13 °C Budapest

Most néhány tollvonással 100 ezer forintot is kereshetsz

2015. november 29. 12:01

Hamarosan nyilatkozni kell a jövő évi cafeteria juttatásokról, azonban az érintettek alig több mint nyolcada élt csak eddig a lakáshitel-támogatással, pedig ezzel adómentesen fizetheti ki a munkaadónk a kölcsönünket.

Hamarosan megkezdődik a dolgozók éves nyilatkoztatása a béren kívüli juttatásokról. Az átlagos éves keret 270 ezer forint, ami havi szinten 22 500 forintot jelent. A munkáltatók jellemzően bruttó keretet adnak meg, így minél olcsóbb cafeteria típust választunk, annál több pénzt kaphatunk "kézhez". Ennek ellenére nagyjából az adósok nyolcada élt ezzel a lehetőséggel.

Miért válasszuk a lakáshitel cafeteriát?

Legtöbben az azonnal elkölthető cafeteria elemeket kedvelik, ha választhatnak a béren kívüli juttatásokból, pedig ezek járulékkulcsai aránylag magasak. Akinek viszont van lakáshitele, vagy most szeretne kölcsönt felvenni, érdemes a lakáshitel támogatást választania a munkáltatójánál, ez ugyanis adó- és járulékmentesen igénybe vehető.

Az átlagos lakáshitel törlesztőrészlete egyébként 35 ezer forint körül mozog, vagyis egy átlagos béren kívüli juttatásból nem tudjuk kifizetni az átlagos hitelt, de a törlesztőrészlet kétharmadát a támogatás fedezheti. Emellé (a banknak fizetendő 3 és 5 százalék közé eső költségek levonása után) a havi fizetendő 60 százalékát kaphatjuk meg támogatásként.

Mennyivel jobb ez, mint más cafeteria?

Az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) volt 2015-ben, azonban ez után 35,7 százalék adót és járulékot kell fizetnünk. A 22 500 forintos havi keretéből egy átlagos dolgozó nagyjából 14 500 forintot költhet el ténylegesen. Ez azt jelenti, hogy évente 102 ezer forint közterhet fizetünk be ahelyett, hogy a hitelünk törlesztésére fordítanánk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiket zárnak ki a lakáshitel támogatásból?

Persze nem mindenkinek elérhető a lakáshitel cafetertia támogatás, így több olyan adós van, aki ki van zárva ebből a körből:

  • A hitelkiváltott kölcsönök, ha nagyobb összegű volt a kiváltás, mint az eredeti tartozás, vagyis többlet kölcsönt vett fel az adós.
  • A támogatást csak a lakáshitelesek vehetik igénybe, tehát a szabad felhasználású jelzáloghitelesek nem élhetnek ezzel a béren kívüli juttatással.

5 év alatt 5 millió forint lakáshitel támogatás nyújtható maximum adómentesen a dolgozóknak, ami havi 83 ezer forintot jelent. A nyilatkozatot követően meg kell felelnünk a méltányolható hiteligénynek, amit a munkaadó vizsgál (van olyan bank, ahol ezt elvégzik díj ellenében).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem