Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

Pénzcentrum
2014. július 23. 11:15

Jogvédők szerint könnyen adósságcsapdába kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik nem olvassák el a szerződések apróbetűs részeit. Előfordulhat ugyanis, hogy majd évek múlva derül ki, hogy a havi törlesztőrészletnek gondolt befizetés csak a hitel állandó megújítási díja. De az adósok belefuthatnak a behajtók legújabb trükkjébe is: a valóságnál nagyobb tartozást elismerő nyilatkozatot más, hivatalos dokumentumnak álcázva íratják alá.

Számos elképesztő történetet hallott már egy kaposvári jogvédő az adósságcsapdába kerül ügyfelektől, akik többek között a legújabb trükkökre és a behajtó cégek tisztességtelen fellépésére szoktak panaszkodni. Például egy kaposvári nő még 2007-ben megújuló hitelt vett fel. A 200 ezer forintos kölcsönért cserébe havi hétezer forintos törlesztést vállalt, azonban évek múlva derült ki, hogy az összeg egy hitelkeret, a "törlesztés" pedig valójában a hitelkeret megújításának a díja volt - írja a Sonline.hu. Így a nő hiába fizetett folyamatosan, a törlesztést még csak el sem kezdte. Végül a bíróság tisztességtelennek ítélte meg a szerződést, és az eddigi törlesztések jóvá lettek írva az adósnak.

Miközben a kihelyezett hitelek összértéke az elmúlt években folyamatosan csökkent, az éven túli tartozások aránya két év alatt öt százalékkal, kilencről 14 százalékra nőtt a teljes hitelportfólión belül.


A már eladósodott ügyfelek is számos tisztességtelenséggel találkozhatnak, ugyanis a hitelek behajtására szakosodott cégek mindig újabb trükköket dobnak be, hogy megtévesszék az adósokat. Főleg a hitelbírálat nélkül meghirdetett (és akár közüzemi tartozással is felvehető) kölcsönökre jellemző, hogy különböző vállalkozásokat bíznak meg a pénzintézetek a behajtással. Ahogy a szerződés szerinti törlesztőrészlet elmarad, az adós adatai már át is szállnak a behajtóra, akik sokszor még a szomszédhoz is becsöngetnek, vagy megpróbálják rossz hírét kelteni a tartozónak.

Kamatemelés csalással

Sőt, Dombrovszky Nóra jogvédő már olyan esettel is találkozott, hogy a behajtó cég úgy igyekezett a tisztességtelen kamatemelést legalizálni, hogy válasznyomtatványnak álcázott tartozáselismerő nyilatkozatot tettek az adósok elé. Ha ezt aláírják, akkor a jogvédő szerint menthetetlen a helyzet. Amennyiben viszont nem ismerik el a tartozást, akkor jó eséllyel perre lehet menni.

KATTTINTS! Hiába fizetsz rendesen, a te hiteled is könnyen bedőlhet

De mi az a megújuló hitel?
Megújuló hiteleket elsősorban a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök területéről lehetnek ismerősek. A befizetett törlesztőrészletekkel folyamatosan nő a visszafizetett tőkerész is. Amennyiben a hitel törlesztése közben ismét anyagi forrásra lenne szükség, akkor újabb szerződéskötés nélkül a visszafizetett tőkerészből ismét hitelhez juthatunk.


Követeléskezelés: kaotikus jogszabályi környezet

Új törvényben szabályozná az elsősorban banki, közüzemi és telekommunikációs követelések kezelésével, megvásárlásával foglalkozó hazai követeléskezelői piac tevékenységét a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ). A szövetség július eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint ez által nem csupán hatékonyabbá és átláthatóbbá válna a piac, hanem a fogyasztóvédelmi célok is sokkal jobban érvényesülnének - írja a Portfolio.hu

A szektor ugyanis ma számos krónikus betegséggel küzd: alacsony az ügyfelek pénzügyi tudatossága és együttműködő készsége, a belengetett adósmentő csomagok és illúziókat tápláló pénzügyi "szakértők" rontják a fizetési hajlandóságot, a követeléskezelők és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) között fennálló feszültség pedig adatkezelési anomáliákat tükröz. A legtöbb követeléskezelő "Isten tudja, milyen norma szerint működik" - mondta Nemes Ákos, a MAKISZ titkára, utalva a jellemzően kicsi, átláthatatlanul működő követeléskezelő cégekre.

A törvénytervezet szerint a követeléskezelés engedélyköteles lenne. A követeléskezelőket két csoportba sorolnák: minősített, valamint egyszerű követeléskezelők. A törvénytervezet magatartási szabályokat is tartalmaz, például az ügyfelekkel történő kapcsolatfelvételre vonatkozóan.

Mire figyeljünk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Láthatjuk tehát a fenti példákból, hogy akár a hitel felvétele előtt, akár közben is számos olyan trükkel, "csapdával" találkozhatunk, amelyek többszörösére növelhetik tartozásunkat. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtött néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni a kölcsön felvétele előtt.

  • Készíts házi költségvetést, és vizsgáld meg, mennyi havi törlesztőrészletet tudnál kifizetni.

  • Hasonlítsd össze a hitelkínálatot, vizsgáld meg az összes költséget és az alapján dönts!

  • Légy elővigyázatos: nézd meg, milyen feltételekkel mondhatod fel majd a szerződést és hogy van-e lehetőséged elő- vagy végtörlesztésre!

  • Részletesen olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket, Üzletszabályzatot. Ha valami nem világos, kérdezz rá!

  • A szerződést rágd át akár többször is, nagyon részletesen olvasd végig!

  • Ne bízz a kimagaslóan csábító ajánlatokban: ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm