11 °C Budapest

Milliárdos sárga csekket kapott István: élete végéig törleszthet

2016. január 14. 21:30

Megszületett a Kúria ítélete az egymilliárdos sárga csekk ügyében. A felperes ügyvédje elmondta: a Kúria hatályában fenntartotta a szegedi közigazgatási és munkaügyi bíróság ítéletét. A keresetet indító István összesen másfél milliárd forintot vett fel egy vállalkozás megbízottjaként fél éven keresztül különböző bankfiókokból. A Kúria döntése értelmében tehát az István által felvett pénz az ő személyi jövedelemadó-alapját képezte, mert a férfi a korábbi bírósági eljárás során nem tudta bizonyítani azt, hogy a pénzt átadta a pénzt a cég ügyvezetőjének.

István azzal védekezett, hogy stróman volt, meghatalmazással vette fel a pénzt, amit azonnal át is adott a cég ügyvezetőjének. A cégbe azonban nem jelentették be, és a bíróság szerint nem tudta igazolni, hogy a pénzt valóban átadta. Debreczi Géza ügyvéd elmondta: a döntésnek súlyos következményei vannak nemcsak a strómanokra, hanem az átlagember életére is - írja az Index.

Ha valaki a nagymamája kérésére, az ő kártyájával felveszi a nyugdíját, de a nagymamája később nem tudja pontosan megmondani, mikor, hogyan és milyen összeggel számoltak el, és ezt nem tudja máshogy igazolni, ez alapján neki kell adózni a pénzből

- mondta Debreczi, hozzátéve, hogy István ügyéről az után tud bővebben nyilatkozni, hogy a Kúria írásos indokolását kézhez kapja.

Az ügyben a Kúria döntése után sem az Alkotmánybírósághoz, sem Strasbourghoz nem lehet fordulni. Így minden jel szerint élete végéig törlesztheti a pénzt, melyet automatikusan vonnak a fizetéséből.

Az egymilliárdos stróman-ügy

Rám húzzák, hogy stróman voltam, és beismerem, igazuk van, de rám fogják verni most az egész balhét?

- kérdezte még korábban István (akinek nem ez a valódi neve), és úgy tűnik, igaza lett. Történetéről az Index írt először, miután kézhez kapott három, összesen egymilliárd forintot meghaladó összegű sárga csekket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Istvánt elmondása szerint strómannak használta egy kétes építőipari cég, ahova be sem jelentették soha. Megbízottként a cég számlájáról fél év alatt összesen másfél milliárd forintot vett fel, de nem tudja igazolni, hogy ezt átadta a cég képviselőjének. A NAV az ő vagyongyarapodásának tekinti az egész kivett összeget, és az összes elmaradt adót és bírságot (összesen 1 005 386 709 forintot) Istvántól követeli.

A cég körül minden csupa rejtély: a tulajdonos és az ügyvezető (mindketten külföldi állampolgárok) sem végezhetett volna gazdasági tevékenységet Magyarországon. Több érintett eltűnt, mások azzal védekeznek, hogy visszaéltek az adataikkal. A vagyongyarapodás 2014 végén elévült, tehát az igazi haszonélvezőket már nem vehetik elő. István ügyét azonban még időben elővették, így neki felelnie kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm