19 °C Budapest

Így vesztette el luxuslakását a TV2 sztárja

2014. december 21. 07:00

Demcsák Zsuzsa és ex-férje devizahitelt vettek fel a budai luxuslakásuk megvételéhez, az 55 milliót érő ingatlanra 40 milliós jelzálogkölcsön került. A pár válása miatt viszont a műsorvezetőre maradt a lakáshitel részleteinek fizetése, amit - sajtóhírek szerint - ő már nem vállalt. Érthető, de kár, hogy nem várta meg Demcsák a devizahiteles elszámolást és a forintosítást, hiszen így törlesztőrészlete jelentősen lecsökkenhetett volna. A kiszivárgott információk alapján kiszámoltuk, hogy mi történhetett.

A bankra szállt vissza Demcsák Zsuzsa és exférje egykori közös lakása. A két kisgyermekét egyedül nevelő műsorvezető bérlőként szeretett volna maradni, ám nem tudta tovább fizetni az óriásira növekedett havi törlesztőrészleteket.

Annak idején 40 millió forintnyi devizahitelt vettek fel a piaci áron 55 millió forintot érő ingatlanra, és még jelenleg is több tízmillióra rúg a tartozás. A havi több százezer forintnyi részlet már teljesíthetetlen lett a Mokka műsorvezetőjének, így üzletet kötött a bankkal. Abban egyeztek meg végül, hogy a pazar, kétszintes lakás a bank tulajdonába kerül, és Demcsák bérlőként lakik benne. Így jóval kevesebbet kell fizetnie érte havonta, mintha a hatalmas hitele törlesztőrészleteit nyögné - tudta meg a Blikk.

Mennyi lehet a tartozás most és mennyi lenne a törlesztőrészlet?

Ennek kiszámításhoz feltételezzük, hogy a műsorvezető és hajdani férje által felvett kölcsön megegyezik a jegybank által átlagosnak ítélt devizahitellel (2007-ben felvett, 20 éves futamidejű svájci frank alapú hitel), csupán a felvett összegben van eltérés. Így kiszámolhatjuk, hogy mekkora a műsorvezető tartozása a bank felé, illetve mekkora törlesztőrészletet kellene fizetnie, ha nem állapodott volna meg a bankkal.

Ez alapján a kalkulációnk szerint a tartozás nagyjából a felvett kölcsön összegével, tehát 40 millió forinttal egyezhet meg. Ez a jelenlegi ingatlanárakat figyelembe véve nagyjából megegyezhet a lakás jelenlegi értékével. Amennyiben viszont a tartozás kisebb, mint az ingatlan értéke, az a havi bérleti díj mértékét csökkentheti a műsorvezető számára.

A hitel eredeti törlesztőrészlete 300 ezer forint körül alakulhatott (pontosat nehéz mondani, hiszen nem ismerjük a kölcsön felvételének időpontját), ami az árfolyammozgásnak köszönhetően idén már elérhette a 478 ezer forintot is.

Mennyivel csökkentek volna a terhek a forintosítás miatt?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahitel törlesztőrészletei az elszámolásnak és a forintosításnak köszönhetően nagyjából 25 százalékkal csökkenhetnek. Ez azt jelenti, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Demcsák havi törlesztőrészlete 478 ezer forintról mindössze 359 ezer forintra csökkent volna, ha a műsorvezető megvárja a forintosítást.


Azonban a műsorvezető már nem várta meg a banki elszámolást és a forintosítást, ebben egyébként közrejátszhatott a válás, illetve az a cél, hogy minél előbb függetlenedni tudjon hajdani férjétől. Lapinformációk szerint egyébként ezért hajlandó volt belemenni, hogy  fizessen hajdani párjának, ez egyébként havi 20 ezer forint.

Mégis, érdemes mindig a bankkal egyeztetni

A hitelezők érdeke minden esetben az, hogy a kölcsön adott pénz visszakerüljön hozzájuk, a számukra megfelelő kamatozás mellett. Emiatt lehetséges, hogy olyan finanszírozást tudnak ajánlani, ami mind a két félnek megfelelő lehet. Így történhetett ez Demcsák esetében is, aki lemondott az ingatlanról, ami a bankké lett ugyan, mégis visszabérli azt, a törlesztőrészleteknél jóval kedvezőbb áron. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm