19 °C Budapest

Hiába keményít be Matolcsy: itt a kiskapu

Pénzcentrum
2014. szeptember 24. 06:01

Sokan idegeskednek a januártól életbe lépő új jegybanki szabályozás miatt. Ez ugyanis kimondja majd, hogy a hiteleknek az IGAZOLHATÓ jövedelemhez kell passzolnia, tehát akinek fekete/szürke bevételei vannak, az nagyon nehezen tud majd hitelt felvenni. A Pénzcentrum azonban talált egy kiskaput, amit talán szándékosan hagytak nyitva.

Jövő év január elsejétől lép életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete a jövedelemarányos törlesztőrészletekről. A szabályozás szerint jövő évtől csak az igazolható nettó jövedelmünk felénél kisebb törlesztőrészletű jelzáloghitelt (ide tartozik a lakáshitel és az autóhitel is) vehetünk fel. Ez alól kivételt képez, ha havi négyszázezer forintnál többet viszünk haza, ugyanis így akár a jövedelmünk hatvan százalékát is törlesztésre fordíthatjuk. De mi van akkor, ha mi ennél az aránynál nagyobb havi törlesztőt szeretnénk fizetni?

A legegyszerűbb lehetőség

Egy adóstárs bevonása a szerződésbe ilyenkor kézenfekvő lehet, mivel ilyenkor a két jövedelem összegéhez képest határozzák meg a törlesztőrészletek mértékét. Célszerű lehet például a házastárs vagy más közeli hozzátartozó bevonása a szerződésbe. Ennek persze egyértelmű hátrányai vannak:

  • Az adóstársnak igazolható jövedelemmel kell rendelkeznie
  • Az adósságért felelős lesz az adóstárs
  • Az adóstárs nem vehet fel, vagy korlátozottan vehet fel hitelt

Így oldd meg adóstárs nélkül a hitelfelvételt

Van egy másik lehetőség, egyfajta kiskapuként a rendszerben. A szabályozás szerint ugyanis a jövedelemarányt a hitelelbíráláskor vizsgálhatják, ha utána növekszik meg a törlesztőrészlet, arra már nem vonatkozik a törlesztőrészlet maximálás. Az OTP Bank például valószínűleg erre reagálva hozta létre az akár 40 évre is felvehető hitelkonstrukcióját. Ezzel a kezdeti törlesztőrészletünket könnyedén csökkenthetjük azzal, hogy a lehető leghosszabb futamidőt (40 év) választjuk, majd a hitelelbírálás után ezt lerövidítjük. Ennek köszönhetően vállalhatunk a szabályozásban előírtnál magasabb részleteket is.

Azt persze ki kell emelni, hogy egyrészt a szabályozás életbe lépéséig a jegybank még módosíthatja a rendeletet, ezzel bezárva ezt a kiskaput. Azért azt se felejtsük el, hogy a rendelet nem véletlenül született, ennél nagyobb törlesztőrészletet ugyanis veszélyes hosszú távra vállalni, így ezzel a hitel felvevőjét is védi a szabályozás.

Mennyit nyerhetek, ha kijátszom a rendszert?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Alapul vettünk egy 10 millió forintos felvett hitelt, és kiszámoltuk, hogy mekkora törlesztőrészletet választhatunk 40, illetve 20 évre. Ha az igazolható jövedelmünk nem haladja meg a nettó 140 ezer forintot, akkor 10 millió forintot felvehetünk 40 évre, így a havi részlet éppen hetven ezer forint alatt marad (69 531 forint). A hitelelbírálás után pedig lecsökkenthetjük a futamidőt a felére (20 év), így a törlesztőrészletünk 84 ezer forintra nőne, ehhez a szabályok szerint 167 ezer forintos jövedelemre lenne szükség.

Azon kívül, hogy fele annyi ideig fizetjük a kamatterheket, lényeges az is, hogy a teljes visszafizetendő összeg több mint 13 millió forinttal lesz kisebb ennek a "trükknek" köszönhetően.


 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem