Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 29. vasárnap Magdolna
Hírek » Hitel

Milliókat engedhetnek el a bankok: így rendezi az adósságot az MNB

Pénteken újabb adóssegítő intézkedést jelentett be az MNB, ami a nemfizető adósokon segíthet. Ezzel párhuzamosan a magáncsőd határidejét meghosszabbító törvényjavaslatot is beadta három képviselő. Persze kérdéses, hogy melyik kezdeményezés segíthet végül az adósokon, az viszont látszik: a bankok sok esetben az egyezetések során milliókat is elengedhetnek a tartozásból.


Több frontos is jól járhatnak a nefizető hitelek adósai:

  • Pénteken újabb adóssegítő tervvel állt a nemfizető hitelesek elé az MNB,
  • Ráadásul a kormány a magáncsőd határidejét is kitolná.

A magáncsődre az egykori devizahitelesek közül mindössze párszázan jelentkeztek, ami jócskán elmarad a korábban becsült 20 ezres tömegtől. Pénteken egyébként törvényjavaslatot nyújtottak be, ami a jelentkezési határidőt szeptember 30-ig kitolja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is az adósokon próbál segíteni új tervével, amit március közepén vezethetnek be. Egyelőre részleteket nem ismerünk a jegybanki tervekből, az eddig kiadott információk azonban azt mutatják, hogy egy korábban már bevált receptet alkalmaznának széleskörűen.

Mi lehet az új intézkedés lényege?

A pénteki bejelentés szerint a jegybank ajánlást fog készíteni a bankoknak, amelyben meghatározza, hogy milyen elvek mentén egyeztessenek az ügyfelekkel. Az MNB arra sarkalja a pénzintézeteket, hogy az egykori devizahiteleknél az árfolyam növekedéséből származó többletteher egy részét vállalják át az adósoktól. Ennek célja, hogy az adósok ismét fizetőképesek legyenek és törlesszék a kölcsönüket.

A jegybank elvárja, hogy minden érintett ügyféllel felvegyék a kapcsolatot a bankok. Az adósság mérete és az egyedi élethelyzetek miatt azonban személyre szabott megoldások születhetnek, nem valószínű, hogy egységes adósság-elengedés történik. Az ajánlás egyébként annyiban hasonlít a magáncsődhöz, hogy nemcsak az adóst, hanem az kezeseket, kötelezetteket stb. is bevonja az adósságrendezésbe.

Hogyan nézhet ki ez a gyakorlatban?

Az új javaslat a gyakorlatban azt írhatja elő, hogy a bankoknak mindenképpen fel kell keresniük az adósokat, és valamilyen javaslatot kell tenniük arra, hogyan rendeznék a tartozást. Ehhez persze az ügyfelek közreműködésére is szükség van, azaz a pénzintézet megkeresésére válaszolniuk kell ahhoz, hogy részt vehessenek az adósságrendezésben:

  • Az egyik lehetőség egyébként az, hogy a bank az adósokkal közösen értékesíti az ingatlant, ezzel akár a teljes tartozástól is megszabadulhatnak a hitelesek. Ilyenkor a lakást általában piaci áron tudják értékesíteni. Ha viszont túl sok adós egyszerre szeretne így megszabadulni a tartozásától, akkor fennáll a veszély, hogy csak alacsonyabb áron tudják eladni az ingatlant.
  • A másik lehetőség, hogy a hitelt újratárgyalják, és a futamidő növelésével vagy a törlesztőrészletek átmeneti csökkentésével segítik meg az adóst.

Természetesen mindkét esetben lehetőség van arra, hogy a tartozás egy részét elengedje a bank, ha ezért cserébe a kölcsönt tovább fizeti az ügyfél, vagy az értékesítésnek köszönhetően megkapja a tartozást. Az elengedés mértékét azonban nem lehet megállapítani, mivel minden hiteles egyedi megállapodást kaphat a bankjától.

Mi történik, ha nem tudnak megállapodni?

Persze előfordulhat, hogy nem tudnak megállapodni a felek, ilyenkor az adósnak érdemes lehet a magáncsődbe belépnie és ennek keretein belül egyezséget kötni a bankkal.

Ahogy azt korábban már kiszámoltuk, egy átlagos devizahitelesnek 5 millió forintot is elengedhetnek a családi csődvédelem keretein belül.

Ehhez viszont jelentős mennyiségű dokumentumot kell kitölteniük, akár az sem elképzelhetetlen, hogy ezer oldalt is le kell adni a csődvédelem igényléséhez, ami viszont nem nagy ár, ha tényleg milliókat engednek el a tartozásból.

Akinek nincs lehetősége arra, hogy a magáncsődbe belépjen, az még mindig fordulhat a Nemzeti Eszközkezelőhöz (NET). A NET a nemfizető adósok ingatlanát megvásárolja, amit ezután az egykori tulajdonosok kedvező áron visszabérelhetnek. Ezzel ugyan a lakás tulajdonjogát elveszítik, mégis igen kedvező bérleti díjért cserébe az otthonukban maradhatnak.

A tartozás elengedése egyébként egyedi lehet, ugyanis a tavalyi elszámolások során már 764 milliárd forint kedvezményt kaptak az ügyfelek a bankoktól. A mostani intézkedés viszont további jelentős veszteségeket okozhat a magyar bankoknak.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A női fehérnemű 100 éve 3 percben

Az 1920-as évek hálóing jellegű alsoruházatától, a '70 es évek feszülős egyberuhácskáin át, egészen a manapság divatos apróbb darabokig, kalandozzunk egy kicsit a ruha alatt...   ...

Így úszd meg a poggyászdíjat, ha repülővel mész nyaralni

Te is minden nyaralás előtt megharcolsz a bőröndökkel, hogy beférjen a család összes cucca, de ne kelljen az extra csomagokért pluszdíjat fizetned a repülőn? Ne aggódj, nem vagy egyedül. Az alábbi...
 
NÉPSZERŰ
FRISS