19 °C Budapest

Itt fújódik a következő ingatlanbuborék: mikor jöhet az összeomlás?

Pénzcentrum
2017. március 23. 14:01

Két éve vezette be a jegybank az adósságfék szabályokat, aminek fő célja a túlhitelezés megakadályozása. Egyelőre nem volt szükség a mutatók változtatására, azonban egyes lakáspiaci folyamatok az MNB-t is lépésre kényszeríthetik. Mutatjuk, hol jöhet a következő lakáshitelezési buborék.

Az adósságfék szabályok bevezetésével a hitelezés egészséges szinten tartása volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szándéka két évvel ezelőtt. A hitelfedezeti mutató és a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató egyaránt meghatározza, hogyan vehetünk fel hitelt. Ez utóbbi ráadásul láthatóan el is éri a célját, egyes esetekben ugyanis már meggátolta azt, hogy egyes családok tovább nyújtózkodjanak, mint ameddig a takarójuk ér.

Mikor avatkozhat be az MNB?

Megkérdeztük a jegybankot, hogy milyen tényezőket vizsgál, minek kell változnia ahhoz, hogy beavatkozzanak a hitelezési folyamatokba:

  • Túl nagy hitelállomány - Amennyiben a GDP-arányos hitelállományok a hosszú távú trendjük fölé kerülnek, valószínűbbé válik, hogy később adósságproblémák keletkeznek.
  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) eloszlása - Nemcsak az újonnan felvett kölcsönöknél vizsgálják a mutatókat, hanem a korábban felvett kölcsönöknél is.
  • A lakások túlértékeltsége - Nemzetközi tapasztalatok alapján a lakások túlértékeltsége és a túlzott mértékű lakáscélú jelzáloghitelezés egymást erősítő veszélyes folyamattá válhat.
  • Egyéb mutatók - A fentieken kívül az MNB figyelemmel kíséri a háztartások kamatkockázatát, a nemteljesítés esélyét, ezeket nagymértékben befolyásolja a hitel kamatperiódusa. A futamidő és a felvett hitelösszeg mérete is befolyásolja a kérdést, ezek minél nagyobbak, annál nagyobb az esélye, hogy nem fizetik vissza a felvett kölcsönt. Ezeken kívül figyelik még a 3 hónapos BUBOR-t (budapesti bankközi kamatláb), a bankrendszer szintű tőkeáttételt, a kamatspreadet (mekkora az eltérés a legolcsóbb és a legdrágább hitel kamata között hitelkategóriánként) és a bankrendszeri jövedelmezőséget.

A fenti indikátorok azonban túlzottan sokrétűek, és sok esetben egymással ellentételesen mozognak, így nehéz olyan szintet meghatározni, amelynél mindenképpen be kell avatkoznia a jegybanknak. Ennek megfelelően erre nincs is felépítve egy automatikus reagálás, minden vizsgálatban egyedileg járnak el.

Hogyan léphetnek közbe, ha baj van?

Jelenleg nem indokolja az indikátorok szintje a beavatkozást, persze a jövőben nincs kizárva, hogy módosuljanak a folyamatok. Az MNB adatai szerint egyébként egyre magasabb törlesztőrészleteket vállalunk be, folyamatosan nő azok száma, akik a lehető legnagyobb havi részletet fizetik, ezzel ugyanis a felvett hitelösszeg is nő, ami a hitel bedőlésének kockázatát növeli.

Persze nem kell megijedni, az adósságfék korlátok a bevezetésük óta szűrőként funkcionálnak, és részben ennek is köszönhető, hogy (egyelőre) nem beszélhetünk túlhitelezésről. Ha ez mégis fenyegetne,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a jegybank elsősorban a JTM és a HFM szigorításával léphetne közbe, ezek módosítása egy igen egyszerű folyamattal letudható.

Hol jöhet a következő lufi?

Külön figyelemmel kísérik a budapesti lakás- és hitelpiaci folyamatokat a jegybank elemzői. A fővárosi lakáspiac 2016 harmadik negyedévében is kiemelkedő éves növekedést mutatott, bár a növekedés mértéke 2016 folyamán valamelyest lassult. Erre, valamint az országos átlaghoz képest valamivel magasabb mértékű eladósodottságra tekintettel az MNB kiemelten figyeli a fővárosi lakás- és hitel-piaci folyamatait - árulták el a Pénzcentrum kérdésére.

Ez alapján viszont arra tudunk következtetni, hogy ha a jelenlegi folyamatokban nem lesz változás, akkor a fővárosban fújódhat fel egy ingatlanbuborék. Ez persze nem vezet automatikusan válsághoz, vagyis a buborék kipukkadásához, ha megfelelő időben lépnek közbe, akkor a túlhitelezés lassú visszahúzódása is elképzelhető.

Március 24-26 között kerül megrendezésre a budai Millenáris B épületében Magyarország legnagyobb lakáspiaci kiállítása és vására, a Lakás2017. Az INGYENES eseményen mintegy 70 kiállító, köztük rengeteg új lakóprojektet fejlesztő cég és ingatlanpiaci szereplő mutatja be kínálatát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem