2 °C Budapest

Ezt megköszönhetik a hitelesek Matolcsyéknak: százezreket vágtak hozzájuk

Pénzcentrum
2014. július 24. 11:31

A lakáshitelek kamatlábai 2012 óta folyamatosan csökkennek, azonban ennek most vége szakadhat a jegybank kamatcsökkentési stopja miatt. Akik az elmúlt néhány évben vettek fel forinthitelt, már jól jártak a csökkenő törlesztőrészlettel, de mennyivel? Mi a helyzet azokkal, akik most terveznek kölcsönt felvenni? Érdemes még tovább várni, vagy bele lehet vágni lakásvásárlásba?

Az elmúlt két évben a lakáshitelek egyre olcsóbbak lettek, így aki a végtörlesztéssel élt, vagy több, mint két éve vett fel hitelt, az igen jól járhatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sorozatos kamatcsökkentésével. A jegybanki adatok alapján a lakáshitelek átlagos kamatlába 4,8 százalékponttal esett az elmúlt két évben, ami a törlesztőrészletek csökkenését is eredményezte egyben. Ezek a változások nem csak az új, hanem a régebben felvett kölcsönöket is olcsóbbá tette.

Csökkenhetnek még a lakáshitelek kamatai
Várható még további csökkenés a lakáshitelek kamataiban, mivel a legutóbbi kamatvágást a bankok egyelőre még nem reagálták le. Amikor ez megtörténik, akkor egy időre beállhatnak a kamatszintek, és ez csökkentheti a bizonytalanságot, ami a hitelezés felfutásához vezethet.

Mennyivel csökkentek a törlesztőrészletek?

A példa kedvéért megnéztük, hogy mennyivel csökkent a törlesztőrészlet akkor, ha 2012 januárban vettünk fel ötmillió forint hitelt 10, illetve 15 évre. A fenti adatok alapján számításaink szerint ezekben az esetekben jelentős mértékben csökkent a törlesztőrészlet, mintegy 22, illetve 32 százalékkal, ami mind a két esetben 14 ezer forint körüli összegnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy az eredeti összeghez képest mintegy 200 ezer forint körüli plusz pénz maradt az elmúlt két évben a családok zsebében kizárólag a kamatcsökkentés miatt.


Az egyedi esetek eltérhetnek ettől, ugyanis a törlesztőrészletek megállapítása jellemzően nem havonta történik, hanem adott kamatperiódus szerint. Banki forrásunk szerint a leggyakrabban alkalmazott kamatperiódus az egy éves, de a hitelek között találhatunk három- és hathónapos, illetve akár három vagy öt éves periódussal kamatozó konstrukciót is.


Ebből az következik, hogy a kamatcsökkentés egyes esetekben nem azonnal történt, hanem a kamatperiódus lejáratakor, ezért a "megspórolt" összeg is valamivel kisebb volt, mint az általunk kiszámolt esetben.


Mikor vegyek fel hitelt?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jegybank bejelentése szerint egyelőre megáll a kamatvágás (erről cikkünk végén olvashatsz), emiatt a kamatok már igen alacsony szinten vannak, ezért aki a kamatok csökkenésére várt, annak most már érdemes elkezdenie az ügyintézést, mert a közeljövőben várhatóan már nem lesznek alacsonyabbak a kamatok.


Aki inkább várna a hitele felvételével, annak elvileg másfél éve van arra, hogy felvegye a hitelét, ha Matolcsy György szavaiból indulunk ki, aki szerint 2015 végéig nem valószínű kamatemelés sem. Annak viszont, akinek alacsony a bevallott jövedelme, érdemes minél hamarabb cselekednie, mert ősszel szigorúbb jegybanki hitelszabályozás várható a jövedelemigazolásra és felvehető összegre.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm