11 °C Budapest

Ide kell most tenni az elszámolással megspórolt pénzünket

Pénzcentrum
2015. május 27. 06:03

A devizahitelek forintosításával átlagosan 20 százalékkal csökkent az adósok törlesztőrészlete, ráadásul ezt hitelkiváltással tovább csökkenthetik. Mihez kezdjünk az így felszabadult havi pénzzel? A Pénzcentrum mutatja, hova érdemes tenni a megspórolt összegeket.

Az elszámolás miatt az átlagos devizahiteles törlesztőrészlete 20 százalékkal csökkent, ráadásul az adósok jelentős részének tovább csökkentheti a havi terheit, ha a forintosított hitelüket kiváltják és egy másik bankhoz mennek át.

A forintosítás miatt csökkent törlesztőrészlet különbözetet érdemes lehet félretenni, ez pedig az átlagos hitel esetén akár a 20 ezer forintot is elérheti havonta (a jegybank által számított átlagos törlesztőrészlet csökkenés ekkora mértékű lehet).

Ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, egy átlagos hitel esetén 5 ezer forintot is csökkenhet a havi fizetendő, és ez akkora összeg, amit akár rendszeres megtakarításként félre is tehetünk. Ezzel azért is jól járhatunk, mert sok esetben a hitelkamatoknál is többet hozhat a megtakarításunk, amit így később felhasználhatunk a kölcsönünk elő- vagy végtörlesztésére.

Mibe tehetjük a pénzünket?

Alapvetően rendszeres megtakarításokban érdemes gondolkodni, de egyéb adómentes megoldások is szóba jöhetnek, mi az alábbiakat szedtük most egy csokorba:

  • Lakástakarék pénztár (LTP)
  • Életbiztosítások
  • Rendszeres betétek
  • Állampapírok

 

Lakástakarék pénztár

Az LTP előnye, hogy 4-5 éves megtakarítási periódust vállalva 10 százalék feletti hozammal számolhatunk a befizetett összeg után jóváírt 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Az állami támogatás viszont csak akkor jár, ha a felvett összeget (számlákkal bizonyítva) lakás célra használtuk fel.

Ha azonban a hitelünket előtörlesztjük a megtakarított összegből, akkor a lakáscélt elég könnyen igazolni tudjuk, hiszen az LTP-vel megtakarított összegek akár lakáshitel elő/végtörlesztésére is felhasználhatóak.


További előnye a lakástakaréknak, hogy a megtakarítási időszak végén lehetőségünk van kedvezményes forinthitelt igényelni, ennek kamatait pedig általában a szerződéskötéskor állapítják meg. Ez azért lehet jó lehetőség, mert, ha a forintosított kölcsön kamatai elszállnak (mondjuk az MNB kamatemelése miatt), akkor

ezzel a konstrukcióval egy futamidő végéig rögzített hitelhez juthatunk és akár a törlesztőrészletünk is csökkenhet.


Életbiztosítás

A rendszeres díjfizetésű életbiztosítások is jó megtakarítási lehetőséget rejtenek, ugyan nem jár állami támogatás a befizetések után, viszont szabadon felhasználható az így megtakarított összeg. A megtakarításos életbiztosítások futamideje jellemzően legalább 10 éves, illetve az úgynevezett whole life (teljes életre szóló) életbiztosításokba befizetett összegek is legalább 10 év takarékoskodás után hozzáférhetőek teljesen.

Az életbiztosítás előnye azonban, hogy amennyiben baj történik velünk, a család megkapja a biztosítási összeget és az egész addig megtakarított összeget is. Két elterjedt életbiztosítással találkozhatunk jelenleg:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Klasszikus (vegyes)
  • Unit-Linked (befektetési egységekhez kötött)

A klasszikus megtakarításos életbiztosítások fix hozamot biztosítanak, ezzel kiszámítható a futamidő elején, hogy mekkora összeget kapunk vissza a lejáratkor. Ezt a fix hozamot a biztosítók az állampapír hozamokhoz igazítják.

A Unit Linked (UL) biztosításoknál viszont a befizetett összeget eszközalapokba fektetik. Ezek hozama határozza meg, hogy mennyivel lesz több (vagy kevesebb) a pénzünk, mint a befizetéskor. Mivel az eszközalapok hozamának kockázatát az ügyfelek viselik, így előfordulhat, hogy a befektetésünk értéke csökken.

Rendszeres betétek

A rendszeres befizetésű bankbetétek is megoldást nyújthatnak ilyen esetben. Ugyan fix hozamot biztosítnak ezek a termékek, mégis, a jelenlegi alacsony kamatok miatt (átlagosan 1 százalék körül alakulnak ezeknek a betéteknek a kamatai) valószínűleg kevés megtakarító választhatja őket.

Állampapírok

Persze az állampapírokról sem szabad elfeledkeznünk, amelyek nem rendszeres megtakarításként vásárolhatók, viszont jelenleg kiemelkedő kamatokkal elérhetőek. Ezek közül a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényt (PMÁK és BMÁK) érdemes kiemelni, mivel futamidejük illeszkedik a fix kamatozású hitelek kamatperiódusához, illetve a referencia kamatozású kölcsönök kamatfelár-periódusához.

Ez egyébként egybe esik a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kamatadó mentességet biztosító futamidejével is (5 év), amellyel így tovább nőhetnek a megtakarítás hozama. TBSZ számla ugyanis három év után kamatadó kedvezményt biztosít (10 százalékra csökken a szintje), 5 év elteltével pedig teljes kamatadó mentességet kapunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem