16 °C Budapest

Ijesztő szám a devizalevélben: hogy jött ez ki?

Pénzcentrum
2015. április 30. 06:05

Már csak óráik vannak hátra a bankoknak arra, hogy feladják a devizahiteles elszámolót. Az ügyfelek jó része már megkapta a levelét, azonban több százezer adós csak jövő héten veheti kézbe a várva-várt küldeményt. Miért ennyi jár vissza, hova fordulhatunk segítséggel, ha nem értünk egyet az elszámolással?

Ma jár le a bankok határideje arra, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan a levelek megérkezésére még néhány munkanapot várni kell a Posta tájékoztatása szerint, azonban lassan már az összes ügyfél kezében tarthatja az visszatérítésről szóló levelét. Fontos, hogy az OTP-re és a K&H-ra más elszámolási határidő vonatkozik az elhúzódó perek miatt.

Erre kell figyelni a levélben

A legfontosabb számokat (a legtöbb banki levélben) a küldemény harmadik oldalán találjuk, az itt látható táblázatban (lásd a képünket). Ez a három legfontosabb szám az elszámolásban:

  • A törlesztőrészlet
  • A tartozás
  • A kamat

A legfontosabb adat a májustól fizetendő, minden szempontból új törlesztőrészlet. A tartozás csökkenése és a kamatcsökkentés miatt ugyanis várhatóan mérséklődik a devizahitelesek törlesztőrészlete. A táblázatban egyébként megtaláljuk a régi törlesztőrészletet, sőt a táblázat alatt a csökkenés mértéke is látható.

Az éves kamatnál látható az elszámolást megelőző és az elszámolás (és forintosítás) utáni kamatszint, ennek csökkenése is hozzájárul a törlesztőrészlet csökkenéséhez. Szintén hozzájárul a havi részletek csökkenéséhez a tartozás csökkenése. Ugyan a korábbi tartozás még devizában van megadva, a forintosítás miatt a (jelzáloghitel) szerződések új tartozása már forintban lesz megadva az elszámoláson.

Sok esetben érdemes megnézni a későbbi törlesztőrészleteket is, mivel van olyan bank, ahol ezeket is megtaláljuk.

Több olvasónk panaszkodott arra, hogy a törlesztőrészlete több mint tízszeresére emelkedik jövő évtől, azonban ez csak az időszaki bontás változása miatt van így.

Ez azt jelenti, hogy a 2015-ben esedékes fizetendő havi bontásban, míg a későbbi részletek éves bontásban kerülnek megjelenítésre a levélben.

Hova fordulhatunk, ha elégedetlenek vagyunk?

Ha elégedetlenek vagyunk az elszámolással, akkor először érdemes részletes elszámolást kérni a bankunktól. Ezt igényelhetjük levélben is, azonban a legtöbb hitelintézet egy egyéni kódot küld az elszámolással, amivel a bank online felületén leellenőrizhetjük a számításokat.

Amennyiben ezzel sem vagyunk elégedettek, akkor panasszal élhetünk a banknál. Ezt megtehetjük személyeses, telefonon, vagy akár elektronikus formában is, de a panasztétel formájáról az elszámoló levélben találunk részletesebb információkat. Az általnos panasztételt egy beadvánnyal érdemes megtenni. Alapvetően 30 napunk van arra, hogy panasszal éljünk, az erre szolgáló nyomtatványok egyébként elérhetőek a bankok honlapján.

Ha a panaszbeadványra érkezett válasszal nem vagyunk elégedettek, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) fordulhatunk. Akkor is őket kell megkeresni, ha 60 napon belül nem kapunk választ panaszbeadványunkra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit mondanak az ügyfelek?

A Pénzcentrumhoz rengeteg olvasói levél érkezik az elszámolással kapcsolatban, ezekből idézünk néhányat, egy elkeseredett autóhiteles például ezt írta:

2,3 millió forintot vettünk fel svájci frankban autóhitelre 2006-ban, 10 évre, amit 2012-ben visszafizettünk az akkor aktuális árfolyamon. Összesen több mint 4,5 millió forintot fizettünk be! A mai nap folyamán kerek 84 639 forintot utalt vissza a bank. Most azt nem tudom, sírjak vagy nevessek? Panasszal éljek, van értelme? Mindenki a felvett összeg 10-20 százalékáról beszélt, ez messze nem az!


Persze nem csak az autóhitelesek között van elégedetlen ügyfél:

Sajnos én is azokhoz tartozom, akik nem igazán vannak megelégedve a forintosítással. 16,5 millió forintot vettem fel, 7 éve fizetem becsülettel, és most a nyakamba kaptam 23,5 M Ft tőkét és kamatait. Szerintem ez a tisztességtelen és nem az, amit eddig elvettek. Eddig próbáltam más bankoktól ajánlatot kérni, de a lakás 20-21 milliót ér, és nem igen van számomra ajánlatuk.

 

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidő mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyűjtőszámlám eltűnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem

 - írja egy feldühödött olvasónk. További olvasói levelekért IDE kattints!

Miért ennyi elszámolást kapunk?

A devizahitelesek többsége még mindig arról érdeklődik, hogy jár-e neki az elszámolás, vagy miért ennyit kapnak vissza. Az alábbi devizahitelesekkel nem számol el a bank:

  • Akik 2004. május 1. előtt kötötték a szerződésüket
  • Akik 2009. július 26. előtt lezárták a szerződésüket
  • Folyószámlahitelesek
  • Hitelkártya tulajdonosok
  • Vállalatok és egyéni vállalkozások

Mivel minden szerződés egyedi, ezért hatalmas különbségek lehetnek az elszámolás során visszajáró összegekben. Az alábbi öt tényezőtől függ, hogy mennyi jár vissza:

  • Az egyoldalú kamatemelés mértéke és időpontja
  • Az árfolyamrés mértéke
  • A felvett hitel összege
  • A futamidő
  • A hitel felvételének időpontja

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem