12 °C Budapest

Ezzel mindenképp számolj, mielőtt belevágsz a lakásfelújításba

Pénzcentrum
2014. szeptember 19. 06:03

A komplett felújítással akár 15 ezer forinttal több maradhat a zsebedben havonta.

Még a fűtési szezon előtt érdemes belevágni a korszerűsítésbe, felújításba. Egy átlagos magyar háztartás fűtésszámlája akár 60 százalékkal is csökkenhet a komplex felújításnak köszönhetően. A felújítás tervezésekor számos ellenérv merül fel, ami miatt elodázzuk a munkálatokat. Ezek a leggyakrabban:

  • a pénzhiány
  • ismerethiány: nem tudják, milyen támogatási, hitelezési lehetőségek vannak
  • tartanak a hiteltől
  • illetve a felújítással járó felfordulástól, kosztól
  • nem hiszik el, hogy tényleg ennyit spórolhatnak.

Pedig számos tanulmány és felmérés bizonyítja, hogy akár hitelből is megéri felújítást végezni, mert a törlesztő részlet összege például megegyezhet a számláinkon mutatkozó árcsökkenéssel, és ekkor még nem is említettük a komfortosabb, eladhatóbb lakást. Mielőtt belevágnánk a felújításba, az energetikai tanúsítvány elkészíttetésével megtudhatjuk, milyen az ingatlanunk energiahatékonysága, azaz mennyi a fogyasztásunk, s ennek részeként a felmérést végző szakember kiszámolja, mennyit spórolhatnánk az egyes elképzelhető korszerűsítésekkel, ennek ismeretében eldönthető, mekkora összeget érdemes befektetni.

Az energiatanúsítvány
Az autóvezetők nagyrészt tudják, hogy átlagosan mennyit fogyaszt a járművük. Ma egy hűtőszekrény vagy mosógép vásárlásakor is többnyire már megnézzük, hogy melyik fogyasztási kategóriába tartozik a készülék. Lakás vásárlásakor vagy bérlésekor a legtöbb esetben korábban nem volt megbízható információ az ingatlan várható energiafogyasztásáról, energia-hatékonyságáról (és klimatikus komfortjáról) pedig Európában az összes elfogyasztott energia kb. 40%-át az épületek használják fel. Ráadásul Magyarországon az épületek, és ezen belül különösen a lakóépületek, tényleges energetikai hatékonysága jóval az európai átlag alatt van.

Az energiatanúsítvány az adott ingatlan energetikai hatékonyságát írja le, s ebből ki lehet azt számolni, mekkora a várható energiafogyasztása. Szigorú műszaki előírások alapján, független műszaki szakértők készítik. Egyre több helyen válik kötelezővé adásvételnél vagy bérbeadáskor. Hazánkban 2012-től az 50 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű épületek adásvétele és egy évnél hosszabb bérbeadása esetén kell beszerezni az energetikai tanúsítványt.

A megbízható szolgáltatóktól online is rendelhető a tanúsítás, legfeljebb 5 munkanap alatt, az előre megadott áron juthatunk a minősítéshez és a vele együtt elkészülő felújítási javaslatokhoz, gépészeti számításokhoz, amelyből kiderül, milyen fejlesztésekkel mennyit javíthatunk az ingatlan hatékonyságán.


Ezt követően, ha önerőből nem tudjuk kifizetni a korszerűsítést, meg tudjuk vizsgálni, a jelenlegi hitelkínálatban van-e olyan, aminek havi törlesztő részlete kevesebb, vagy legalább ugyanannyi, mint a havi megspórolt rezsiköltségünk. Ez leginkább a költséges beruházások esetén van így. Ha csak nyílászárót cserélünk, valószínűleg nem találunk majd olyan alacsony részletű hitelt, mint a spórolásunk havi összege. Ezekben az esetekben a megtérülési idő hosszabb, így csak később kezdünk el "keresni" a beruházásunkon.

Vegyünk néhány példát, miért érheti meg a felújítás:

  • Az Energiaklub adatai szerint egy átlagos magyar háztartás 600 ezer forintot költ el évente fűtésre és meleg vízre. Ez egy feltűnően magas összeg, amely esetén komplex felújítással például egy átlagos magyar háztartás fűtésszámlája akár 60 százalékkal, egy társasházi lakásé pedig 30 százalékkal csökkenthető lenne. A többlakásos épületek megfelelő energetikai korszerűsítésével akár felére is csökkenthető lenne a felhasznált energiamennyiség.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egy modellszámítás alapján egy 4 emeletes 32 lakásos gangos ház hőszigetelése és ablakcseréje 673 ezer forint lakásonkénti befektetéssel, körülbelül 100 ezer forint megtakarítást hoz évente, a beruházás megtérüléséhez 6 évre van szükség.

  • Egy felmérés szerint egy kilencven négyzetméter körüli családi ház komplett hőszigetelése 1,2 millió forintba kerül. 10 éves futamidővel, havi maximum 14 ezer forintos havi törlesztő részlettel a futamidő végéig mintegy 1,7 millió forintot kellene visszafizetni. A munkák elvégzése nyomán a ház 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája 15 ezer forinttal csökken, ami 10 év alatt 1,8 millió forint megtakarítást eredményez.
  • Szakértők szerint egy energetikailag korszerűsített lakás akár 15-20 százalékkal drágábban is elkelhet, ha eladásra kerül a sor. A benne élő pedig tartósan élvezheti a kiegyensúlyozottabb klímájú, komfortosabban lakható ingatlan további előnyeit is.

  • És nem utolsósorban környezetbarát: a szigeteléssel, a nyílászárócserével megszűnik a pazarlás, "az utca fűtése."

A megtakarítás függ az ingatlan eredeti állapotától, méretétől és a végrehajtott változtatásoktól is. Egy rosszabb energetikai besorolású háznál a nyílászárók cseréje vagy a homlokzati hőszigetelés akár már 5 év alatt megtérülhet. Egy jobb kategóriájú esetében ugyanezek a változtatások 5-10 év alatt fizetődnek ki.

Az Energiaklub 2014. évi felmérése szerint az elmúlt 10 év alatt a háztartások 64 százaléka végzett valamilyen energetikai korszerűsítést az otthonában. A legtöbben (majdnem a fele) a nyílászárókat cserélték le, egyötödük a homlokzatot, illetve ugyanennyien a födémet hőszigetelték. A felújítások hatására átlagosan 22 százalékkal csökkentek a lakás fenntartási költségek. A felújítók több mint háromnegyede tapasztalt a vártnak megfelelő, vagy annál is nagyobb megtakarítást. A legnagyobb megtakarítást a homlokzati hőszigetelés esetében érzékelték a felújítók.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm