hónap, 6 hónap vagy 1 év), addig a másik esetben a hosszú kamatperiódusú (3 évnél hosszabb) hiteleket vettük szemügyre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm