12 °C Budapest

Ingyen is fixálhatod a hiteled: csak ennyi kell hozzá

Pénzcentrum
2017. január 11. 14:34

Tavaly közel harmadával több lakáshitelt vettünk fel, mint 2015-ben, a CSOK változásai és a lakáspiac fellendülése miatt ráadásul ez a növekedés (ha nem is ilyen nagymértékben) folytatódhat. A lakáskölcsön felvétele viszont több évtizedes elköteleződést jelent, ezért Rajna Gábort, a K&H értékesítési igazgatóját kérdeztük arról, hogyan néz ki a felelős hitelfelvétel a gyakorlatban.

Mekkora felfutása volt az elmúlt években a lakáshiteleknek? Mekkora növekedést könyvelhetett el a lakáshitelek terén a K&H?

2016 első 10 hónapja alatt 397 milliárd forint lakáshitel került folyósításra Magyarországon, ez mintegy 31 százalékkal több, mint 2015 hasonló időszakában. Ebből a növekedésből a K&H is aktívan kivette a részét, azt mondhatjuk, hogy minden 5-6-ik új lakáshitelt mi folyósítottuk.

Mennyire volt ezzel párhuzamosan tapasztalható, hogy nem újították meg a betéteket, vagy esetleg egyenesen kivették a bent tartott pénzt?

Az alacsony kamatkörnyezet miatt sok ügyfél döntött úgy, hogy esetleg részben, vagy egészben előtörleszti a korábban felvett lakáshitelét, esetleg ingatlan befektetésre használja megtakarítását. Ezt sokan a betéteik teljes vagy részleges felhasználásával, a befektetéseink megszüntetésével tették meg. Ha azonban a betétek és befektetési alapok egészét nézzük, ott nem látunk jelentős elmozdulást, a megtakarítási hajlandóság a megszokott szinten áll.

Ha bemegy egy átlag ügyfél a bankba, hogy lakáshitelt szeretne, akkor elsősorban milyen terméket ajánlanak neki, változó kamatozású vagy fixált kölcsönt? Milyen arányban választják az olcsóbb, változó kamatozású terméket az ügyfelek?

Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy az egyéves kamatozású lakáshiteleinket választják a legtöbben, az ügyfelek több, mint kétharmada. Ma már elérhető 3 százalékos éves kamat alatti lakáshitel is, de aki hosszabb időre szeretné fixálni a törlesztő részletét, azok számára a 3, vagy 5 évig fix kamatozású hitel is elérhető.

Maradjunk az előző példánál. Ha bemegyek egy bankfiókba, hogy lakáshitelt vegyek fel, akkor első körben milyen dokumentumokat érdemes magammal vinnem? Mire számíthatok, mennyi időt vesz el a tájékoztatás?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az első alkalommal nincs szükség semmilyen speciális dokumentumra. Sőt, azt szoktuk javasolni, hogy nyugodtan indítsák el az érdeklődésüket a honlapunkon, aminek az az előnye, hogy szakértő kollégáink akkor hívják vissza az ügyfeleinket, amikor nekik a legmegfelelőbb.

Az első beszélgetés körülbelül 20-25 percet vesz igénybe, melynek során szakértőink feltérképezik

  • az ügyfél élethelyzetét,
  • lakáscélját,
  • pénzügyi lehetőségeit,
  • a jövedelmi helyzetet,
  • az esetlegesen fennálló egyéb kiadásokat,
  • hiteleket,
  • az ingatlanra vonatkozó feltételeket és
  • a lehetséges állami támogatásokról is szó esik.

Természetesen a törlesztőrészlet kalkulációja is megtörténik, valamint e-mailben el is küldjük az ügyfél számára a legfontosabb tudnivalókat. A beszélgetés végén, amennyiben az ügyfélnek is szimpatikus az ajánlatunk, kollégánk időpontot egyeztet abba a bankfiókunkba, ahol a továbbiakat szeretné intézni az ügyfél, így sorban állás nélkül haladhat tovább a hitel intézése a bankfiókban is.

Hogyan tájékoztatják az ügyfeleket a változó kamatozású kölcsönök kamatkockázatáról? Kiszámolják velük, hogy később ki tudják-e fizetni a törlesztőrészleteket?

A változó kamatozású vagy fix hitelek kiválasztása során több verziót is kiszámolunk ügyfeleink számára, ám a végső döntést nekik kell meghozniuk. A jelzáloghiteleknél négy féle kamatperiódussal állunk az ügyfeleink rendelkezésére (3 hónap, 1 év, 3 év, 5 év), de bármelyiket is válassza az ügyfél, a futamidő alatt ingyenesen tud kamatperiódust váltani nálunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm