16 °C Budapest

Gigabírság: börtön várhat a kamu behajtócégek vezetőire

2017. február 23. 12:01

Félmilliárd forint bírságot szabott ki a jogosulatlan követelésvásárlások miatt az MNB, az ügyeknél több büntetőfeljelentést is tettek. A vizsgálatok zárásaként egy-egy hazai és szlovákiai székhelyű engedély nélküli társasággal szemben intézkedett a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összességében mintegy 500 millió forint bírságot szabott ki és több büntetőeljárást kezdeményezett a most lezárult, a jogosulatlan követelésvásárló társaságok kiszorítását célzó piacfelügyeleti vizsgálatsorozata keretében. A jegybank 2015-ben több mint 400 pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra e témában, a megkapott adatok alapján pedig több ezer engedményezési ügyletet ellenőrzött.

Az ezek nyomán megindított piacfelügyeleti vizsgálatok lezárásaként számos hazai és külföldi székhelyű jogosulatlan követelésvásárlóval szemben hoztak intézkedéseket. A piacfelügyeleti eljárásokat akadályozó piaci szereplőket több ízben is eljárási bírsággal sújtoták. Az MNB már a vizsgálatokat megalapozó adatszolgáltatások időszakában vezetői körlevélben hívta fel a jogosulatlan követelésvásárlási ügyletek kapcsán a piaci szereplők figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.

A vizsgálatsorozat zárásaként a ma közzétett határozataiban egyaránt 50-50 millió forintos bírságot szabtak ki a Jo(g)tanácsadó Kft.-re, illetve a szlovákiai székhelyű Yamuna s.r.o. társaságra engedély nélküli követelésvásárlási tevékenység miatt.

A vizsgálatok ezeknél a cégeknél is megállapították, hogy a társaságok üzletszerű tevékenységük keretében (azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével) vásároltak magyarországi székhelyű gazdasági társaságoktól követeléseket, noha nem rendelkeztek/rendelkeznek az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Mindezek alapján (az engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt kiszabott piacfelügyeleti bírságok mellett) mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltották a jogosulatlan tevékenység folytatását és büntetőfeljelentést tettek az illetékes nyomozó hatóságnál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a vizsgálatsorozat lezárult, a jegybank a továbbiakban is folyamatosan áttekinti, hogy szükséges-e új eljárásokat indítani az esetlegesen itthon engedély nélküli tevékenységet végző piaci szereplőkkel szemben. Az eddigi vizsgálatok kapcsán célszerű felhívni a legális keretek közt működő pénzügyi intézmények figyelmét is arra: követeléseik értékesítése során minden alkalommal győződjenek meg arról, hogy a követelésvásárló valóban rendelkezik-e az ügylethez szükséges engedéllyel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem