Matolcsy jóindulatán múlik, mennyit kapnak ajándékba a családok

Pénzcentrum
2016. április 28. 05:49

Az alacsony kamatok alapján mindenkinek megérné hitelt felvenni, azonban a törlesztőrészletek valódi értékét nem csak ez befolyásolja. Most ugyan nulla az infláció, azonban hosszútávon, növekvő inflációs környezetben nemcsak a pénzünk értéke, hanem a tartozásunk és a fizetett kamatok reálértéke is alacsonyabb lesz. Ha változatlan kamatokkal számolunk, akkor az sem kizárt, hogy a futamidő végére a törlesztőrészletünk közel a felére esik vissza.

Az alacsony kamatok jó alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy hitelt vegyünk fel, azonban nem ez az egyetlen mutató, ami segíthet abban, hogy alacsony legyen a törlesztőrészletünk. Az inflációnak köszönhetően ugyanis a tartozásunk és a tölresztőrészletünk reálértéke is csökkenhet.

Mennyit számít az infláció?

Az elmúlt két évben az infláció gyakorlatilag nulla volt, ezért a hiteltartozások reálértéke sem csökkent ennek köszönhetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hosszútávú inflációs célja három százalék, az elmúlt 15 év átlagos pénzromlása pedig 4,48 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Ha egy 10 millió forint összegű, 15 éves hitelt veszünk példának, a kezdeti törlesztőrészletünk (5 százalékos kamattal számolva) 79 ezer forint lesz.

Ha a három százalékos inflációs céllal számolunk, akkor a 15. évben 52 ezer forint lesz a részletek reálértéke, míg 4,48 százalékos inflációval 43 ezer forintra (vagyis 54 százalékára) csökken a törlesztő reálértéke.

Ez azért számít igazán alacsonynak, mert ha kamatmentes kölcsönt vennénk fel, akkor annak 55,5 ezer forint lenne a törlesztőrészlete (persze a reálérték itt is csökkenne).

A teljes visszafizetett összeget is érdemes megnézni, ha infláció nélkül számolunk, akkor a fenti példánál maradva 14,2 millió forintot törleszthetünk vissza.

Három százalékos pénzromlással már 11,7 millióra, 4,48 százalékos infláció mellett pedig 10,7 millió forintra csökken a teljes visszafizetett összeg reálértéke.

Ez utóbbi egyébként nem sokkal több, mint az eredetileg felvett, 10 millió forint, vagyis reálértéken számolva az összes fizetett kamat mindössze 700 ezer forint, ami sokkal kedvezőbben hangzik, mint a ténylegesen kifizetett, 4,2 millió forintos kamat. A kettő különbözete azért lehet ilyen jelentős, mert nemcsak a kamat, hanem a tőketartozásunk reálértéke is csökken az inflációnak köszönhetően.

A hosszú futamidejű kölcsönöknél nem árt azzal is számolni, hogy a kamatszint megváltozik, a jegybanki alapkamat szintjét ugyanis Matolcsy György csupán 2017 végéig garantálta. Ezután viszont borítékolható, hogy a nemzetközi környezet miatt megemelik az irányadó rátát. Ha az alapkamat átlagos szintjére emelkedik, akkor a hitelkamat is követheti azt (kivéve, ha fixált kölcsönünk van).

Ez azt jelenti, hogy a jegybank által megállapított, mostani 5 százalékos átlagos hitelkamat akár megduplázódhat, így a törlesztőrészlet is (a fenti példával számolva) 28 ezer forinttal nőhet.

Az infláció viszont tompíthat ezen a növekedésen is, egy ekkora ugrás után a havi részletünk 71 ezer forint lehet a futamidő utolsó évében három százalékos infláció mellett, míg 58 ezer forint 4,48 százalékos pénzromlással számolva.

Minden hitelnél ilyen jól járunk?

A hosszú távra felvett kölcsönöknél elég valószínű, hogy az infláció hatása kedvező lesz számunkra, ez viszont sokkal kevésbé kiszámítható a rövid, legfeljebb néhány évre felvett hiteleknél:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Az infláció kevésbé kiszámítható rövidtávon,
  • A csökkenés a "kamatos kamat hatás" miatt kevésbé jelentős.

Három százalékos pénzromlásnál a kezdeti törlesztőnk 94 százalékát fizethetjük, míg 4,48 százalékos inflációval számolva 91 százalékára csökkenhet a havi részletünk a kezdeti fizetendőhöz képest. Persze ez is valamivel könnyebbé teszi a hitelünk visszafizetését, azonban igazán sokat nem számít.

Ha három éves futamidővel, 10 százalékos kamattal és 1 millió forint hitelösszeggel kalkulálunk, akkor a teljes visszafizetendő reálértéken csupán 33,5, illetve 53 ezer forinttal csökken a három és a 4,48 százalékos inflációval számolva.

Most akkor vegyünk fel hitelt vagy sem?

A hitelfelvétel felelős döntés, emiatt pedig nem érdemes csak azért eladósodni, mert "most megéri", a hitelek azonban segíthetnek rövidebb vagy hosszabb távú terveink megvalósításában. Ha a rövidebb és hosszabb távú kölcsönök (tervek) között választani kell, akkor ezek jellemzőinek figyelembe vételével hozzuk meg a döntésünket.

A lakáshiteleknél szinte biztos, hogy jól járunk, hiszen az infláció növelése jelenleg az MNB céljai között is szerepel. A helyzetet tovább javíthatja, ha előrelátóan fixált terméket választunk, hiszen 2018-ban valószínűleg lesz kamatemelés, ennek köszönhetően pedig a hitelünk többségét magasabb kamat mellett fizethetjük vissza.

Más a helyzet a rövidebb futamidőnél, itt ugyanis megérheti változó kamatozású terméket választani, hiszen még közel két évig alacsonyak maradhatnak a kamatok. Az infláció azonban nem nekünk dolgozik, ha ezeket a hiteleket vesszük fel, ezt a törlesztőrészlet könnyítő hatást nem érdemes várni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem