2 °C Budapest

Ezek lesznek az idei karácsony slágerajándékai

2014. október 20. 06:00

Sokszor kínlódunk a karácsonyi ajándékozással, mivel nem akarunk hatszázadik nyakkendőt, meleg pulcsit, vagy tusfürdőcsomagot adni a családtagunknak. Inkább adnánk olyat, ami érdekes, hasznos, vagy amiből egész életünk során profitálhatunk. Ilyen lehet egy közös utazás élménye, egy tanfolyam, vagy a jogosítvány megszerzése. Október vége van, ha nem valami szokványos ajándékot akarunk adni szeretteinknek, már most érdemes gondolkodni rajta, mi legyen az.

Életre szóló élmény: utazás

A legkézenfekvőbb efféle élmény ajándék a nyaralás. Hatalmas kiadás főként akkor, ha télen vágyódunk a melegbe, de biztos, hogy máshogy tekintünk majd az életünkre egy ilyen utazás után. Ebben a szezonban egyre nő az igény az efféle egzotikus utakra, különösképpen a körutazásokra - tájékoztatta a Pénzcentrumot Kelemenné Koltai Kata, a Télen-Nyáron Online Utazási Iroda ügyvezetője. Náluk legalábbis egyre több ilyen utazásra fizetnek be, például perui, brazíliai, vagy mexikói körutazásokra. Ha ajándékozásra kerül a sor, általában az idősebb szülőket lepik meg gyerekeik egy-egy ilyen úttal. Ugyanakkor az sem ritka, hogy cégek vásárolnak: prémiumként, jutalomként alkalmazottaiknak ajándékutalvány formájában. Pozitív hatása egyértelmű, a munkaerő csak pihenésre, kikapcsolódásra fordíthatja a kupont.

A legdrágábbak az említett körutazások, ezek 500-800 ezer forint között mozgnak, de ennél magasabb áron is találni kiruccanást úticéltól és a szálloda csillagjaitól függően. A legnagyobb költséggel ebben a szezonban a szilveszteri utazás jár, ha egzotikus helyszínre, vagy síelésre vágyunk. A Maldív-szigeteken köszönteni az újévet például 7-800 ezer forint, ugyanígy a Dominikai Köztársaságban szilveszterezni már 5-600 ezer forintért is lehet, fejenként. A síelés esetében ugyan megúszható vagy kevésbé drága a repülési költség, ám az ünnepi időszakban a szállás, a síbérlet, a balesetbiztosítás itt is szépen megdobja a fizetendő díjakat.

A tudás hatalom

Az is hosszabb távon kifizetődő meglepetés lehet, ha valaki ismeretterjesztő folyóirat előfizetéssel, külföldi vagy sima nyelvtanfolyammal, esetleg más képzéssel ajándékozza meg családját. Egyszeri kiadásként ez sem olcsó, igazi luxusajándéknak is számíthat egy efféle meglepetés. Például 100 ezer forintba kerül egy vitorlás tanfolyam, ami mindössze 24 órányi elméleti, illetve ugyanennyi gyakorlati képzést nyújt. Vagy ilyen értékben megvásárolt főzőtanfolyam, ami körülbelül 10 alkalmat jelent, így megtanulhatunk levest, egyszerű egytálételeket, köreteket és desszerteket készíteni. 120 ezer forintért borszakértőnek tanulhatunk, megismerhetjük a magyar borvidéket, szőlőfajtákat, kiegészítésképp a pálinkákat és a sajtokat, és gasztronómiai alapismereteket szerezhetünk. Ugyancsak 100 ezer forintba kerül egy bármixer tanfolyam, itt el lehet sajátítani a leghíresebb koktélok elkészítési módjait három hónap alatt, a külföldi vendéglátós munkát keresőknek is jól jöhet ez a tudás. Jóval drágább azonban például egy ejtőernyős tanfolyam, ez 400-500 ezer forint körül mozog. De a kamaszodó fiatalok biztos nagyon örülnek egy jogosítványnak is, ennek megszerzése is körülbelül 200 ezer forintos befektetést jelent.

Az egyik leghasznosabb efféle befektetés egy külföldi nyelvtanfolyam. Valószínűleg ez a legdrágább mind közül, már egy alig háromhetes kurzus is 400 ezer forintról indul valamilyen európai célállomással. Egy 12 hetes amerikai intenzív tanfolyam ára 1 millió 400 ezer forint, de ez csak a tanfolyam ára, a szállás és egyéb költségek még nincsenek benne. De találni 12 hetes ausztriai kurzust is 2 millió forintért, szintén szállás és útiköltség nélkül.

Még ha most nem is tellene rá

Sokan efféle kiruccanásokat, ajándékokat hitelből fizetnek. Például személyi kölcsönből, hiszen az szabadon felhasználható bármilyen célra. Azért éri meg egy külföldi nyelvtanfolyam finanszírozása akár hitelből is, mert az ott megszerzett nyelvtudás sok esetben magabiztosabb, ezáltal jelentős előny a munkaerőpiacon. Megnövekedhet az értékesebb ajándékok hitelből történő finanszírozása amiatt is, hogy az utóbbi években folyamatosan csökkent ezeknek a hiteleknek a hiteldíja. Ha például 1 millió forintos angliai nyelvtanulást finanszíroznánk ily módon, és úgy tervezzük, hogy öt év alatt visszafizetjük a kölcsönünket, akkor ez összesen körülbelül 1,5 millióra jön ki. A havi törlesztőrészlet pedig 24-26 ezer forint körül lesz. Ha azt vesszük figyelembe, hogy a nyelvtudásnak köszönhetően jól, jobban fizető állást lehet találni, akkor vélhetően ki tudunk fizetni havi maximum 30 ezer forint törlesztőt, tehát megérheti befektetni a jövőbe.

Hiteligénylés esetén a bank a jövedelmünket vizsgálja meg, és azt használja biztosítékként. Bizonyos helyzetekben akár a rendszeres havi jövedelem tízszereséig is fel lehet venni személyi hitelt. Az igényléshez ezért nagyon fontos a meglévő tartós munkaviszony, az állandó jövedelem, a magyarországi lakcím és bankszámla. Legtöbb esetben az igényléshez szükséges dokumentumok attól is függnek, milyen konstrukciót választunk. Alapvetően azonban személyes azonosító okiratok, jövedelemigazolás, bankszámlakivonat és közüzemi számla szükséges az igényléshez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első pillanattól (amikor valaki online kitölti az igénylőlapot) az utolsóig (amíg hozzá kerül a pénz) az egész procedúra összességében kb. 1-2 hetet jelent. A pozitív hitelbírálattól számítva a legtöbb pénzintézet esetében 1-2 napot kell várni, hogy átutalják a pénzünket.

A bankok összesítő adatai szerint egyébként legtöbb esetben 1 millió forintért folyamodnak az ügyfelek. A személyi kölcsönökre szakosodott intézetekhez kevesebbért mennek, ott 30 000 és 440 000 forint közötti összegeket igényelnek az ügyfelek (igaz, náluk a maximálisan felvehető összeg 440 ezer forint). Van, ahol prémium személyi kölcsönt is fel lehet venni, ott 2-3 millió forint összegű személyi hitelek a jellemzőek. De van olyan bank is, ahol akár 6 millió forintot is felvesznek az ügyfelek.

Kérdésed van a személyi kölcsönökkel kapcsolatban? Cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm