12 °C Budapest

Milliókat spórolhatsz, ha te is így bankolsz

2015. április 17. 11:03

A bankok kedvezmények hadát zúdítják ránk a hitelfelvételkor, így nehéz kiválasztani, hogy melyik pénzintézet adja számunkra a legolcsóbb, vagy valójában legkedvezőbb ajánlatot. A kedvezményekkel azonban nem csak a hitelt, hanem a folyószámlát, sőt, a megtakarításainkat vagy biztosításainkat is olcsóbbá tehetik.

Amikor bankot választunk, egyre több kedvezménnyel találkozhatunk a hitelünk, vagy egyéb termékek kiválasztásakor. Még több kedvezményt tudunk ugyanakkor elérni, ha több terméket, szolgáltatást is veszünk igénybe egy adott pénzintézetnél, illetve praktikus okokból sem biztos, hogy érdemes szétválasztani a számlavezető és a hitelező bankunkat.

Ilyen kedvezményeket nyújthatnak a bankok

Hitelfelvétel során a kedvezmények jellemzően két csoportra oszthatóak:

  • Díjkedvezmények
  • Kamatkedvezmények

A díjkedvezmények jellemzően a szerződés megkötéséhez köthető díjak részleges vagy teljes elengedését, vagy visszatérítését jelentik. Az alábbi díjtételekből adnak jellemzően kedvezményeket a bankok:

  • Tulajdoni lap lekérésének díja
  • Értékbecslési díj
  • Közjegyzői költségek
  • Szerződéskötési vagy folyósítási díj

Ezen felül egyéb (akár egyedi) kedvezményeket is kaphatunk a hitelezőnktől, illetve előfordulhat olyan is, hogy ezen költségek, illetve a törlesztőrészlet ellensúlyozására a bankok egyösszegű jóváírást, vagy visszatérítést ígérnek a hitelfelvételt követően. Lényeges feltétel lehet azonban, hogy a hitel meghatározott időben történő elő-, vagy végtörlesztésekor lehetséges, hogy egyes díjakat vissza kell fizetnünk a banknak.

Mi választhatjuk ki a kamatozást

Ha alacsonyabb kamatot szeretnénk elérni a jelenlegi feltételek mellett, akkor első körben a rövid kamatváltozási gyakoriságú (például 6 havi), referenciahozamhoz kötött hitelek között nézelődve találhatjuk meg az ilyeneket, mivel a rövidebb futamidejű referenciakamatok most jellemzően alacsonyabb kamatot eredményeznek.

Ebben az esetben viszont azt kell mérlegelnünk, hogy a törlesztőrészletünk lényegesen gyakrabban változhat, és a kamatváltozások során automatikusan drágulhat is a piaci kamatszint jövőbeli alakulását 20-30 éven keresztül követő hitelünk. Ezzel szemben egy 5 évre fixált kamatú kölcsönt választva 5-5 évenként lehet csak kamatváltozás, az is erősen korlátozott, fair módon.

Átláthatóbbak lettek a kamatok

A fair bank törvénynek köszönhetően átláthatóbbá vált a hitelek kamatozása, ezeket két csoportba oszthatjuk:

  • Referencia kamatozású hitelek
  • Fix kamatozású hitelek

A referencia kamatozású kölcsönök kamatai két részből állnak. A referencia hozam jellemzően a 3, 6 vagy 12 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), ami a futamidejének megfelelő gyakorisággal változhat (azaz 3, 6 vagy 12 havonta). A kamat másik fele a kamatfelár, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott kamatfelár-változtatási mutató szerint változhat, jóval ritkábban, de legalább 3 évig változatlannak kell lennie.

A fix kamatozású kölcsönök kamatperiódusa jellemzően három vagy öt éves, amelynek mértékét az MNB kamatváltoztatási mutatója szabályozza. Lényeges, hogy minden hitelnél a szerződéskötés előtt részletesen kell tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogyan változhatnak a kölcsön kamatai, és ezeket a szerződés alatt a bank nem módosíthatja egyoldalúan.

Ha tehát a bank kamatot szeretne módosítani, akkor csak a mutatók alapján teheti ezt meg, de erről a változásról az ügyfelet 90 nappal az új kamat életbe lépése előtt tájékoztatnia kell.

Ha az adósnak hátrányosan módosul a szerződés, akkor lehetősége van a kölcsönt ingyenesen felmondani.

Ezt a kamatperiódus lejáratát megelőző 60 nappal közölnie kell a bankkal, és a tartozását a kamatperiódus végéig ki kell fizetnie a hitelező részére. Fontos megemlíteni, hogy a referenciakamathoz kötött hiteleknél a megadott referenciakamat követése nem minősül egyoldalú szerződésmódosításnak, tehát ezek a tájékoztatási kötelezettségek illetve lehetőségek ebben az esetben nem állnak fenn.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvény meghatározza egyébként egyes díjak maximum értékét is, így a folyósítási, a hitelkeret rendelkezésre tartási és az előtörlesztési díjnak is egy százalékosan megszabott határt ad (lásd az infografikát). Emellett a folyósítási díj esetében 200 ezer forintban maximálja a díjat.

Így csökkenthetjük a kamatokat!

A bankok kamatkedvezményeket is adnak bizonyos feltételek mellett.

A leggyakoribb, ha a folyószámlánkat is a hitelező bankunknál vezetjük, amire legalább az előzetesen rögzített összegű rendszeres jövedelem jóváírás érkezik.

Kiemelkedő lehet ez a kedvezmény, ha a beérkező jövedelem nagyobb összegű (legalább 200-250 ezer forint, de a még magasabb kedvezményeket eredményező jóváírás nagysága bankonként eltérő). Azonban nem ez az egyetlen feltétel, ami után kedvezményekhez juthatunk:

  • Magasabb hitelösszeg mellett is kaphatunk kamatkedvezményeket.
  • Bizonyos bankoknál kedvezményt kaphatunk továbbá, ha a felvett hitelösszeg alacsonyabb, mint az ingatlan fedezet értékének meghatározott (általában 50-60%) százaléka.
  • Akkor is kaphatunk kedvezményeket, ha aktívan használjuk a folyószámlánkat. Ezt meghatározhatják a kártyás fizetésen, vagy a havi számlatranzakciókon keresztül egyaránt.

Érdemes csomagokban gondolkodnunk

A legtöbb banknál a legnagyobb kedvezményeket akkor kaphatjuk meg, ha csomagokban gondolkodunk.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a hitelünket és a folyószámlánkat visszük az adott bankhoz, hanem ezzel együtt a biztosításainkat (lakás, kgfb, életbiztosítás) és megtakarításainkat (bankbetét, nyugdíj megtakarítás) is adott pénzintézethez (és partnereihez) visszük át.

A legtöbb bank (és biztosító partnere) ilyen esetben nyújtja ugyanis a legkedvezőbb ajánlatot az ügyfeleknek, így érhetőek el a legalacsonyabb költségek.

Amennyiben külön, kimondottan a hitelhez kapcsolódó kedvezmény nem is jár az egyéb szolgáltatások igénybevételéért, akkor is érdemes összehasonlítani a hitel költségein túl a számlavezetési és egyéb díjakat is! Megéri kiszámolni, hogy az ilyen járulékos költségek a hitel akár 20-30 éves futamideje alatt mekkora tételt tesznek ki, így az évtizedek alatt akár milliókat is spórolhatunk, ha jól választunk bankot.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem